Κατά το τρέχον σχολικό έτος (2021-2022) και έπειτα από την προγραμματισμένη επίσκεψη της Α’ τάξεως της Σχολικής Μονάδος (1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας) στο Μουσείο Πληροφορικής, στο σύνολό τους τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου που συμμετείχαν θέλησαν να εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απόψεις τους γράφοντας ξεχωριστά ο καθένας τους από ένα προσωπικό κείμενο. Κρίθηκε αναγκαία η σύνοψη των απόψεων των μαθητών και παρουσιάζεται μια συνοπτική αναφορά η οποία περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές απόψεις.
Πρώτη, σημαντική άποψη κατά την οποία εντυπωσίασε το σύνολο των μαθητών ήταν η διαμόρφωση του χώρου που περιείχε δεκάδες παλαιές συσκευές τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές (σταθερούς ή φορητούς), πληκτρολόγια, ποντίκια, joysticks, τις συσκευές κινητών τηλεφώνων, τις κονσόλες παιχνιδιών καθώς και τα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα όπως π.χ. λυχνίες, τρανζίστορ κ.λπ.
Δεύτερη και ίσως η πιο σημαντική άποψη η οποία ομολογουμένως εντυπωσίασε πολύ περισσότερο τους μαθητές ήταν ότι τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία του διαδικτύου (Internet) με τις αντίστοιχες υπηρεσίες προς τους απλούς χρήστες ήταν κάπως περιορισμένη μιας και ο χώρος του διαδικτύου χρησιμοποιούνταν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Τρίτη και πιο εντυπωσιακή άποψη ήταν η μεγάλη βιβλιοθήκη που διαθέτει το εν λόγω μουσείο και τα εκατοντάδες περιοδικά τεχνολογίας προηγούμενων δεκαετιών μέσα από τα οποία διάφοροι χρήστες προμηθεύονταν από καταστήματα τεχνολογίας, τεχνικά βιβλιοπωλεία και περίπτερα, μπορούσαν να αναζητήσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με την τεχνολογία γενικότερα και την τεχνολογία των υπολογιστών. Αυτού του είδους τα περιοδικά διέθεταν σχετικές πληροφορίες τόσο των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όσο και των περιφερειακών εξαρτημάτων που συνόδευαν συνήθως τους προσωπικούς ή φορητούς υπολογιστές.
Τέταρτη και τελευταία άποψη των μαθητών ήταν η παρουσίαση των αποθηκευτικών μέσων που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα αποθηκευτικά μέσα των μαγνητικών δισκετών, των δίσκων μαγνητικών σε μορφή μπομπίνων και οπτικών (CD/DVD ROM).
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Βατρικάς Αναστάσιος, Γαλανός Γεώργιος