Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας, χρησιμοποιώντας το χώρο του Εργαστηριακού Κέντρου Καρδίτσας φωταγώγησε το βραχόκηπο στον αύλειο χώρο του σχολείου που είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο άλλης ερευνητικής εργασίας. Επειδή, δεν ήταν δυνατή η φωταγώγησή του με ηλεκτρική εγκατάσταση επιλέχθηκε, για να εξοικονομηθούν χρήματα και για να γίνει χρήση των ηλιακών ακτινοβολιών, να κατασκευαστεί ένα φωτιστικό σώμα και να τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα σε αυτό. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα το φωτιστικό σώμα αποφασίστηκε να έχει το σχήμα ενός ηλίανθου.
Στόχος ήταν η κατασκευή του ηλίανθου από φύλλα και σωλήνες χαλκού. Τα φύλλα χαλκού επιλέχθηκαν ως υλικό, διότι είναι εύκαμπτο, εύπλαστο και ελαφρύ. Ανάλογα ισχύει και για τους χαλκοσωλήνες. Κατασκευάστηκε η βάση, από κομμάτια χαλκοσωλήνα που συναρμολογήθηκαν και συγκολλήθηκαν με αντίστοιχα χάλκινα εξαρτήματα, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί πάνω τους το Φωτοβολταϊκό πάνελ που έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Ο κορμός συγκολλήθηκε κατά τέτοιον τρόπο που να έχει κλίση, ώστε να δέχεται την ηλιακή ακτινοβολία. Περιμετρικά του πλαισίου για το Φ/Β πάνελ τοποθετήθηκαν τα χάλκινα πέταλα και συγκολλήθηκαν ένα προς ένα.
Το τελικό στάδιο περιλάμβανε τοποθέτηση – εγκατάσταση Φ/Β συστήματος. Το Φ/B πάνελ τοποθετήθηκε στο πλαίσιο και η λάμπα Led στο κάτω φύλλο του ηλίανθου όπου και τυλίχθηκε με το φύλλο. Σκοπός ήταν η δημιουργία κρυφού φωτισμού. Οι ακροδέκτες του πάνελ και της λάμπας συνδέθηκαν με τη μπαταρία, η οποία τοποθετήθηκε στη βάση του ηλίανθου.
Η παραπάνω μελέτη – επίβλεψη – κατασκευή πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Ελένη Θεοδωράκη με την επικουρική συμβολή της συναδέλφου της Μηχανολόγου Μηχανικού του σχολείου.
Εφαρμογές Φ/Β από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλιματικής Αλλαγής