mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Άγιο Αθανάσιο Μυτιλήνης-Γυμνάσιο Μόριας

αγιος αθανασιος

 "Στα πλαίσια των διδακτικών επισκέψεων μας την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2020 βρεθήκαμε στον Άγιο Αθανάσιο, Μητρόπολη της Μυτιλήνης (γνωστό σε όλους τους κατοίκους του νησιού  ως Άγιο Θεόδωρο).

Ο ρυθμός του ναού  είναι τρίκλιτη Βασιλική όπως οι περισσότερες εκκλησίες της Λέσβου.

 Είναι  χτισμένος  από την κόκκινη πέτρα σαρμοσάκ που την φέρνανε από τη Μικρά Ασία γιατί  ήταν εύκολο να πελεκηθεί. Με  το ιδιο υλικό είναι κτισμένο και το επιβλητικό καμπαναριό στην αυλή του ναού.

Στο προαύλιο της εκκλησίας μας υποδέχτηκε ο παπάς Νικόλαος Βουλμές……Είδαμε τα λείψανα του Άγιου Θεοδώρου τα οποία μας έκαναν πολλή εντύπωση. Προσκυνήσαμε τις εικόνες και καθίσαμε να μας μιλήσει ο ιερέας για τον Αγιο Θεόδωρο και για τον Άγιο Αθανάσιο . Μας είπε πολύ ωραία και ξεχωριστά πράγματα

Μας επισήμανε ότι μπορούμε να γνωρίσουμε  σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένη η εκκλησία αν κοιτάξουμε  αριστερά δίπλα στην εικόνα της Παναγίας του τέμπλου .

Οι κολόνες του ναού είναι εσωτερικά  από ξύλο κυπαρισσιού και οι τεχνίτες τις κατασκεύαζαν να φαίνονται προς τον επισκέπτη ως μαρμάρινες Οι τεχνίτες αυτοί  λέγονταν κοσμετογράφοι.

Μας πληροφόρησε ότι οι αγιογραφίες είναι έργο του Βασίλειου Κεσανλή. Ο Βασίλειος  Κεσανλής αγιογράφησε  τη Μητρόπολη το 1901. Τον προσκάλεσαν από την Κωνσταντινούπολη γιατί ήταν ζωγράφος στο  Πατριαρχείο Στον τρούλο απαγορεύεται να υπάρχουν άγιοι, μόνο  η Αγία Τριάδα ,Πατήρ ,Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ο Πατήρ  φοράει άμφια έχει αυστηρό ύφος, τριγωνικό φωτοστέφανο και κρατάει τη γη και ένα σκήπτρο. Ο Υιός φοράει μπλε κόκκινα άμφια το μπλε συμβολίζει τη  δικαιοσύνη και το κόκκινο την  αγάπη . Κρατάει Σταυρό και ευλογεί  τους ανθρώπους.  Το Άγιο Πνεύμα συμβολίζεται με ένα περιστέρι μέσα στο φως όπως φανερώθηκε στη βάφτιση του Ιησού.  Γύρω από την Αγία Τριάδα βλέπουμε πρόσωπα αγγέλων (Θρόνοι)που δοξάζουν το Θεό.

Από τις αγιογραφίες του γυναικωνίτη ξεχωρίσαμε το  Μυστικό Δείπνο.

Ο Χριστός κάθεται στο κέντρο με το φωτοστέφανο, δίπλα κάθεται ο Ιωάννης και ο Απόστολος Πέτρος κρατάει μαχαίρι, γιατί όταν πήγαν να πάρουν το Χριστό πήγε να μαχαιρώσει ένα στρατιώτη.

Η  πιο εντυπωσιακή αγιογραφία αυτή που ο Χριστός είναι στη λίμνη Τιβεριάδα και σώζει τον Απόστολο Πέτρο που βουλιάζει στη λίμνη.

Την περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί  στρατιώτες πήγαιναν πολύ συχνά και έβλεπαν αυτή την εικόνα γιατί τους θύμιζε ζωγραφική από  την πατρίδα τους.

 Στην ωραία πύλη υπάρχει το Άγιο Πνεύμα ,ο Πατήρ σε τριγωνικό φωτοστέφανο και ο Χριστός κρατάει  το Δισκοπότηρο με την Θεια Κοινωνία.

 Είδαμε το τέμπλο το οποίο είναι σκαλισμένο πολύ ωραία με παγώνια, λουλούδια ,φύλλα και καρπούς αμπελιού. Μας ανέφερε  ότι σε όλο το τέμπλο υπάρχουν  68 εικόνες. Τα αγόρια του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να μπουν μέσα στο Ιερό και να δουν την πολύ ωραία Αγία Τράπεζα που τους έκανε φοβερή εντύπωση και βγήκαν ενθουσιασμένοι. Επίσης τόνισε ότι η Αγία Τράπεζα είναι χειροποίητη σκαλισμένη και υπάρχει πάνω της κιβώριο. Για να είναι εμφανής η λεπτομέρεια της κατασκευής της προς τους επισκέπτες δεν καλύπτεται όλη. Τέλος, μας τόνισε τα θαύματα του Αγίου Θεοδώρου προς το νησί και ότι το είχε σώσει δύο φορές από πανδημία και βομβαρδισμό από τους Γερμανούς.

Ήταν μια πολύ ωραία επίσκεψη και μάθαμε πολύ ωραία πράγματα που θα μας μείνουν.

  Τον ευχαριστήσαμε για την υπέροχη ξενάγηση και αποχωρήσαμε."

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:  Νικολέτα Παπαπορφυρίου, Μιχαήλ Τσιβγαδέλλης, Χρήστος Κοκκινέλλης

 

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31