mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκδρομή 1ου ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο» στην Αθήνα

athinaΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ 1ΟΥ ΓΕΛ ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (30 ΜΑΡΤΙΟΥ - 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων πραγματοποίησε το 1ο ΓΕΛ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» με 27 μαθητές και μαθήτριες από την Α’  και τη Β’  τάξη, που κατά τη διάρκεια της χρονιάς υλοποίησαν τα Προγράμματα Πολιτισμού: Θεατρική Παράσταση «το σπίρτο» και Λέσχη Ανάγνωσης.

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 περιηγηθήκαμε στα ιστορικά κτήρια των μεγάλων αρχιτεκτόνων της οδού Πανεπιστημίου, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο. Είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενηθούμε στην εντυπωσιακή Εθνική Βιβλιοθήκη (Βαλλιάνειο Μέγαρο), η οποία πλέον φιλοξενεί μόνο συγκεκριμένους τόμους και λειτουργεί ως αναγνωστήριο, όπου είχαμε μια σύντομη ξενάγηση.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, στην οδό Κοραή 4, στο Παλαιό Κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Κοραή 4, στο υπόγειο του οποίου κατά την περίοδο της κατοχής στεγάζονταν  τα κρατητήρια της Kommandantur. Στους τοίχους του υπάρχουν ακόμα σκαλισμένα αυτά που έγραψαν οι κρατούμενοι την τελευταία περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Η επόμενη επίσκεψή μας ήταν στο Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή) και στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου παρακολουθήσαμε διάλεξη με την καθηγήτρια κα Μυρτώ Ρήγου και με θέμα τον Άμλετ και την Αντιγόνη.

Το απόγευμα παρακολουθήσαμε την πολιτική κωμωδία «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Χρυσοβαλάντη Κωστόπουλου στη Σκηνή του Θεάτρου Αλεξάνδρεια, το οποίο  στεγάζεται στο σπίτι του Μ. Καραγάτση.

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 επισκεφτήκαμε το  Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, όπου μας παρουσιάστηκαν πολύ αξιόλογες προσομοιώσεις αρχαίων ελληνικών μηχανών με αυτοματισμούς (π.χ. αντίγραφο του υπολογιστή των Αντικυθήρων, το Ωρολόγιο του Κτησιβίου, ένας αυτόματος πωλητής κλπ).

Ακολούθησε επίσκεψη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου επισκεφτήκαμε την Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στην οποία τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκαν οι συλλογές από το παλαιό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου.

Οι επισκέψεις της μέρας έκλεισαν με παρακολούθηση προβολής θόλου για την Ιστορία  της Γης στο Ευγενίδιο Πλανητάριο και περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Ερμού – Μοναστηράκι).

Την τρίτη μέρα Κυριακή 2 Απριλίου 2023 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μπενάκη όπου περιηγηθήκαμε σε δύο εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση είχε θέμα τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη.

Αρχικά παρακολουθήσαμε απόσπασμα από το βιβλίο της «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», που διάβασαν συμμαθητές μας και στη συνέχεια μάθαμε για τη ζωή της μέσα από την έκθεση φωτογραφίας και τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων της.

Η δεύτερη έκθεση ήταν της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), μιας από τις πρώτες γυναίκες φωτογράφους ελληνικής καταγωγής, από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας.

Ακολούθησε περιήγηση στο Θησείο και οι επισκέψεις μας ολοκληρώθηκαν στο  Μουσείο Γουλανδρή όπου ξεναγηθήκαμε στη μόνιμη συλλογή έργων του Μουσείου με έργα μεγάλων ευρωπαίων ζωγράφων αλλά είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε και στην περιοδική έκθεση καλλιτεχνών της Pop Art.

Τέλος, το βράδυ παρακολουθήσαμε,  την παράσταση Βρυκόλακες του Henrik Ibsen σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο κτήριο Τσίλερ, ένα  έργο το οποίο γράφτηκε το 1881 αλλά εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο.

Η εκδρομή στην Αθήνα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 3 Απριλίου με επίσκεψη, αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου είδαμε πολύ γνωστά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως πχ το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα που βρήκε ο Ερρίκος Σλήμαν το 1876 στον ταφικό περίβολο Α΄ στις Μυκήνες και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου σε αμφιθέατρο παρακολουθήσαμε την παράδοση μαθήματος με τους φοιτητές του Α’ έτους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας αναχωρήσαμε από το λιμάνι του Πειραιά για να επιστρέψουμε στην Κω έχοντας περάσει τέσσερις εκπληκτικές μέρες στην Αθήνα όπου επισκεφτήκαμε πολλούς σημαντικούς χώρους και αποκτήσαμε πολλές ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Κείμενο: Παύλος - Νεκτάριος Μουστάκης, Α’  τάξη

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.

Υπεύθυνοι καθηγητές:

Γιώργος Χαρτοφίλης, ΠΕ04.01 – Φυσικός

Ελένη Κορνάρου, ΠΕ02 – Φιλόλογος

Μιχάλης Μπακέλλας, ΠΕ03 - Μαθηματικός

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30