mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Θερμοκήπιο Υδροπονίας με Αυτοματισμούς και Επικοινωνία WiFi-1ο ΕΠΑΛ Δάφνης

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ2H ομάδα ρομποτικής του 1ου ΕΠΑΛ Δάφνης κατασκεύασε ένα Θερμοκήπιο μικρών διαστάσεων  70cm x 55cm x 55cm από ξύλο και plexiglass κατάλληλο για μπαλκόνια και ταράτσες σπιτιών άλλα και για προαύλια σχολείων. Φέρει αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτεινότητας και διοξειδίου του άνθρακα με χρήση του μικροελεγκτή Arduino.

Το θερμοκήπιο στέλνει τα δεδομένα των αισθητήρων μέσω wifi σε ιστοσελίδα (thingspeak.com) όπου αποτυπώνονται με γραφικό τρόπο online. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται έλεγχος της κατάστασης του θερμοκηπίου από απόσταση δηλαδή αν έχει ανάψει ο φωτισμός το βράδυ, αν έχει ξεκινήσει η θέρμανση του θερμοκηπίου σε περίπτωση μείωσης της θερμοκρασίας και ή αν έχει ξεκινήσει η ψύξη του θερμοκηπίου σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας.

Όλες οι μετρήσεις των αισθητήρων εμφανίζονται και σε οθόνη LCD η οποία έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό τμήμα του θερμοκηπίου.

Το θερμοκήπιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κλασσικό θερμοκήπιο όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο χώμα αλλά και ως θερμοκήπιο υδροπονίας όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό.

Τα υλικά που χρειάστηκαν για την κατασκευή είναι

'Ενας μικροελεγκτής Arduino UNO-WIFI, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας, ένας αισθητήρας MQ-135, ένας αισθητήρας φωτεινότητας, μια οθόνη LCD I2C, τρία Relay, αντιστάσεις, δύο Fan, σέρβο MG90s, ένα RTC DS1302, μια μπαταρία CR2032,  σύρμα αντίσταση, ταινία Led, ένα Breadboard, τροφοδοτικά, καλώδια, μπαταρίες, μπαταριοθήκη, plexiglass, βίδες, παξιμάδια, μεντεσέδες και PLA για την 3D εκτύπωση.

Με κατάλληλο  λογισμικό 3D  σχεδίασης 123D Designer, σχεδιάστηκαν οι βάσεις στήριξης των αισθητήρων φωτός, διοξειδίου του άνθρακα, υγρασίας και θερμοκρασίας, του ρολογιού, η βάση της LCD Οθόνης, το σύστημα ψύξης και θέρμανσης και τα στηρίγματα της καλωδίωσης. Στην συνέχεια εκτυπώθηκαν με τον 3D εκτυπωτή του σχολείου μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στον παρακάτω υπερσύνδεσμο :

https://www.youtube.com/watch?v=W6oo8bCgLOk&t=9s&ab_channel=1epaldafnis

Η ομάδα ρομποτικής του 1 ΕΠΑΛ Δάφνης  κατάφερε για δεύτερη φορά  να διακριθεί στην 2η Θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEAM Ρομποτικής του  Generation Next. https://www.vodafonegenerationnext.gr/diagonismos/nikites.

Στην κατασκευή συμμετείχαν οι μαθητές :

Γ΄ Τάξη : Γιατράκης Μανόλης και Τάλζι Γιώργο

Υπεύθυνος καθηγητής : Αριστείδης Τσιατούχας, εκπαιδευτικός πληροφορικής

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30