mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα Χρώματα της Σιάτιστας» - 4ο Γυμνάσιο Κοζάνης

χρωματα

              Κείμενο των μαθητών - ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου https://blogs.sch.gr/4gymkoza/

           Τα Χρώματα της Σιάτιστας μάγεψαν τους μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου  στη διδακτική επίσκεψη    που πραγματοποίησαν στη γειτονική μας πόλη, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022. Πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο τα Χρώματα της Σιάτιστας, στον χώρο του αναπαλαιωμένου αρχοντικού της Πούλκως (Πουλκίδη). Εκεί, μετά την ενημέρωση για την ιστορία της πόλης και την ξενάγηση στο εσωτερικό του αρχοντικού και τη γύρω περιοχή, είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν τα δικά τους Χρώματα, εμπνεόμενοι από τον πολύχρωμο διάκοσμο των θερινών δωματίων του αρχοντικού, όπου έμπαινε άφθονο το φως του ήλιου από τα πολλά παράθυρα και τους διακοσμημένους με βιτρώ φεγγίτες.

           Πλούσια χρώματα και στον αγιογραφικό διάκοσμο του μεταβυζαντινού ναού της Αγίας Παρασκευής, που άφησε «άφωνους» τους μαθητές. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν, «ενώ εξωτερικά μοιάζει με μικρή και χαμηλή εκκλησία, μπαίνοντας μέσα η όψη της μεγαλώνει» με την ευρηματική εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, που της προσδίδει ύψος και βάθος. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους μαθητές και τα άλλα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Εκκλησιαστικό Μουσείο και η Βοτανική και Παλαιοντολογική Συλλογή στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, που περιλαμβάνει οστά και δόντια από διάφορα είδη μαμούθ και απολιθώματα από προϊστορικά ζώα.

            Η επίσκεψη αυτή ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της ιστορικής πόλης της Σιάτιστας-τόσο κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να αναπτύξουν τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

Για περισσότερες πληροφόρίες δείτε εδώ.

Υπέυθυνη Εκπαιδευτικός: Κουρκούτα Άννα ΠΕ02

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30