mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Έγκριση διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Εικονική Επιχείρηση» και του συνοδευτικού μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση»

logo ja greece 2022

Απαντώντας στην από 26/05/2022 αίτηση που μας απέστειλε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (JA Greece) και αφορά σε αίτημα έγκρισης διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Εικονική Επιχείρηση» και του συνοδευτικού μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» που διοργανώνει το εν λόγω σωματείο, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Απόσπασμα Πρακτικού 45/25- 08-2022 του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., εγκρίνουμε τη διεξαγωγή του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος και του συνοδευτικού μαθητικού διαγωνισμού για μαθητές/τριες Δ.Ε. της χώρας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού (Γ’ τάξης Γυμνασίου/Δ’ τάξης Ειδικού Γυμνασίου και όλων των τάξεων Λυκείου όλων των τύπων, γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, δηλαδή σε μαθητές/τριες ηλικίας 15-18 ετών), για το σχολικό έτος 2022-23, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στις ως άνω δράσεις να είναι προαιρετική και να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης της εκάστοτε σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών αυτής και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος και η ασφάλεια των μαθητών/τριών.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στις ως άνω δράσεις να πραγματοποιείται με την ενυπόγραφη συγκατάθεση, κατόπιν πλήρους ενημέρωσης, των γονέων/κηδεμόνων τους.

3. Να προηγηθεί ενημέρωση των Συντονιστών/τριών Εκπαιδευτικού Έργου των οικείων ΠΕ.Κ.Ε.Σ., καθώς και των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

4. Ο χρόνος απασχόλησης/προετοιμασίας των μαθητών/τριών να μην υπερβαίνει τις δύο (2) διδακτικές ώρες ή τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες για την ειδική αγωγή, στην περίπτωση που υλοποιούνται εντός ωρολογίου προγράμματος.

5. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον μαθητικό διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2023» να πραγματοποιηθεί εκτός σχολικού ωραρίου.

6. Η υλοποίηση των ως άνω δράσεων από τον/την εκπαιδευτικό να γίνεται με τις απαραίτητες προσαρμογές ανάλογα με την ηλικία, τη βαθμίδα και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών/τριών, διασφαλίζοντας τη συνάφεια με τον εκπαιδευτικό και διδακτικό προγραμματισμό και με τη συνεργασία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Υπευθύνων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού των οικείων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

7. Η ενδεχόμενη επίσκεψη Μέντορα-Συμβούλου στο σχολείο για την υποστήριξη των μαθητών/τριών στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, κατόπι συνεννοήσεως, ώστε να μην παρακωλύεται το σχολικό πρόγραμμα και η διάρκεια της παρέμβασής του να μην υπερβαίνει συνολικά τις τέσσερις (4) διδακτικές ώρες.

8. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε ενδεχόμενη επιμόρφωση για την υλοποίηση του Προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» να είναι προαιρετική και να πραγματοποιηθεί εκτός του διδακτικού τους ωραρίου

9. Να μην προκύπτει από τις δράσεις με οποιοδήποτε τρόπο άμεση διαφήμιση εταιριών/προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών.

10. Η χρήση/παρουσίαση των έργων των μαθητών/τριών να γίνει αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και χωρίς να προκύπτουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον (με εμπορία, διαφήμιση κ.λπ.).

11. Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση αποσταλθέντων και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) να υλοποιηθεί με ευθύνη των διοργανωτών και της οργανωτικής επιτροπής, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και την ισχύουσα νομοθεσία για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών μαθητών/τριών και των πνευματικών δικαιωμάτων, και αφού εξασφαλιστεί η ενυπόγραφη συγκατάθεση/Υ.Δ. των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών για την παρουσίαση/δημοσιοποίηση των έργων των παιδιών τους.

12. Να μην επιτρέπεται η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η μαγνητοφώνηση μαθητών και μαθητριών, εκτός της τελικής φάσης διαδικτυακής διεξαγωγής του διαγωνισμού «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2023». Σε αυτήν την περίπτωση για τη μαγνητοφώνηση ή/και βιντεοσκόπηση μαθητών/μαθητριών να έχει εξασφαλιστεί η ενυπόγραφη συναίνεση, κατόπιν πλήρους ενημέρωσης, των γονέων/κηδεμόνων τους.

13. Η ενδεχόμενη μετακίνηση των μαθητών/τριών στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις ως άνω δράσεις να πραγματοποιείται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/Διδασκουσών και τη σύμφωνη γνώμη του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της σχολικής μονάδας και με ευθύνη αυτών, καθώς και με την παρουσία εκπαιδευτικού/ών της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία για τις διδακτικές/εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές εκδρομές.

14. H συνεργασία της ομάδας των μαθητών/τριών με τον Μέντορα-Σύμβουλο, σε κάθε μία από τις ως άνω δράσεις, είτε εντός είτε εκτός του σχολικού ωραρίου, να γίνεται απαραιτήτως με την παρουσία του/της υπεύθυνου/ης για τη δράση εκπαιδευτικού.

15. Το υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για την υλοποίηση των ως άνω δράσεων να διατίθεται δωρεάν και να είναι ελεύθερο προς χρήση στους/στις εκπαιδευτικούς.

16. Το υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό που πλαισιώνει τις ως άνω δράσεις να είναι σύμφωνο με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο «περί πνευματικής ιδιοκτησίας».

17. Η δέσμευση των συντελεστών ότι στην περίπτωση έγκρισης του ανωτέρω υλικού από το Υ.ΠΑΙ.Θ., δεν θα πραγματοποιηθεί μελλοντική εμπορική του διάθεση με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.

18. Η δέσμευση των συντελεστών ότι θα αποστείλουν στο Ι.Ε.Π. με την ολοκλήρωση των εν λόγω δράσεων τον πλήρη φάκελο αξιολόγησής τους.

Επισημαίνεται, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο, ότι η υλοποίηση του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σχεδιασμού ιεραρχείται ως δευτερεύουσας σημασίας, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο. Κατά συνέπεια, και ανεξάρτητα από την παιδαγωγική ή επιστημονική καταλληλότητα και εγκυρότητα του κάθε εγχειρήματος, οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν την τελική αρμοδιότητα αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της πολιτείας και των υγειονομικών οργάνων για την αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στις εν λόγω δράσεις θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και την υλοποίηση του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος και του συνοδευτικού διαγωνισμού, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να επικοινωνούν απευθείας με τον φορέα υλοποίησης (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece).

Η ιστοσελίδα του φορέα είναι http://senja.gr/. Υπεύθυνη συντονισμού του διαγωνισμού είναι η κα Ελίζα Παυλίδη με την οποία οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στο e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και στο τηλ 2130-788600

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31