mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Ανάδειξη και Προστασία της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς - Βιώσιμα ιστορικά κέντρα-1ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας

ΑΦΙΣΑ

Ερευνητική εργασία – Project

 Θέμα: Ανάδειξη και Προστασία της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς - Βιώσιμα  ιστορικά κέντρα

Κτίρια- κοσμήματα για την αισθητική των πόλεων, επιστρέφουν στους πολίτες, ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης, λεηλασίας και φθοράς. Εγκαταλελειμμένα και όμορφα κτίσματα που κάποια εξ΄ αυτών θα «ζήλευαν» πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για την αρχιτεκτονική τους, απελευθερώθηκαν και γίνονται ξανά κομμάτι του πολιτισμού .

Είναι σημεία που συνδέθηκαν με το χρώμα, το φως και ολόκληρες διαδρομές των πόλεων αλλά και με πολλές ιστορίες των ανθρώπων. Κτίσματα που απολάμβαναν κάτοικοι και επισκέπτες στον περίπατό τους και κοσμούσαν κάθε γειτονιά.

Βυθίστηκαν και εγκαταλείφθηκαν στο πέρασμα του χρόνου.

Πώς μπορούν τα ιστορικά κέντρα να γίνουν οι αυριανές οικολογικές περιοχές; Ένα ερώτημα που προϋποθέτει τη λήψη αποφάσεων που θα απαντούν στους 4 πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: κοινωνικό / πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό.

Στόχος θα πρέπει να είναι η διερεύνηση και προώθηση καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ιστορικών κέντρων των Ευρωπαϊκών πόλεων, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα εργασίας με 3 θεματικές ενότητες, άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους:

  • Κοινωνικές, πολιτιστικές και πολεοδομικές προκλήσεις
    • Περιβαλλοντικές προκλήσεις
    • Οικονομικές προκλήσεις  και ένα μεθοδολογικό πλαίσιο.

Τα ιστορικά κέντρα παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως αστική πυκνότητα, υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική, πολυμορφία, εγγύτητα των αστικών λειτουργιών, καθώς και δυναμική για οικονομική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη. Όλα αυτά τα στοιχεία τα καθιστούν πρότυπο της αειφόρου πόλης. Παρόλα αυτά, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες έλλειψη ενδιαφέροντος για το ιστορικό κέντρο τους, το οποίο αντιμετωπίζεται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ως γραφική, τουριστική περιοχή, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του, τη σταδιακή φθορά των κτηρίων και την επιχειρηματική εξειδίκευση.

Η ανάπλαση επομένως και η ανάδειξή τους σε ένα εύρωστο οικιστικό περιβάλλον στην καρδιά των πόλεων είναι η κύρια πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

 Υπέυθυνη Εκπαιδευτικός: 

Έλενα Θεοδωράκη
Διπλ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30