Σας ενημερώνουμε ότι το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2024 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» και θα διατίθεται το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Δ.Ε.:
1.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Mυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων» αφορά στον Μηχανισμό από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και θα πραγματοποιείται σε σχολικές ομάδες όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να συλλέξουν τα παιδιά πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του Μηχανισμού, να κατανοήσουν το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε, καθώς και να αντιληφθούν τη σημασία της διεπιστημονικότητας (τεχνολογίας, μηχανικής, αστρονομίας, μαθηματικών, γεωμετρίας, κ.ά. επιστημών). Συγκεκριμένα, οι μαθητές πραγματοποιούν έρευνα στον εκθεσιακό χώρο με τη βοήθεια φύλλων εργασίας και διερευνούν τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τη σκοπιά διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως αρχαιολόγου, επιγραφικού, συντηρητή, μηχανικού, κ.ά. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αποτελούν κι εκείνα μέλη της ερευνητικής ομάδας και βοηθούν στη λύση των μυστηρίων του Μηχανισμού. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα απτικής επαφής με αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, όπως οξυπύθμενου αμφορέα και ενός ομοιώματος γραναζιών του Μηχανισμού. Άλλα μέσα που αξιοποιούνται στη διάρκεια του προγράμματος είναι οπτικοακουστικά μέσα, εποπτικό υλικό, διάλογος, συζήτηση, εκπαιδευτικά παιχνίδια, προσομοίωση βυθού θάλασσας, αλλά και ένας αληθινός πάγκος συντηρητή με τα εργαλεία του, όπου ο μαθητής μπορεί να πειραματιστεί. Τέλος, τα παιδιά συγκρίνουν το τότε με το σήμερα και εκφράζουν τις απόψεις τους για τη σύγχρονη μηχανική και διαπιστώνουν τη διαχρονικότητά της.
Διάρκεια προγράμματος : 90 λεπτά
Αριθμός μαθητών: 25- 30 παιδιά
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση
Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής: 20 Σεπτεμβρίου 2024
Τηλ. επικοινωνίας: 2132144813-14
Ωράριο επικοινωνίας: 08:30 – 15:00
Υπευθ. Επικοινωνίας: Μ. Σελέκου, Π. Κουτσιανά www.namuseum.gr
2. Η διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή «Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων». Η εκπαιδευτική εφαρμογή (που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση 2014- 2020») σχεδιάστηκε για εφήβους 12 έως 18 ετών και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://antikythera-mechanism.namuseum.gr/
Αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί αυτόνομα ή ως βασικό συστατικό ενός σχεδίου εργασίας στο σχολείο. Αποτελεί πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς απομακρυσμένων σχολικών μονάδων που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης στο Μουσείο.
Με τη βοήθειά της τα παιδιά μπορούν να διερευνήσουν τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων μέσα από τη σκοπιά επτά διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως αρχαιολόγου, επιγραφικού, μηχανικού, συντηρητή, ιστορικού των επιστημών, δημοσιογράφου και δύτη. Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια ή περισσότερες από τις παραπάνω αποστολές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και καλούνται να συλλέξουν στοιχεία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων για να λάβουν και τα ίδια μέρος στην έρευνά του. Έτσι, θα μάθουν τι είναι και από τι αποτελείται τελικά ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει, πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε.
Μέσω της εκπαιδευτικής εφαρμογής οι έφηβοι μαθαίνουν κα συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον Μηχανισμό με έναν τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.
Εκπαιδευτικό δανειστικό υλικό για μαθητές/μαθήτριες Δ.Ε.: Εκπαιδευτικός δανειστικός φάκελος «ΑΓΩΝ. Το πνεύμα της άμιλλας στην αρχαία Ελλάδα»
Ο φάκελος δημιουργήθηκε παράλληλα με την περιοδική έκθεση ΑΓΩΝ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2004, ως προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πραγματεύεται τη σημασία που είχε η άμιλλα και ο συναγωνισμός στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Εξετάζονται όχι μόνο οι αθλητικοί αλλά και οι καλλιτεχνικοί αγώνες (μουσικοί, θεατρικοί κ.ά.). Ο φάκελος περιλαμβάνει ένα έντυπο για τον διδάσκοντα, ένα έντυπο για τους μαθητές 12-15 ετών, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και μια αφίσα.
Το παραπάνω δανειστικό υλικό διατίθεται ύστερα από συνεννόηση με τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών δράσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (τηλ.2132144813-4).