mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

«Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 3η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία»

Σας ενημερώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία - 3η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία», για το σχολικό έτος 2022-2023 θα υλοποιηθεί από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2023.

Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία, έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσοι εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες στη διαμόρφωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού. Απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της χώρας και συγκεκριμένα σε τρείς ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών: 6-8 ετών (Δημοτικό), 9-12 ετών (Δημοτικό), 13-15 ετών (Γυμνάσιο).

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών είναι:

• Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες

• Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

• Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004

• Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα 

Με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες το βασικό σύνθημα της Ολυμπιακής Εβδομάδας για το σχολικό έτος 2022-2023 είναι: «Γνωρίζω τα Ολυμπιακά αθλήματα – μαθαίνω για τη βιωσιμότητα και τον υγιεινό τρόπο να ζεις».

Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 3η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο με αρ. πρωτ. 693/Δ5/04.01.2023 έγγραφο «Έγκριση υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 3η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία», για το σχολικό έτος 2022-2023» (σχετικό 2) και περιλαμβάνει:

Α) Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας zoom:

1. Ζωντανή σύνδεση με το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.

2. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.

3. Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

4. Διαδικτυακές συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και διακριθέντες αθλητές.

5. Ολυμπιακές Αξίες και Βιωσιμότητα.

6. Διατροφή και υγιεινός τρόπος να ζεις.

7. Παρίσι 2024 και νέα αθλήματα.

8. Ζωντανή σύνδεση με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας (βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο).

Β) Αθλητικές - κινητικές δραστηριότητες:

Στο πλαίσιο της 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία, καλούνται οι σχολικές μονάδες, την τελευταία ημέρα του προγράμματος, να προβούν στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με σύνθημα: «Γνωρίζω τα Ολυμπιακά αθλήματα – μαθαίνω για τη βιωσιμότητα και τον υγιεινό τρόπο να ζεις».

Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να διεξαχθούν στη σχολική μονάδα ή σε κοντινό αθλητικό κέντρο ή πάρκο και σε οργανωμένα αθλητικά κέντρα, σε συνεργασία με αθλητικές Ομοσπονδίες ή άλλους φορείς.

Γ) Δημιουργικές Εργασίες

Έκφρασης: Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος της 3ης Ολυμπιακής Εβδομάδας θα διεξαχθεί διαγωνισμός καλλιτεχνικών δημιουργιών με τίτλο: «Γνωρίζω τα Ολυμπιακά αθλήματα – μαθαίνω για τη βιωσιμότητα και τον υγιεινό τρόπο να ζεις». Σκοπός είναι μέσω της καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ενασχόλησης να εμπνευστούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ολυμπιακή παράδοση και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των παραδοτέων των καλλιτεχνικών δημιουργιών θα είναι τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023.

Στους/στις μαθητές/τριες που θα διακριθούν θα απονεμηθούν βραβεία την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι οδηγίες υλοποίησης της Ολυμπιακής Εβδομάδας από τους υπευθύνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΘΝΟΑ, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας www.hoa.org.gr την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023.

Τα σχολεία, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00 στην ιστοσελίδα της ΕΘΝΟΑ www.hoa.org.gr ακολουθώντας τις οδηγίες. Στη δήλωση θα αναφέρεται το σχολείο, η βαθμίδα εκπαίδευσης, το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου εκπαιδευτικού για επικοινωνία, το τηλέφωνο, η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου και ο αριθμός των μαθητών/τριών. Για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες, σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210 6878912 και 210 6878951 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31