mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Εκπαιδευτικές εκδρομές

Μεγάλος Θησαυρός, εκπαιδευτικό παιχνίδι για επίσκεψη στα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής και Μεταμόρφωσης

xaniaO Μεγάλος Θησαυρός είναι ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε για την επίσκεψη της Ε1 και Ε2 του  Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου, το 2017, στον χώρο των μοναστηριών της Αγίας Κυριακής και Μεταμόρφωσης στο Βαρύπετρο Χανίων. Η εκπληκτικής φυσική ομορφιά και ιερότητα του χώρου με την ιδιαίτερη βλάστηση, τα εκπληκτικά σχεδιασμένα μονοπάτια που οδηγούν σε επιβλητικά σπήλαια προδιαθέτει και εξάπτει την φαντασία των μαθητών. Πέρα από τους γνωστικούς στόχους του παιχνιδιού η ιδιαιτερότητά του έχει να κάνει με τα ηθικά διλήμματα και την λήψη αποφάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές.

Οι μαθητές ενημερώνονται λίγες μέρες πριν την επίσκεψή τους με ένα βίντεο σχεδιασμένο ειδικά για την επίσκεψή τους και το παιχνίδι του Μεγάλου Θησαυρού. (https://www.youtube.com/watch?v=Otn6ZoW3tpA)

Στο βίντεο διάρκειας   15 λεπτών προβάλλεται σύντομα η ιστορία του μοναστηριού, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο με τα σπήλαια, οι κανόνες του παιχνιδιού και κυρίως εξάπτεται η φαντασία των μαθητών για τον Μεγάλο Θησαυρό. Σημαντικό μέρος τα προβολής είναι η αινιγματική αναφορά μέσα από την ιστορία του μοναστηριού την ποίηση του Καβάφη και ευαγγελικές περικοπές στον Μεγάλο Θησαυρό που θα αναζητήσουν οι μαθητές.

Οι ομάδες παίρνουν από ένα αντίγραφο του χάρτη της περιοχής των σπηλαίων. Ο χάρτης είναι φτιαγμένος να θυμίζει συλλογή από αυτοκόλλητα σαν αυτά που αγοράζουν τα παιδιά. Υπάρχουν οι διαδρομές ανάμεσα στα σπήλαια και στην θέση των σπηλαίων υπάρχει χώρος για το αυτοκόλλητο που θα βρίσκουν οι μαθητές στα σπήλαια που θα επισκεφτούν.

Κατά την επίσκεψη κάθε ομάδας σε κάθε σπήλαιο οι μαθητές συναντούν μοναχές από το μοναστήρι και με την ολοκλήρωση της δοκιμασίας που είναι προγραμματισμένη κερδίζουν τα αυτοκόλλητα που χρειάζονται για την συλλογή τους. Ένα μόνο αυτοκόλλητο, το σπάνιο και πολύτιμο, θα μείνει για την τελική φάση του παιχνιδιού με την μεγάλη έκπληξη, πρόκληση και τον Μεγάλο Θησαυρό. Στην περιπέτεια αυτή έρχονται σε επαφή με τους βίους των αγίων που τιμούνται εκεί, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, ευαγγελικούς λόγους που εξυπηρετούν την εξέλιξη του παιχνιδιού κ.τ.λ.

Το παιχνίδι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ιδιαίτερη διάθεση των παιδιών για τις συλλογές. Επίσης συνδυάζει την ιδιαίτερη επιθυμία των παιδιών για ολοκλήρωση της συλλογής βρίσκοντας το σπάνιο αυτοκόλλητο, με την ανακάλυψη του Μεγάλου Θησαυρού και τον πνευματικό θησαυρό της θρησκείας μας. Στο τέλος του παιχνιδιού μια μεγάλη ανατροπή και μια έκπληξη περιμένει τους κυνηγούς. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγραφούν και να συζητηθούν κατά την αξιολόγηση του παιχνιδιού η αντίδραση των ομάδων και του κάθε μαθητή ξεχωριστά στην μεγάλη πρόκληση όταν τελειώνει το παιχνίδι με την αποκάλυψη του Μεγάλου Θησαυρού.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερο υλικό στα συνημμένα αρχεία ΕΔΩ. 

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31