mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στις Βρυξέλλες του 2ου Δηµοτικού Σχολείου Μυκόνου στο πλαίσιο eTwinning

epiΕκπαιδευτική επίσκεψη στο Βέλγιο πραγµατοποίησαν οι 22 µαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης της οµάδας eTwinning του 2ου Δηµοτικού Σχολείου Μυκόνου, συνοδευόµενοι από τον διευθυντή του σχολείου Φραγκίσκο Λάβαρη, τους τρεις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν το πρόγραµµα, Φανή Βαλαή, Όλγα Γιοντζή και Χρήστο Ρόιδο, καθώς και από τους γονείς τους, στο διάστηµα από 26 έως 30 Μαρτίου 2023.

Αφορµή για το εκπαιδευτικό ταξίδι των µαθητών/τριών στάθηκε η πρόσκληση που δέχθηκε το 2ο Δηµοτικό Σχολείο Μυκόνου από το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών (European School - Brussels III) στο πλαίσιο του προγράµµατος eTwinning µε θέµα: “Αναχώρηση: Δήλος, Προορισµός: Βρυξέλλες. Το ταξίδι του ευρωπαϊκού πολιτισµού” που υλοποιείται από τα δύο σχολεία, καθώς και η πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Αλέξη Γεωργούλη προς τους µαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης να επισκεφτούν το Ευρωκοινοβούλιο. Το σχολείο  ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις και ταξίδεψε στις Βρυξέλλες ακολουθώντας ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραµµα.

Αρχικά, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου η οµάδα των µαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, όπου τους υποδέχτηκε η συνάδελφος Αναστασία Ζάννη, συνεργάτης του eTwinning προγράµµατος. Οι µαθητές/τριες του σχολείου ξεναγήθηκαν στους χώρους του ευρωπαϊκού σχολείου, επισκέφτηκαν όλες τις τάξεις του ελληνικού τµήµατος και παρακολούθησαν το µάθηµα στο τµήµα της Ε’ τάξης µε το οποίο υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο του προγράµµατος. Τα παιδιά αλληλεπίδρασαν, αντάλλαξαν απόψεις, διατύπωσαν ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων τους και αντάλλαξαν δώρα. Ακόµη, για µία διδακτική ώρα τα παιδιά έπαιξαν στην αυλή µε τους µαθητές/τριες του ευρωπαϊκού σχολείου. Στη συνέχεια, η οµάδα των µαθητών/τριών του σχολείου επισκέφτηκε το Σπίτι Ευρωπαϊκής Ιστορίας και µελέτησε τοµείς και θεµατικές που συνδέονται µε το e-Twinning πρόγραµµα, όπως η ιστορία της Ευρώπης, η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εξέλιξη των πολιτευµάτων κ.ά.

Έπειτα, την Τρίτη 28 Μαρτίου πραγµατοποιήθηκε η επίσκεψη της οµάδας των µαθητών/ τριών, των εκπαιδευτικών και των γονέων τους στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία οργάνωσε το γραφείο του Ευρωβουλευτή κ. Αλέξη Γεωργούλη. Την οµάδα του σχολείου υποδέχτηκε η κ. Τζέννυ (Αγγελική) Παπασωτηρίου, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας στο Τµήµα Επισκέψεων και Σεµιναρίων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πραγµατοποίησε σε ειδική αίθουσα µία διαδραστική παρουσίαση κατά την οποία οι µαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενηµερωθούν για θέµατα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσµικά της όργανα. Στη συνέχεια, η οµάδα του σχολείου επισκέφτηκε την αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωκοινοβουλίου και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

Οι µαθητές/τριες διατύπωσαν απορίες και έλαβαν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήµατά τους που αφορούσαν τη λειτουργία και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, πραγµατοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδροµή στην Αµβέρσα, στην οποία το σχολείο περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της και στο εξέχουσας ιστορικής σηµασίας λιµάνι της. Ακόµη, έγινε επίσκεψη στο Μουσείο Σοκολάτας (Chocolate Nation), στο οποίο οι μαθητές γνώρισαν   την ιστορία της περιβόητης βελγικής σοκολάτας, αλλά και το ρόλο και την ιστορία των αποικιών. Την Τετάρτη 29 Μαρτίου η οµάδα του σχολείου πραγµατοποίησε εκπαιδευτική εκδροµή στη Μπρυζ, που περιελάµβανε περιήγηση στη γραφική πόλη και βόλτα µε καραβάκι στα κανάλια της πόλης. Τέλος, κατά την παραµονή του  στις Βρυξέλλες το σχολείο  είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην πόλη και τα µνηµεία της, να επισκεφτεί την επιβλητική πλατεία “Γραν Πλας”, να γνωρίσει την ιστορία της πόλης και να έρθει σε επαφή µε τον πολιτισµό της. Πλούσιες ήταν οι εντυπώσεις αλλά και οι γνώσεις που αποκόµισαν οι µαθητές/τριες από αυτό το ταξίδι, καθώς είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν µε Ευρωπαίους µαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, να γνωρίσουν ένα ευρωπαϊκό σχολείο, να ενηµερωθούν για θέµατα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επισκεφτούν το Ευρωκοινοβούλιο και να συνειδητοποιήσουν κοινά στοιχεία των πολιτισµών. Η εµπειρία που προσέφερε αυτό το ταξίδι στους µαθητές/ τριες άνοιξε νέους ορίζοντες, καθώς έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να αποκοµίσουν πληθώρα γνώσεων και εµπειριών µέσα από τις επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Σχολείο και στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά νέες πόλεις και νέους πολιτισµούς.

H σελίδα του eTwinning προγράµµατος:

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/departure-delos-destination-brussels-journey-european-culture

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31