mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Reshaping the Fast Fashion Landscape - ΓΕΛ ΠΕΥΚΩΝ & 1ο ΓΕΛ Νεάπολης

1024Η αγορά ρούχων είναι σημαντική για τους έφηβους, δεδομένου ότι συνήθως προσπαθούν να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τάσεις της μόδας και η εξερεύνηση του προσωπικού τους στυλ είναι ένας τρόπος έκφρασης της ατομικότητάς τους. Το πρότζεκτ μας ξεκίνησε με τους μαθητές να εμβαθύνουν στη γλώσσα των ρούχων και της μόδας, μέσω της χρήσης βίντεο που περιείχαν χρήσιμο λεξιλόγιο για ρούχα, στιλ και σχέδια. Στο ίδιο πνεύμα, τους δόθηκαν ιστοσελίδες με οδηγίες για την περιγραφή των ρούχων. Στη συνέχεια, τους δόθηκε η πρώτη τους γραπτή εργασία, στην οποία τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τις αγοραστικές τους συνήθειες και τα αγαπημένα τους σύνολα. Αυτό έγινε στο Padlet, ένα διαδικτυακό πίνακα ανακοινώσεων όπου οι χρήστες μπορούν να αναρτούν περιεχόμενο διαφόρων ειδών. Είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να αλληλεπιδράσουν με τις αναρτήσεις άλλων μαθητών, έχοντας έτσι περισσότερη επαφή με τη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για να εργαστούν δημιουργικά, έχοντας έναν ευρύτερο ακροατήριο από ό,τι συνήθως. Οι μαθητές μοιράστηκαν τις αγοραστικές τους προτιμήσεις και περιέλαβαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους ρούχων στις αναρτήσεις τους.

Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ενότητας του βιβλίου, ωστόσο μπορεί να σταθεί αυτόνομα, καθώς προσφέρεται για μια σε βάθος εξερεύνηση της γρήγορης μόδας και των επιπτώσεών της.

Στο επόμενο μέρος του πρότζεκτ, οι μαθητές παρακολούθησαν αποκαλυπτικά βίντεο, που έριχναν φως στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της γρήγορης μόδας και απάντησαν στις ενσωματωμένες ερωτήσεις. Είδαν με τα μάτια τους το πραγματικό κόστος των φθηνών ρούχων και το πόσο επιβαρύνουν τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Έπαιξαν επίσης διαδραστικά παιχνίδια για να εξασκηθούν και να ανακυκλώσουν σχετικό λεξιλόγιο. Στη συνέχεια, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους επίδειξη βιώσιμης μόδας, να επιλέξουν τα μοντέλα τους και να γράψουν λίγα λόγια για τις οικολογικές, βιώσιμες εμφανίσεις τους. Στο τελευταίο μέρος του πρότζεκτ ανατέθηκε στους μαθητές μια ιστοεξερεύνηση. Αυτό τους προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες, όχι μόνο για τις σκληρές πρακτικές και τις συνέπειες της γρήγορης μόδας, αλλά και για πιο πράσινες; επιλογές και τρόπους δράσης. Με άφθονο υλικό για προβληματισμό οι μαθητές διοχέτευσαν τις σκέψεις τους στο τελευταίο padlet. Ο στόχος αυτού του πρότζεκτ ήταν να πυροδοτήσει την ευαισθητοποίηση και να εμπνεύσει δράση γρήγορης μόδας, αλλά και για πιο πράσινες επιλογές και τρόπους δράσης. Με άφθονο υλικό για προβληματισμό οι μαθητές διοχέτευσαν τις σκέψεις τους στο τελευταίο padlet.

Ο στόχος αυτού του πρότζεκτ ήταν να πυροδοτήσει την ευαισθητοποίηση και να εμπνεύσει δράση προς ένα πιο βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον της μόδας. Κρίνοντας από τη συμμετοχή των μαθητών, ελπίζω ότι αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό το πρότζεκτ λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι κάθε αγορά έχει ευρύτατες επιπτώσεις, από την εκμετάλλευση τωνεργατών στα εργοστάσια ρούχων μέχρι την εξάντληση των φυσικών πόρων. Το πρότζεκτ αυτό έδωσε στους μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές ως καταναλωτές και να φέρουν τη θετική αλλαγή στον κόσμο της μόδας

Ολόκληρο το πρότζεκτ φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα e-class, με τις δραστηριότητες και τα πολυμέσα όλα συγκεντρωμένα για ευκολότερη πρόσβαση:

https://eclass11.sch.gr/courses/1951131533/

Το project έγινε με τη συμμετοχή των μαθητών  δύο λυκείων, του ΓΕΛ  Πεύκων και του 1ου ΓΕΛ Νεάπολης.

Το βίντεο με την παρουσίαση του project στο YouTube:  https://youtu.be/pJXWziB-lDw?si=IxxuqDWvwkbD7BJ6

Yπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: 1. Εμμανουηλίδης Αριστείδης 2. Ζαφειρίου Ιωάννα

.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30