mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

''Μικροί ποιητές με μεγάλα οράματα'' - 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω "Μίκης Θεοδωράκης''

afisaΣτο Ε2 τμήμα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, υλοποιήθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μικροί ποιητές με μεγάλα οράματα» το 2ο και 3ο διδακτικό τρίμηνο του σχολικού έτους 2011-2012, στα πλαίσια των μαθημάτων της Γλώσσας, της Αισθητικής Αγωγής και της Ευέλικτης Ζώνης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και οι 18 μαθητές του τμήματος.

Η καινοτόμος δράση αφορά την παιδική ποίηση ως αυτόνομο λογοτεχνικό είδος μέσα στο γένος της παιδικής λογοτεχνίας. Είναι μία ποίηση που λειτουργεί περισσότερο ηχητικά – ακουστικά και λιγότερο νοητικά. Αποτελεί γιορτή λέξεων και ήχων, εικόνων και αισθήσεων και κεντρίζει όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και το σώμα του παιδιού.

Με αφετηρία την παραδοχή αυτή, υλοποιήθηκε η πολιτιστική δράση με σκοπό να παροτρύνει τους μαθητές να δημιουργήσουν τα δικά τους ποιήματα. Επιχειρήθηκε μέσω της ανάγνωσης και της απλής μελέτης νεωτερικών, υπερρεαλιστικών ποιημάτων κορυφαίων ποιητών παιδικής ποίησης, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ανδρέα Εμπειρίκου και του Γιώργου Σεφέρη, αλλά και ποιημάτων του Ζαχαρία Παπαντωνίου, να αναδειχθεί η παιδική ψυχοσύνθεση, το όνειρο και η φαντασία των παιδιών.

Το βασικό ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί μια ποιητική γραφή από ένα δοσμένο ποιητικό ερέθισμα. Με παιγνιώδεις και δημιουργικές δραστηριότητες γραπτού λόγου, μουσικής, κίνησης, χορού, ζωγραφικής αλλά και χρήσης – αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, οι μαθητές κατάφεραν να αποτυπώσουν τον προσωπικό ποιητικό τους λόγο και να απελευθερώσουν συναισθήματα, ιδέες και αξίες. Κατάφεραν να συνθέσουν τα δικά τους μοναδικά ποιήματα που αποτελούν πλέον τη μεγάλη Ποιητική Ανθολογία των μικρών ποιητών του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.

Η καινοτόμος αυτή δράση βραβεύτηκε στον θεσμό "Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"  το έτος 2013.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ζιάκα Νεκταρία, δασκάλα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω " Μίκης Θεοδωράκης"

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31