Ομάδα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων STEM από διάφορα σχολεία της Κρήτης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου προσομοιώματος STEM κατασκευής, και συγκεκριμένα μίας μνήμης Flash. Ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε εκπαιδευτικού και το σχολείο, έγινε παρουσίαση της κατασκευής στους μαθητές σε όλα τα στάδια της δημιουργίας της και έγινε διασύνδεση με τα αντίστοιχα μαθήματα. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου έγινε διασύνδεση με τα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Οι μαθητές μελέτησαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δομή της ύλης, τα άτομα, την κίνηση των ηλεκτρονίων, τον μικρόκοσμο και τη νανοκλίμακα, ενώ έκαναν και τις δικές τους προτάσεις. Το βασικότερο ήταν ότι μπόρεσαν να δουν τη συνεργασία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων STEM στη δημιουργία μιας κατασκευής.
Η κατασκευή ήταν μία προσομοίωση μιας μνήμης Flash (φλασάκι μνήμης) σε μεγέθυνση, μέσα στην οποία μπορούσε να κινηθεί ένα ρομποτάκι. Μέσα στο προσομοίωμα υπήρχαν τέσσερις οκτάδες από σφαιρίδια με κόκκινο και μπλε χρώμα σε κάθε τους πλευρά, που αναπαριστούσαν την αποθήκευση της πληροφορίας στο φλασάκι στο δυαδικό σύστημα, ανάλογα με τη φόρτιση των θαλάμων των τρανζίστορ (κόκκινο για το "0" ("off") και μπλε για το "1" ("on")). Το ρομποτάκι είχε προγραμματιστεί μέσω μικροελεγκτή Arduino, ώστε κινούμενο να μπορεί να διαβάζει τα κόκκινα και μπλε σφαιρίδια ως "off" και "on" που αναπαριστούσαν τις πληροφορίες που είναι γραμμένες στο δυαδικό σύστημα, και συγκεκριμένα μία λέξη 4 γραμμάτων. Στη συνέχεια μπορούσαμε να πάρουμε την πληροφορία αυτή στον υπολογιστή και να μας απεικονίσει τη λέξη που ήταν αποθηκευμένη στο εικονικό μας φλασάκι μνήμης.
Βίντεο με την προσομοίωση:
https://www.youtube.com/watch?v=Ry-iy78mLFk
Περισσότερες πληροφορίες:
http://apostolakakis.blogspot.com/p/stem.html
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αποστολακάκης Αβραάμ, φυσικός, 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου
Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε εφαρμογή της διδακτικής πρότασης που δημιούργησαν επτά εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύγχρονα Ζητήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας» που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης.
Οι καθηγητές που δημιούργησαν τη διδακτική πρόταση ήταν οι: Αποστολακάκης Αβραάμ, Δακανάλη Μαρία, Κασσωτάκη Σοφία, Κοντοπόδης Μιχαήλ, Κορακάκη Ελένη, Παντελάκη Άννα, Περυσινάκη Ειρήνη.