Διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων-Μουσικό Σχολείο Λάρισας

SITIRA2

Στις 10, 15 και 16  Μαρτίου 2022 τα τρία τμήματα της Β Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας επισκέφτηκαν το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων της Λάρισας.

Η τρίωρη διδακτική επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο τριών πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν από τους μαθητές των παραπάνω τμημάτων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  επισκεφτούν την περιοδική έκθεση «Διάλογοι: Κοστούμια θεάτρου στο Μουσείο» του Θεσσαλικού Θεάτρου και επίσης ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης και επιμελήτριας του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, στον Μύλο του Παππά κ. Κωνσταντίνα Κόντσα..Η ξενάγηση διήρκεσε 60 λεπτά. Υπεύθυνος φορέας λειτουργίας και διαχείρισης του Μουσείου είναι η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά κοστουμιών και εξαρτημάτων από το βεστιάριο του θεάτρου ως αυτοτελείς δημιουργίες, με έμφαση στην εικαστική και τεχνική τους υπόσταση, όπως αυτή συνυφαίνεται με το μακρύ ταξίδι του Θεσσαλικού Θεάτρου. Από την Ηλέκτρα και τις Χοηφόρες, στον Σέξπιρ, τον Ξενόπουλο, τον Πινόκιο ή αλλιώς... Γιώργος Ζιάκας, Ιωάννα Παπαντωνίου, Χρήστος Μπρούφας, Ελένη Μανωλοπούλου, Ελένη Στρούλια, Ολυμπία Σιδερίδου και πολλοί ακόμη, είναι οι δημιουργοί πίσω από τα κοστούμια, τα οποία εκτίθενται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του Μουσείου και συνδιαλέγονται με τα εκθέματα της παλαιάς αλευροβιομηχανίας και τον επισκέπτη. Στον επάνω όροφο του Μουσείου η ομάδα των μαθητών είχε επίσης την ευκαιρία να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει  ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα, ενός Λαρισαίου φωτογράφου που αποτύπωσε με απόλυτο ρεαλισμό την αγροτική ζωή της Λάρισας, τον θερισμό, το κοσκίνισμα.

“Διάλογοι” με την ιστορία του θεάτρου, με τις μικρές ιστορίες δημιουργίας των κοστουμιών, με αθέατες λεπτομέρειές τους και με το ίδιο το μνημείο της παλαιάς αλευροβιομηχανίας, που αποτελεί εδώ και τρεις δεκαετίες τον πυρήνα του Θεσσαλικού Θεάτρου. Τα κοστούμια συνιστούν το υλικό αποτύπωμα ενός ζωντανού κόσμου δημιουργίας που χάνεται μετά από κάθε παράσταση, ενώ ταυτόχρονα στοιχειοθετούν μέρος της θεατρικής – πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο υγειονομικά πρωτόκολλα (διενέργεια self-test και τα τμήματα Β1, Β2  & Β3 επισκέφτηκαν τον χώρο σε διαφορετικές ημέρες και ώρες).

Τη διδακτική επίσκεψη συνόδευσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές των πολιτιστικών προγραμμάτων: Παρασκευή Καραγιάννη, Ευφροσύνη Κτιστάκη, Βασιλάκης Νίκου, Αθανάσιος Καλαμπάκας, Σταυρούλα Πραντσούδη και Ιωάννης Μακρυγιάννης.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.