mainlogoYPAITH

logoOpt3 02  

 

Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη 

Νέα

Ενημέρωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Σας ενημερώνουμε ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, κατά το σχολικό έτος 2023-2024, διοργανώνει τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται και παρουσιάζονται από τα Τμήματα Βιβλιοθήκης Πόλης και Μπενακείου Βιβλιοθήκης και απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής:

1. Το σπίτι των … βιβλίων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μέσω θεατρικού και εικαστικού παιχνιδιού τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον χρόνο γνωρίζοντας την εξέλιξη της γραφής, του χαρτιού, καθώς και την πορεία ενός βιβλίου από την έμπνευση μέχρι τα ράφια του βιβλιοπωλείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εισαγάγει τα παιδιά στην έννοια της βιβλιοθήκης, στις λειτουργίες της και στην προσφορά της, προτρέποντάς τα να γίνουν και τα ίδια μέρος της ως μελλοντικοί αναγνώστες!

Δράση: κάθε Τετάρτη, 10:00-11:00 (διάρκεια 45΄- 60΄).

Απευθύνεται σε: παιδιά 5 ετών έως 8 ετών (Νήπιο, Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού).

2. Στα βιβλία λέμε … Ναι!

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συζήτηση και τη φυσική επαφή με τα βιβλία, δίνεται έναυσμα στους μαθητές και στις μαθήτριες για προβληματισμό γύρω από την αξία του βιβλίου και της βιβλιοθήκης ως εργαλείων γνώσης και έρευνας, αλλά και πηγών ευχαρίστησης.

Δράση: κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 10:00-12:00, για ένα σχολικό τμήμα (έως 27 μαθητές και μαθήτριες).

Απευθύνεται σε: ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού - Γυμνάσιο – Λύκειο.

3. Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν.

Βιωματικό γλωσσικό εργαστήριο με θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον. Πώς οι γλωσσικές μου επιλογές αποκαλύπτουν τη στάση μου απέναντι στον Άλλο; Ποιες όψεις της ταυτότητας των παιδιών μπορεί να στοχοποιηθούν στο σχολείο; Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις «λέξεις που πληγώνουν» με «λέξεις που χαμογελούν»; Το εργαστήριο επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε θέματα που σχετίζονται με τη λεκτική βία, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα, μέσα από ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες.

Δράση: κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 10:00-12:00 για ένα σχολικό τμήμα (έως 27 μαθητές και μαθήτριες).

Απευθύνεται σε: ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού - Γυμνάσιο – Λύκειο.

4. Μάθε τα Δικαιώματά σου, παίζοντας!

Εκπαιδευτικό εργαστήριο που πραγματεύεται δικαιώματα, όπως προκύπτουν από το Σύνταγμα, και, συγκεκριμένα, τα άρθρα 5Α (Δικαίωμα στην Πληροφόρηση), 14 (Ελευθερία του Τύπου) & 16 (Παιδεία, Τέχνη, Επιστήμη), ευθυγραμμισμένο με τους στόχους της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Το εργαστήριο βασίζεται στις αρχές της διαδραστικότητας, της συνεργασίας και της ισότιμης συμμετοχής, ενθαρρύνοντας την αίσθηση της χρησιμότητας και της συνεισφοράς κάθε μέλους της ομάδας. Στόχος του κάθε εργαστηρίου είναι η κατανόηση των δικαιωμάτων ως προσομοίωση σε ένα πραγματικό περιβάλλον, βασισμένο στη μάθηση, μέσω δράσης (learning by doing). Οι διαδικασίες που ενεργοποιούνται είναι εκείνες του σεναρίου-εξιστόρησης, παντομίμας, θεατρικού παιχνιδιού. Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια, δεν απαιτείται πρότερη μελέτη των μαθητών, ούτε προετοιμασία από τους καθηγητές.

Δράση: κάθε Πέμπτη, 10:00 – 12:00, για ένα σχολικό τμήμα (έως 27 μαθητές και μαθήτριες).

Απευθύνεται σε: Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και συνοδεύονται με μικρή ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης, στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στον Κολωνό (οδός Λένορμαν 218).

Οι αιτήσεις συμμετοχής των σχολείων (βλ. συνημμένο) θα αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ακόλουθη διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023. Τα σχολεία καλούνται να δηλώσουν τρεις προτεινόμενες ημερομηνίες και θα ειδοποιούνται για την τελική ημερομηνία επίσκεψής τους, με βάση τις διαθεσιμότητες. Σημειώνεται ότι εφόσον κάποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφθεί το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο με παραπάνω από ένα τμήμα, απαιτείται η συμπλήρωση ξεχωριστής αίτησης για κάθε τμήμα.

Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι οι επισκέψεις των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.14/89494/ΓΔ4/9-7-2020 (Β΄ 2888) Υπουργική Απόφαση με θέμα «Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας», ενώ για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει η με αρ. πρωτ. 20883/ΓΔ4/12-2-2020 (Β΄456) Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις και μετακινήσεις μαθητών/τριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».

Για να κατεβάσετε την εγκύκλιο, πατηστε εδώ.

ΑΙΤΗΣΗ

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ημερολόγιο

No event in the calendar

Ημερολόγιο

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30