mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Ενημέρωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

logo enΣας ενημερώνουμε ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, και ειδικότερα τα τμήματα Βιβλιοθήκης Πόλης και Μπενακείου Βιβλιοθήκης, κατά το σχολικό έτος 2022-2023 διοργανώνουν για τους/τις μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

1. Στα βιβλία λέμε … Ναι! Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζήτηση και φυσική επαφή με την υλικότητα του βιβλίου, δίνεται έναυσμα στους μαθητές και τις μαθήτριες για προβληματισμό γύρω από την αξία του βιβλίου και της βιβλιοθήκης ως εργαλείων γνώσης και έρευνας αλλά και πηγών ευχαρίστησης.

2. Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν. Βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. Ερωτήματα που θεματοποιούνται είναι τα ακόλουθα: Ποιες κατηγορίες διαφορετικότητας αποτελούν αφορμή λεκτικής θυματοποίησης των παιδιών; Πώς οι «λέξεις που πληγώνουν» σχετίζονται με όψεις της ταυτότητας (φυσιογνωμικής, εθνικής/εθνοτικής, κοινωνικοοικονομικής, σεξουαλικής κ.ά.) του Άλλου; Και πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε γλωσσικά την ετερότητα του συνανθρώπου μου με τρόπο μη στιγματιστικό, που δείχνει σεβασμό και αποδοχή;

Το εργαστήριο επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε θέματα που σχετίζονται με τη λεκτική βία, τις διακρίσεις και τη μη αποδοχή της διαφορετικότητας, μέσα από ομαδοσυνεργατικές κιναισθητικές δραστηριότητες και διαλογική επεξεργασία.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής προσφέρονται δωρεάν και συνοδεύονται με ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου (Λένορμαν 218, Κολωνός).

Τα δύο προγράμματα παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τις 10:00 έως τις 12:00, διεξάγονται παράλληλα σε όμορους χώρους και σε καθένα από αυτά μπορεί να συμμετάσχει ένα σχολικό τμήμα (έως 27 μαθητές και μαθήτριες).

Οι δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης της Βουλής https://library.parliament.gr/ . Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι οι επισκέψεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-2020 (Β΄ 2888) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας», ενώ για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει η με αρ. πρωτ. 20883/ΓΔ4/12-2-2020 (Β΄ 456) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς σας.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30