mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Nature's Keepers: Safeguarding Our Earth and Its Forests - 1ο Γυμνάσιο Πεύκων

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ  Το σχολικό έτος 2023-24 με τους μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου του 1ο Γυμνασίου Πεύκων     εκπονήθηκε ένα  πρότζεκτ που  επικεντρώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα   των  δασών. Το πρότζεκτ   ξεκίνησε με αφόρμηση την ενότητα “Healthy Living”  και ειδικότερα την   υποενότητα «Going Green”   του σχολικού εγχειριδίου.

  Οι μαθητές/τριες εξερεύνησαν διάφορους πόρους και συμμετείχαν σε διαδραστικές    δραστηριότητες   κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ. Το πρότζεκτ ήταν πλήρως εναρμονισμένο με   συναφείς δράσεις του σχολείου. Κατ' αυτόν τον τρόπο δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να πάρουν   μέρος και σε περισσότερο βιωματικές δραστηριότητες, όπως η δεντροφύτευση, η επίσκεψη σε   πάρκο ανακύκλωσης και η ενημέρωσή τους για θέματα πυρκαγιάς. Ανακάλυψαν τον ζωτικό ρόλο   που παίζουν τα δάση στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στη διατήρηση της   βιοποικιλότητας.

 Ολόκληρο το πρότζεκτ φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα e-class, με τις δραστηριότητες και τα   πολυμέσα όλα συγκεντρωμένα για ευκολότερη πρόσβαση:

https://eclass11.sch.gr/courses/1909018464/

Ξεκινώντας με ένα βίντεο από το YouTube για την έννοια της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ενσωματώθηκε σχετικό λεξιλόγιο για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Διαδραστικές ασκήσεις από ένα εκπαιδευτικό σενάριο από τον «Αίσωπο» παρείχαν δομημένη καθοδήγηση, επιτρέποντας στα παιδιά να αναγνωρίσουν αιτίες και λύσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WordArt Creator, οι μαθητές/τριες δημιούργησαν συννεφόλεξα για να αποτυπώσουν δημιουργικά λέξεις και έννοιες με τις οποίες δούλεψαν στην πρώτη ενότητα του πρότζεκτ, προάγοντας τον οπτικό γραμματισμό. Κατόπιν, διαμοιράστηκαν τις δημιουργίες τους μέσω του διαδικτυακού συνεργατικού πίνακα Padlet, όπου μπορούσαν να αλληλοεπιδράσουν με τις αναρτήσεις των συμμαθητών/τριών τους.  Ακολούθως, πραγματοποίησαν δομημένη ιστοεξερεύνηση, χρησιμοποιώντας τους σελιδοδείκτες της εφαρμογής  Symbaloo όπου επισκέφθηκαν επιλεγμένες ιστοσελίδες για την έρευνά τους. Έπειτα κλήθηκαν να γράψουν μια παράγραφο σε ένα νέο padlet, όπου συζητήσαν τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη τους, περιβαλλοντικά προβλήματα και πρότειναν λύσεις. Ακολούθησε ένα κουίζ για την προστασία του περιβάλλοντος φτιαγμένο με την εφαρμογή  Quizizz κι ένα διαδραστικό παιχνίδι από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου. 

Εκπαιδευτικά εργαλεία  τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εφαρμογή Twee, δημιούργησαν μια σειρά από δραστηριότητες για το δεύτερο μέρος του πρότζεκτ που αφορούσε την προστασία των δασών. Δημιουργήθηκαν συννεφόλεξα με το WordArt για την προστασία των δασών. Στην τελική δραστηριότητα το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT διευκόλυνε τη δημιουργία κειμένων για τη δημιουργία blackout poetry. Σ’ αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές/τριες δημιούργησαν νέα κείμενα για την ομορφιά των δασών από τα αρχικά, αφαιρώντας (μαυρίζοντας) ό,τι δεν επιθυμούσαν.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων του πρότζεκτ μας ψηφιοποιήθηκε σε μορφή βίντεο και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών του Δήμου Νεάπολης - Συκεών στις 15/4/2024. Το πρότζεκτ, δεν ενίσχυσε μόνο τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών στα Αγγλικά, αλλά και προώθησε την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση, την ενεργό πολιτειότητα και φυσικά την αειφορία.

Το βίντεο με την παρουσίαση του πρότζεκτ στο YouTube βρίσκεται εδώ

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ιωάννα Ζαφειρίου, ΠΕ06 (Αγγλικών)

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30