mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

S.H.T.E.A.M. και Ρομποτική- Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία

 

αρσακειοΣτα Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία δίνεται έμφαση στη διαθεματικότητα. Στις δράσεις  με τους μαθητές  αναλύεται  στην  κάθε δραστηριότητα η κάθε ειδικότητα από τη δική της οπτική. Γίνεται προσπάθεια ώστε η γνώση που αποκτάται να είναι σφαιρική. Στο συγκεκριμένο project έγινε συνεργασία  στα μαθήματα του SHTEAM, των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της Πληροφορικής.

Οι διδακτικοί στόχοι ήταν οι μαθητές :

 Να ερευνήσουν, να κατασκευάσουν, να ανακαλύψουν έννοιες Φυσικής, Μαθηματικών, Τεχνολογίας, Μηχανικής,  να συνεργαστούν και  να προγραμματίσουν ένα κύκλωμα. Οι μαθητές  κατασκεύασαν ένα φωτιστικό από χαρτόνι. Έκοψαν, χρωμάτισαν και συναρμολόγησαν τα κομμάτια και στη συνέχεια τοποθέτησαν τη λάμπα, ένωσαν τα καλώδια και συνέδεσαν τη μπαταρία. Τέλος, προσάρμοσαν το φωτιστικό στο μικροεπεξεργαστή Microbit και το προγραμμάτισαν.

Τρόπος εργασίας:

 Οι μαθητές  κατασκεύασαν το φωτιστικό στην τάξη και συζήτησαν για το ηλεκτρικό κύκλωμα. Πότε είναι αναμμένο το λαμπάκι και πότε σβηστό; Τους ζητήθηκε να διερευνήσουν το νόημα των λέξεων Ηλεκτρικό και Κύκλωμα.  Στη συνέχεια στο εργαστήριο Πληροφορικής πειραματίστηκαν στο περιβάλλον του Gcompris, όπου μπόρεσαν να προσομοιώσουν τη δημιουργία κυκλωμάτων και στη συνέχεια προγραμμάτισαν στο online περιβάλλον του Microbit https://makecode.microbit.org/.  Δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές  να παρατηρήσουν πώς μπορεί να ανάψει η λάμπα (κλειστό κύκλωμα) αν αντικαταστήσουν τη μπαταρία με τον μικροεπεξεργαστή Microbit. Σε μια πρώτη προσέγγιση, παρατήρησαν τη δημιουργία κυκλώματος και το άναμμα της λάμπας με το Microbit. Σε δεύτερο επίπεδο, προγραμμάτισαν στο περιβάλλον του Microbit ώστε η λάμπα να ανάβει με το πάτημα του διακόπτη Α και να σβήνει με το πάτημα του διακόπτη Β. Στο τελευταίο στάδιο μελέτης δημιούργησαν ένα έξυπνο φωτιστικό. Ο μικροεπεξεργαστής Microbit έχει ενσωματωμένο αισθητήρα φωτός. Προγραμμάτισαν το φωτιστικό ώστε να ανάβει μόνο του όταν ο αισθητήρας φωτός «νιώθει» ότι το φως στο δωμάτιο λιγοστεύει (πέφτει κάτω από κάποια τιμή που έχουμε ορίσει) και να σβήνει μόνο του όταν «νιώθει» ότι υπάρχει αρκετό φως στο δωμάτιο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ:   https://www.youtube.com/watch?v=D49HJKXrNfg

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31