mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Ασφάλεια πεζών και αυτοκινήτων-2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων

ασφαλεια   Συνολικά, το project αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο πρόβλημα στην ασφάλεια των πεζών-αυτοκινήτων   παρέχοντας ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα για την ειδοποίηση των οδηγών για την     παρουσία  τρένων στις διαβάσεις

   Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, χρησιμοποιήθηκε  το Arduino. Γράφτηκε ο κώδικας, όπου     η  συνάρτηση setup() προετοιμάζει τις ακίδες και τον σερβοκινητήρα και ανάβει το πράσινο LED. Μετά     από   καθυστέρηση 2 δευτερολέπτων, η λειτουργία loop() μετρά επανειλημμένα την απόσταση     χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα υπερήχων συνδεδεμένο στο echoPin και στο trigPin. Εάν η απόσταση   είναι μικρότερη από 5 cm, ο κωδικός ανάβει την κόκκινη λυχνία LED και ενεργοποιεί τον σερβοκινητήρα   για να μετακινηθεί στις 90 μοίρες για 2 δευτερόλεπτα και μετά επαναφέρει τον σέρβο στις 0 μοίρες για 1   δευτερόλεπτο. Εάν η απόσταση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 5 cm, ο κωδικός ανάβει το πράσινο LED και  διατηρεί τον σερβοκινητήρα στις 0 μοίρες για 0,5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ο κωδικός επαναλαμβάνει τη μέτρηση απόστασης και τον έλεγχο LED και σερβοκινητήρα μέχρι να απενεργοποιηθεί ή να μηδενιστεί το Arduino.

Μία από τις κύριες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτό το σύστημα είναι οι αισθητήρες. Αυτοί οι αισθητήρες τοποθετούνται συνήθως κοντά στις γραμμές και μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία ενός τρένου καθώς πλησιάζει. Ο αισθητήρας μας  είναι ένας αισθητήρας απόστασης για να ανιχνεύσει την παρουσία τρένου και συνδέεται με ένα σύστημα ελέγχου που μπορεί να ενεργοποιήσει τη ράβδο όταν ανιχνεύεται τρένο.

Η μπάρα είναι επίσης μια σημαντική τεχνολογία σε αυτό το σύστημα. Η μπάρα χαμηλώνει όταν πλησιάζει ένα τρένο και ανυψώνεται ξανά μόλις περάσει το τρένο.

Τα συστήματα επικοινωνίας αποτελούν  βασική τεχνολογία σε αυτό το σύστημα. Το σύστημα ελέγχου που ενεργοποιεί τη μπάρα συνδέεται συνήθως με φώτα που αναβοσβήνουν και ειδοποιούν τους οδηγούς και τους πεζούς για την παρουσία τρένου.

Έγινε επίσκεψη:

1. στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το τμήμα Μηχανικών Η/Υ όπου υλοποιήσανε και δουλέψαμε σε εργαστήριο πάνω στους αισθητήρες και στους servo μηχανισμούς.

2. στην Τροχαία Ιωαννίνων.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χαρά Γεωργάκη

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30