Το ρομπότ των Δασών – Robot Hood, 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

Robot Hood6

Το ρομπότ των δασών είναι ένας αυτόνομος τετράποδος φύλακας περιοχής, προγραμματισμένος και κατευθυνόμενος από κύκλωμα Arduino και Raspberry pi 4, το οποίο πετυχαίνει κίνηση με την βοήθεια servo motors και «αντιλαμβάνεται» ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων. Το ρομπότ παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καθώς καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο και αναγνωρίζει με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (νευρωνικού δικτύου) σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες και καπνό αλλά και όχι μόνο. Ακόμη, διαθέτει μία κάμερα με τη βοήθεια της οποίας κάνει εγγραφή μιας περιοχής, στην συνέχεια επεξεργάζεται την εικόνα αναγνωρίζοντας - έχοντας αντίληψη του οτιδήποτε κατέγραψε, ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του είναι ότι διαθέτει ένα solar panel με την χρήση του οποίου επαναφορτίζει τις μπαταρίες του, καθιστώντας το φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, όλες οι τιμές των μετρήσεων από τους αισθητήρες καθώς και εικόνες από την αναγνώριση της περιοχής, μεταδίδονται και αποθηκεύονται online στο διαδίκτυο σε τοποθεσία που έχει πρόσβαση εξουσιοδοτημένος χρήστης.

Η κατασκευή του Ρομπότ  αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά μέρη και στάδια κατασκευής:

Μία πρόσθετη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι ο βραχίονας επαναφοράς. Εάν το ρομπότ αναποδογυρίσει ή ανατραπεί  για οποιοδήποτε λόγο, ένας αισθητήρας υπερήχων  ενεργοποιεί το βραχίονα, ο οποίος επαναφέρει στο ρομπότ στην αρχική του θέση.

Για την ενεργειακή αυτονομία του ρομπότ προστέθηκε, εκτός από την επαναφορτιζόμενη μπαταρία 11,1V, 2700mAh, κι ένα ηλιακό solar panel των 6v. Έτσι η μπαταρία θα μπορεί να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και οικολογικές πηγές ενέργειας.

Η εργασία ξεκίνησε ως μια απλή ιδέα του μαθητής της Β’ τάξης Θοδωρή Τσαούση, ο οποίος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε με εκπληκτικό σθένος και μεράκι το Ρομπότ των Δασών, το οποίο στη συνέχεια  εμπλουτίστηκε και εξελίχτηκε με πολλές διορθώσεις, προσθήκες και αναβαθμίσεις, φτάνοντας  στο αποτέλεσμα που σας παρουσιάζουμε.

 Βίντεο επίδειξης

Περισσότερες πληροφορίες:

https://openedtech.ellak.gr/robotics2021/to-rompot-ton-dason-robot-hood-2o-gel-kalamarias/

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Νικολακάκης Γεώργιος, Πληροφορικός, 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς