Γενικά
Πληροφορίες για βιβλιοθήκες, μηχανές αναζήτησης για ανεύρεση ψηφιακών βιβλιοθηκών, χάρτες, βιβλία, ηλεκτρονικά περιοδικά, βάσεις δεδομένων, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Μια πηγή για τη δια βίου μάθηση και πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο επιστημονικής, τεχνολογικής, κοινωνικής πληροφόρησης και εξειδικευμένης γνώσης.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ), το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο "Ιατρού" στο Ναύπλιο, αποτελεί μοναδικό κόμβο του Harvard στην Ευρώπη ο οποίος είναι ανοιχτός στο κοινό. Στον πρώτο όροφο του Κέντρου βρίσκεται η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη "Γεωργίου Δ. Βερναρδάκη", η οποία εξασφαλίζει σε όλους τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο Ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών και Βάσεων Δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard. Μέσα από την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του ΚΕΣ ο τεράστιος όγκος επιστημονικών δεδομένων (ηλεκτρονικών περιοδικών, βιβλίων, οπτικοακουστικού υλικού κλπ.) προσφέρεται δωρεάν, χωρίς καμία δέσμευση ή χρέωση και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε σύνδεση ή σχέση με το Πανεπιστήμιο Harvard ή οποιασδήποτε μορφής συνδρομή. Με γνώμονα την καλύτερη κι ευκολότερη αξιοποίηση της εν λόγω υποδομής, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα απλό "usb flash drive" και να αποθηκεύσει τα σχετικά με τα ενδιαφέροντά του ψηφιακά δεδομένα, προκειμένου να τα μελετήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση χρόνου στον δικό του χώρο. Η βιβλιοθήκη του Κέντρου είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα και Τετάρτη από τις 10:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ. και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παραπάνω τηλέφωνα ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου http://greece.chs.harvard.edu/ ή στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση chsnafplion@chs.harvard.edu
|
Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι)
Η βιβλιοθήκη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αποτελεί πηγή για τη διά βίου μάθηση και την αυτομόρφωση, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εξυπηρετεί το εκπαιδευτικό και ερευνητικό κοινό με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο. Περιλαμβάνει χιλιάδες τόμους βιβλίων, καλύπτοντας θέματα εκπαίδευσης και παιδαγωγικής, σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται στο σχολικό πρόγραμμα. Ο δικτυακός τόπος της βιβλιοθήκης προσφέρει σε ηλεκτρονική μορφή: αναζήτηση στον κατάλογό της (OPAC), εκπαιδευτικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης, online βιβλία, βάσεις δεδομένων, κατάλογο ψηφιακού και οπτικοακουστικού υλικού, αλφαβητικό κατάλογο περιοδικών, ενώ παράλληλα φιλοξενεί τα δελτία εκπαιδευτικής αρθρογραφίας.
|
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) To EKT είναι η εθνική υποδομή που συγκεντρώνει, οργανώνει, τεκμηριώνει και διαθέτει υλικό σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας, σε όλη την επιστημονική, ερευνητική και παραγωγική κοινότητα της χώρας. Επίσης παρεμβαίνει σε θέματα περιεχομένου της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η διαδικτυακή πύλη "Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης" αποτελεί ενιαίο σημείο εισόδου για τις υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης του ΕΚΤ, παρέχοντας εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση σε οργανωμένο ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και τεχνολογίας.
Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης & Τεχνολογίας (Βιβλιοθήκη Κ.Θ.Δημαρά) ιδρύθηκε το 1958 και αποτελεί απόρροια της συνεργασίας του ΕΚΤ με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Είναι εγκατάσταση εθνικής χρήσης, περιλαμβάνει ηλεκτρονικό περιεχόμενο (βιβλία, ηλεκτρονικά περιοδικά, διεθνείς και ελληνικές βάσεις δεδομένων, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες) για όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας και παρέχει με ολοκληρωμένο τρόπο στο χρήστη δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης ψηφιακού υλικού. Oι χρήστες τους οποίους εξυπηρετεί είναι ερευνητές, γιατροί, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες από βιομηχανίες αλλά και υποψήφιοι διδάκτορες και φοιτητές όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, δηλαδή εξυπηρετεί το σύνολο της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Επίσης, αποτελεί τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη επιστημονικών περιοδικών στην Eλλάδα. Tα περιοδικά της συλλογής της, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλη ελληνική βιβλιοθήκη, καλύπτουν τα επιστημονικά αντικείμενα των Θετικών και των Aνθρωπιστικών Επιστημών (Bιολογία, Iατρική, Xημεία, Φυσική, Iστορία, Φιλοσοφία, Kοινωνιολογία κλπ.). Τέλος, με τον ψηφιακό της κατάλογο "Αργώ", παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφοριών που διατίθενται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
|
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και από τα πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του κέντρου επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως: Πληροφορική, Μοριακή Βιολογία, Λέιζερ, Τηλεπικοινωνίες, Μικροηλεκτρονική, Ρομποτική, Βιοτεχνολογία, Υλικά, Χημική Μηχανική, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Βιοχημική Μηχανική και Ιστορικές Έρευνες. Διαθέτει τις εξής βιβλιοθήκες: α) Βιβλιοθήκη που αποτελείται από συλλογές οι οποίες ανήκουν στα ακόλουθα Ινστιτούτα: ΙΗΔΛ (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ), ΙΥΜ (Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών), ΙΜΜΒ (Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας) και β) Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Πληροφορικής: υποστηρίζει την έρευνα και τις εκπαιδευτικές ανάγκες στους τομείς της πληροφορικής. Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης αποτελείται από εγγραφές που αφορούν στο υλικό της βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το υλικό της βιβλιοθήκης των υπολοίπων Ινστιτούτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας μέσω της βιβλιογραφικής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων "ALEPH" και "Ναυτίλος". Επίσης περιλαμβάνει ηλεκτρονικές συλλογές με καταλόγους βιβλίων, περιοδικών και βάσεων δεδομένων.
|
Βιβλιοθήκη του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ι.Τ.Υ.) Η Βιβλιοθήκη του Ε.Α.Ι.Τ.Υ., είναι ένας από τους τομείς υποστήριξης του Ινστιτούτου, λειτουργεί από το 1987 σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι ειδική ερευνητική βιβλιοθήκη σε θέματα Η/Υ και Πληροφορικής. Ο κατάλογός της βιβλιοθήκης και όλες οι εργασίες εξυπηρέτησης του κοινού της είναι αυτοματοποιημένες. Είναι ενταγμένη στο δίκτυο συνεργασίας των ελληνικών επιστημονικών βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με δυνατότητα αναζήτησης και παραγγελίας άρθρων από τις επιστημονικές βιβλιοθήκες της Ελλάδος. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από περισσότερους από 5000 τίτλους βιβλίων, 230 τίτλους επιστημονικών περιοδικών κ.ά.
|
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Το Ε.Κ.Ε.Τ.Α είναι Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αποστολή του είναι η διεξαγωγή βασικής και, κυρίως, εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας, με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών και προηγμένων προϊόντων. Ο δικτυακός του τόπος περιλαμβάνει Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη που διευκολύνει την παροχή και διάχυση της επιστημονικής πληροφόρησης και εξειδικευμένης γνώσης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στους χρήστες του καθώς και σε όλους τους συνεργαζόμενους με αυτό ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς. Στον αυτοματοποιημένο κατάλογο της βιβλιοθήκης "Ίρις" (OPAC) θα βρείτε υλικό για βιβλία, περιοδικά, άρθρα και δημοσιεύσεις ελληνικές και ξένες κυρίως ερευνητών , οπτικούς δίσκους, βάσεις δεδομένων κ.λ.π.
|
 Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωφελές ίδρυμα που συνεισφέρει στην επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας από το 1954. Η βιβλιοθήκη του λειτουργεί από το 1966 ως δανειστική και ανοιχτής πρόσβασης, με εξειδίκευση στους τομείς της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών. Οι συλλογές της σε έντυπο, ψηφιακό και διαδικτυακό υλικό περιλαμβάνουν επίσης και τους θεματικούς τομείς των Κοινωνικών Επιστημών, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Λογοτεχνίας, της Ελληνικής Ιστορίας και Τέχνης, της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας καθώς και της ξένης Λογοτεχνίας μεταφρασμένης στα ελληνικά. Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης του υλικού της μέσω ηλεκτρονικού καταλόγου (OPAC) καθώς και αναζητήσεις ηλεκτρονικών περιοδικών, ηλεκτρονικών βιβλίων και βάσεων δεδομένων.
|
Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" Η βιβλιοθήκη του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και εξυπηρετεί ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα της χώρας στον τομέα των θετικών επιστημών. Η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει: 20.000 επιστημονικά βιβλία, 1.500 περιοδικά, 300.000 επιστημονικές αναφορές, κ.ά. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στον ψηφιακό κατάλογο της βιβλιοθήκης, μια βάση δεδομένων που διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά.
|
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας (EΛKEΘE) έχει στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της γνώσης και της ευαισθησίας για το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Βιβλιοθήκη Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης έχει ως αντικείμενό της τη συλλογή και διακίνηση της επιστημονικής πληροφορίας στο χώρο των θαλασσίων επιστημών. Παρέχει πλήρεις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στις βιβλιογραφικές της βάσεις, μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου της. Το τμήμα περιλαμβάνει επίσης τράπεζες πληροφοριών, ηλεκτρονικά περιοδικά, διατριβές και πρακτικά συνεδρίων. Το ευρύ επιστημονικό κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιοδικό Journal of Mediterranean Marine Science, του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ., καθώς και στις δημοσιεύσεις του Κέντρου. Χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι η Ελληνική και διεθνής επιστημονική κοινότητα. Ειδικότερα οι επιστήμονες των θαλασσίων επιστημών, πτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι εργαζόμενοι στις Εποπτείες Αλιείας, οι ψαράδες και τέλος το ευρύτερο κοινό. Όλοι έχουν απευθείας σύνδεση με το εκπαιδευτικό υλικό που προετοιμάζεται από την Εκπαιδευτική Μονάδα του ΕΛΚΕΘΕ και την μονάδα Πολυμέσων του ΕΛΚΕΘΕ (σε διάφορες γλώσσες).
|
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας και των Βαλκανίων και προσφέρει πολύπλευρα, στην επιστημονική έρευνα, στην εκπαίδευση και συνολικά στην Ελληνική κοινωνία. Η δικτυακή πύλη του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πλούσια βιβλιοθήκη, στην οποία παρέχονται πληροφορίες για διάφορα θέματα και υπηρεσίες, όπως η πρόγνωση καιρού, οι σεισμοί, η αστρονομία, το διάστημα, οι κλιμ. μεταβολές κ.ά.
|
Βιβλιοθήκη Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ
Στην πύλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ παρέχονται πληροφορίες για την αποστολή, το σκοπό, την οργάνωση και την ιστορία του Ινστιτούτου καθώς και πληροφορίες για ερευνητικά και εκπαιδευτικά θέματα. Η βάση της βιβλιοθήκης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δημιουργήθηκε το 1922. Υπάρχουν τίτλοι περιοδικών που ξεκινούν από το 1920. Σήμερα περιλαμβάνει διακόσιους τίτλους εξειδικευμένων περιοδικών, σχετικών με τους ερευνητικούς τομείς του Ινστιτούτου αλλά και σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Συμμετέχει στο Δίκτυο των Ελληνικών βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και ως μέλος στο Ηeal Link, των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, έχοντας πρόσβαση online και full text στα περιοδικά των εκδοτικών οίκων Elsevier και Academic Press.
|
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) Η Βιβλιοθήκη του Ε.Κ.Κ.Ε. ιδρύθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO. Υπάγεται στη Διεύθυνση Επιστημονικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων και ανήκει στην κατηγορία των ειδικών βιβλιοθηκών. Υπήρξε η πρώτη βιβλιοθήκη κοινωνικών επιστημών της χώρας με οργανωμένη συλλογή και σήμερα διαθέτει περίπου 42.000 τόμους βιβλίων, 350 τίτλους περιοδικών, στατιστικές δημοσιεύσεις της ΕΣΥΕ και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων. Η Βιβλιοθήκη του ΕΚΚΕ εξυπηρετεί τους ερευνητές και το υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου καθώς και πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες, επιστήμονες και φοιτητές. Σκοπός της είναι η κάλυψη των βιβλιογραφικών αναγκών των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΚΚΕ και πληροφόρηση όσων ενδιαφέρονται για θέματα κοινωνικών επιστημών. Διαθέτει ηλεκτρονικό κατάλογο βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει τον κύριο κατάλογο βιβλιοθήκης, τη βιβλιογραφία Κοινωνικών Επιστημών για τη σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία και το Θησαυρό Κοινωνικών Επιστημών .
|
Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων Η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου (ΒΘΙΦ) είναι η μοναδική βιβλιοθήκη για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Η βιβλιοθήκη έχει αναλάβει τη συγκέντρωση παλαιών, σπάνιων και πολύτιμων ντοκουμέντων, καθώς και σχετικού εικαστικού και οπτικο-ακουστικού υλικού. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση πληροφοριών και τεκμηρίων που αφορούν θέματα φύλου και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ηλεκτρονικών πόρων για τη διάθεσή τους στο κοινό. Πρόσφατα, ξεκίνησε και συνεχίζεται η προσπάθεια ψηφιοποίησης και ανάρτησης στο Διαδίκτυο κάποιων σημαντικών τεκμηρίων. Πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα τεκμήρια παρέχεται μέσω του OPAC του Ιστορικού Αρχείου. Στόχος της προσπάθειας είναι η εξ’ αποστάσεως χρήση της ηλεκτρονικής μορφής του κειμένου. Σύντομη ενημέρωση για τη ΒΘΙΦ παρέχεται και μέσω του ενημερωτικού βίντεο.
|
Βιβλιοθήκη Γυναικείων Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) είναι Ν.Π.Ι.Δ.και λειτουργεί υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι δραστηριότητες του Κ.Ε.Θ.Ι. επικεντρώνονται στη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας σε θέματα ισότητας των φύλων και στην προώθηση των γυναικών σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από τη διαδικτυακή πύλη του Κ.Ε.Θ.Ι. παρέχεται πρόσβαση στη βιβλιοθήκη γυναικείων θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Η βιβλιοθήκη είναι ειδική πάνω στα γυναικεία θέματα και συγκεντρώνει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, φυλλάδια, διακηρύξεις, πρακτικά συνεδρίων, λεξικά, φωτογραφικές συλλογές, περιοδικά, αφίσες, νόμους, εγκυκλοπαίδειες, βιβλιογραφίες και παλαιές και σπάνιες εκδόσεις από το Φεμινιστικό Κίνημα. Έτσι υποστηρίζεται το έργο της Γ.Γ.Ι. και η γυναικεία έρευνα και πληροφόρηση στην Ελλάδα. Στη βιβλιοθήκη έχουν πρόσβαση όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστήμονες, ερευνητές, σπουδαστές, δημοσιογράφοι και, γενικότερα, κάθε πολίτης.
|
Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Η βιβλιοθήκη του Ε.Κ.Δ.Δ.Α., είναι ανοικτής πρόσβασης και συμβάλλει στην προώθηση της έρευνας και της επιμόρφωσης. Στις συλλογές της περιλαμβάνεται πληροφοριακό υλικό από εξειδικευμένα βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, ελληνικά και ξενόγλωσσα, με θέματα στους εξής τομείς: Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μάνατζμεντ, Πολιτική Επιστήμη, Δίκαιο, Διεθνείς σχέσεις, Οικονομία, Κοινωνική Πολιτική, Περιβάλλον και Εκπαίδευση. Μπορείτε να αναζητήσετε το υλικό που σας ενδιαφέρει και στο ψηφιακό κατάλογο της βιβλιοθήκης
|
 Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος
Η Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια ειδική ερευνητική, επιστημονική βιβλιοθήκη, από τις σημαντικότερες και αρτιότερες στην Ελλάδα στον τομέα της οικονομικής επιστήμης. Βασικότερη πηγή της Βιβλιοθήκης για την παροχή πληροφοριών είναι ο αυτοματοποιημένος κατάλογος του υλικού της με μια συλλογή που αποτελείται από 150.000, περίπου, τόμους και περιλαμβάνει, εκτός από τις εκδόσεις της Τράπεζας, μονογραφίες, επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες (ελληνικές και ξένες), ετήσιες εκθέσεις κεντρικών τραπεζών και δοκίμια εργασίας Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης 1.000 τόμους σπανίων βιβλίων ή πολύτιμων εκδόσεων.
|
 Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη Η Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη εντάσσεται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σκοπός του οποίου είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας. Η επίτευξη του σκοπού αυτού σημειώνεται μέσω της διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσω της Ναυτικής Συλλογής αντικειμένων αλλά και του συνεχούς εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης. Η Δανειστική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 30.000 τίτλους βιβλίων που καλύπτουν θεματικά όλους τους τομείς της γνώσης κι εμπλουτίζεται συνεχώς μέσων αγορών αλλά και δωρεών. Διαθέτει αναγνωστήριο, αίθουσα Η/Υ και εντευκτήριο. Η Ιστορική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει περί τους 235.000 τίτλους βιβλίων 35 σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών. Δεν είναι δανειστική. Απευθύνεται στον ερευνητή, τον επιστήμονα και τον φοιτητή. Αποτελείται από βιβλία μεγάλης πνευματικής και υλικής αξίας, από τα οποία πολλά είναι παλαίτυπα και πρώτες εκδόσεις. Για τον κατάλογο των συλλογών που απαρτίζουν την Βιβλιοθήκη πατήστε εδώ.
|
|
Πολιτισμός
Πληροφορίες για Ελληνικές βιβλιοθήκες και μηχανές αναζήτησης για ανεύρεση ψηφιακών βιβλιοθηκών. Ψηφιοποιημένα φιλολογικά και λογοτεχνικά κείμενα, βιβλία και περιοδικά, σημαντικές ψηφιακές συλλογές ιστορίας, λογοτεχνίας, μουσικής, τέχνης, μουσειολογίας, θεάτρου, παράδοσης, λαογραφίας, θρησκείας, τεχνολογίας, εθνολογίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα πολιτισμού, με κυριότερο στόχο τη δια βίου μάθηση και πνευματική ανάπτυξη.
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Το ΕΚΕΒΙ είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση της ανάγνωσης στην Ελλάδα και την προβολή του ελληνικού βιβλίου παντού. Ακόμη στον ιστότοπό του περιλαμβάνεται χρήσιμη βιβλιογραφία και ενημέρωση για εκδηλώσεις που σχετίζονται με το χώρο του βιβλίου.
Διεθνής Αμνηστία Βιβλιοθήκη με εκθέσεις και άλλα έγγραφα από το παγκόσμιο κίνημα ανθρώπων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αναγνωρίζονται διεθνώς.
Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων Το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την πολυδιάστατη μελέτη της παρουσίας μειονοτικών ομάδων, γλωσσών και κάθε πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, σε θεωρητικό επίπεδο ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Στην ιστοσελίδα του μπορείτε να βρείτε επιλεγμένα κείμενα, εκδόσεις, παρουσιάσεις της σειράς μελετών του Κέντρου σε όλες τις θεματικές ενότητες που πραγματεύεται και γενική ενημέρωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου έχει ως βασικό σκοπό την έρευνα, μελέτη, προάσπιση, διαφύλαξη και προαγωγή των γενικά αναγνωρισμένων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου, της ειρήνης και της ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών. Για την πραγματοποίηση των σκοπών του, το ΙΜΔΑ χρησιμοποιεί μια σειρά από κατάλληλα μέσα δράσης όπως τη συγκέντρωση και διάδοση πληροφοριακού υλικού και κειμένων σχετικών με τα δικαιώματα του ανθρώπου καθώς και τη διατήρηση μιας εξειδικευμένης και ενημερωμένης, ανοιχτής στο κοινό βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη - Κέντρο Τεκμηρίωσης του ιδρύματος περιέχει συλλογές νομοθεσίας/νομολογίας, σειρές των κυριότερων βιβλίων, χρονικών και περιοδικών διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλήρη συλλογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Λουξεμβούργο), διεθνών συμβάσεων, εκθέσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και εκδόσεις των ειδικευμένων Οργανώσεων του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), του Συμβουλίου της Ευρώπης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τα βιβλία και το σχετικό υλικό διατίθεται στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι Ν.Π.Ι.Δ. με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού, καθώς και η προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Η βιβλιοθήκη του ΙΜΕ, ως τμήμα του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης του ιδρύματος, αποτελείται από μια πλούσια συλλογή βιβλίων, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού. Οι περισσότεροι τίτλοι του υλικού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που διαθέτει είναι ιστορικού και γενικότερα πολιτιστικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Η Φωτοθήκη και η ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΙΜΕ θα φιλοξενεί το σύνολο της διαθέσιμης ψηφιακής πληροφορίας του Ιδρύματος, η οποία συνίσταται σε εικονογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό όλων των μορφών.
 Πανδέκτης: Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών παρουσιάζει σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών, και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος. Οι συλλογές περιέχουν πληροφορίες για την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ενδεικτικά παραθέτουμε την Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία. Πρόκειται για μια πλούσια συλλογή, σε ψηφιακή μορφή, προσωπογραφιών των Ελλήνων που διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς του βίου τους από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας (με εξαίρεση τους ζώντες).
Ηλεκτρονικές Βιβλιοθήκες Τύπου Εξαιτίας των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου προσφέρεται, πλέον, στο ευρύ κοινό η δυνατότητα πλοήγησης στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες των: Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, δίνοντας πρόσβαση σε ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό που αφορά, τόσο ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα, όσο και θέματα που έχουν να κάνουν με τον οπτικοακουστικό τομέα σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Δρόμοι της Πίστης - Ψηφιακή Πατρολογία Το Εργαστήριο Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου υλοποίησε και προσφέρει τη δυνατότητα στο κοινό να έχει άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στο ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο της Ορθόδοξης Κληρονομιάς. Το υλικό περιλαμβάνει α) ψηφιοποιημένα εκκλησιαστικά και θεολογικά κείμενα, μελέτες, β) βιβλιογραφικές πηγές, γ) βυζαντινούς ύμνους, δ) εικόνες (περίπου 300 φωτογραφίες Ιερών Ναών) και ε) υλικό με πολυμεσικό περιεχόμενο (βίντεο, χάρτες κ.ά.) για την Ορθόδοξη Παράδοση. Ιδιαίτερα σημαντική είναι, επίσης, η ελεύθερη διάθεση στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό της ελληνικής σειράς Series Graeca της έκδοσης Patrologiae Cursus Completus του J.P. Migne, η οποία αποτελείται από 161 τόμους και περιέχει συλλογή έργων των Πατέρων της Εκκλησίας που γράφτηκαν μέχρι το 1439.
|
Μυριόβιβλος: Ψηφιακή βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος θα βρείτε κείμενα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια, ιστορία, χρονικά, λαογραφία, δημοτικό τραγούδι). Τα θέματα που περιλαμβάνει είναι σχετικά με πατρολογία, θεολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, εκκλησιαστική ιστορία, δίκαιο και τέχνη, βυζαντινό πολιτισμό, νεοελληνική ιστορία και νεοελληνική γραμματεία.
|
 Βιβλιοθήκη Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α), είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, πολιτιστικού χαρακτήρα. Ως βασικό στόχο έχει τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα, το οποίο αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, στοχεύει στη στήριξη της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης και της πληροφορίας σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών και ακαδημαϊκών κατευθύνσεων. Η βιβλιοθήκη του είναι μια ερευνητική, ιδιωτική βιβλιοθήκη η οποία δε λειτουργεί ως δανειστική, όμως είναι ανοιχτή για το κοινό και περιέχει σήμερα περισσότερους από 100.000 τόμους βιβλίων, περιοδικών, ημερολογίων και εφημερίδων του 19ου και 20ού αιώνα. Μάλιστα κατατάσσεται ανάμεσα στις σημαντικότερες και στις πιο ενημερωμένες βιβλιοθήκες της χώρας. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης και ανάκτησης των βιβλιογραφικών στοιχείων της Συλλογής. Ο ιστότοπος επίσης προσφέρει πρόσβαση σε ψηφιοποιημένη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με ψηφιοποιημένα περιοδικά και μικροφίλμ και ψηφιοποιημένες συλλογές τύπου και εφήμερων, φωτογραφιών, καρτ ποστάλ και τεκμηρίων παραστατικών τεχνών και μουσικής.
|
 Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ) Το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας είναι ένα ερευνητικό και εκδοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Στόχος του προγράμματος είναι η προσέγγιση της ιστορικής διάστασης της έννοιας νεολαία και η συμβολή στον προσδιορισμό της ταυτότητας της ελληνικής νεολαίας, μέσω της διερεύνησης των μηχανισμών, που καθορίζουν τη σχέση των νέων γενεών με τα δημογραφικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και ψυχολογικά συστήματα μέσα στο χρόνο. Επιθυμώντας την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εύκολη πρόσβαση των ερευνητών και του κάθε ενδιαφερόμενου στο υλικό του ΙΑΕΝ, έγινε ψηφιοποίηση των βιβλίων, ώστε να διατεθούν ελεύθερα στο διαδίκτυο για αναζήτηση και ανάγνωση.
|
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη "Πέργαμος" Ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό από τις συλλογές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η "Πέργαμος" αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης για την ομοιόμορφη διαχείριση, τεκμηρίωση, διατήρηση και ανάδειξη ετερογενών ψηφιακών συλλογών, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ομάδα του Υπολογιστικού Κέντρου Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πέργαμος φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ, το Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του ΕΚΠΑ, τη Θεατρική Συλλογή και τη Συλλογή Μουσικής Βιβλιοθήκης K. A. Ψάχου. Έως το τέλος του 2008 η Πέργαμος θα φιλοξενεί συνολικά 12 ψηφιακές συλλογές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
|
Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων
Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974. Η βιβλιοθήκη της Ε.Δ.Ι.Α περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά που αφορούν κυρίως τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδος. Επίσης θα βρείτε συλλογές αρχειακού και μουσειακού υλικού, χάρτες από την περίοδο της αντίστασης φωτογραφίες και αρχείο προφορικών μαρτυριών.
|
Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ξεκίνησε την λειτουργία της με στόχο τη συγκέντρωση, διαχείριση, αξιοποίηση και προβολή κάθε είδους και μορφής έντυπων τεκμηρίων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Έχει στην κυριότητά της την παλιά συλλογή βιβλίων του Δήμου Βόλου, που στεγαζόταν στο χώρο του Δημαρχείου, και η οποία στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με βιβλία και υλικό, δίνοντας έμφαση κυρίως στον τομέα της ιστορίας. Βασικός στόχος υπήρξε η συγκέντρωση και συλλογή των εκδόσεων που αφορούσαν την πόλη του Βόλου ή εκδίδονταν στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Στόχος ήταν η ανάπτυξη μιας συλλογής που θα βοηθούσε ερευνητές και ειδικούς στην κατανόηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης. Μπορείτε να βρείτε βιβλία ελληνικής και ξένης σύγχρονης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά από τον Online Κατάλογο βιβλιοθήκης. Από το Online Μουσείο της πόληςς ξεφυλλίστε σελίδες από την ιστορία του Βόλου μέσα από φωτογραφίες εποχής και επεξηγηματικά κείμενα.
|
Βιβλιοθήκη Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών Το Κ.Α.Λ.Μ.Ε., είναι κέντρο ερευνών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κοινωφελείς μορφωτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Σκοπός του Κέντρου είναι η μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ανάδειξη και διάδοση του πλούτου του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού του αιγαιακού χώρου. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει βιβλία με θέματα μουσικής, λαογραφίας, ιστορίας, θεολογίας, λογοτεχνίας κ.ά. Επίσης διατηρεί πλούσιο αρχείο μουσικών καταγραφών, φωτογραφίες, έντυπα και χειρόγραφα τεκμήρια, εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, ηχοταινίες και δίσκους γραμμοφώνου και βινυλίου γραμματόσημα κ.ά.
|
Βιβλιοθήκη Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου Καβάλας Το I.Λ.A.K. διαθέτει αρχειακές συλλογές και βιβλιοθήκη η οποία είναι επικεντρωμένη στον βορειοελλαδικό χώρο και περιέχει σπάνια βιβλία, περιοδικά, ημερολόγια και εφημερίδες από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.
|
 Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας Η επιστημονική εταιρεία Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας συγκεντρώνει, συντηρεί και αξιοποιεί το αρχειακό και έντυπο υλικό που αναφέρεται στην ιστορία σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων στην Ελλάδα. Διαθέτει ελεύθερα, στους ερευνητές και στο ενδιαφερόμενο κοινό, αρχειακές συλλογές με τεκμήρια, φωτογραφικό υλικό καθώς και βιβλιοθήκη εξειδικευμένη σε θέματα ιστορίας των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων του 20ού αιώνα. Επίσης η βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογή 1.000 περίπου παλαιών ελληνικών βιβλίων, εκδομένων από τον 17ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού.
|
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας Το Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε. δημιουργήθηκε για τη διάσωση και προβολή του ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, τα χρονικά όρια του οποίου ταυτίζονται σχεδόν με την ύπαρξη του νεοελληνικού κράτους. Στα αρχεία της Ε.Τ.Ε. έχει αποτυπωθεί το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής μας ιστορίας. Παράλληλα το Ιστορικό Αρχείο της Ε.Τ.Ε. δραστηριοποιείται σε αρχειακές, ιστορικές, ερευνητικές, εκδοτικές κι εκπαιδευτικές εργασίες και πρωτοπορεί στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση του αρχειακού του υλικού. Παρέχεται πρόσβαση: α) σε αρχεία που σήμερα καλύπτουν την περίοδο από το 1841 μέχρι το 1966, β) σε πρωτότυπα ή αντίγραφα αρχείων άλλων φορέων και προσωπικοτήτων και σε συλλογές που αποτελούνται από τεκμήρια που διέσωσαν με δική τους πρωτοβουλία οι διάφορες μονάδες της Εθνικής Τράπεζας ή περιήλθαν στην κατοχή του Ιστορικού Αρχείου από δωρεές ή αγορές άλλων προσώπων και φορέων και γ) σε βιβλιοθήκη η οποία με εκδόσεις, οικονομικά δελτία, επετηρίδες, οικονομικές επιθεωρήσεις, στατιστικές, ποικίλα περιοδικά και εφημερίδες είναι μοναδική στο είδος της για θέματα οικονομικής, κοινωνικής, νομισματικής και τραπεζικής ιστορίας, περιλαμβάνοντας περισσότερους από 25.000 τόμους ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, δεμένων εφημερίδων και περιοδικών. Μερικές από τις σπάνιες παλαιές και σχετικά δυσεύρετες εκδόσεις της βιβλιοθήκης είναι οι επίσημες εκδόσεις της Κοινωνίας των Εθνών και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, η πλήρη σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από την αρχή της κυκλοφορίας της, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των νομοθετικών σωμάτων του 19ου αι., μια πλήρη σειρά της σπουδαίας γαλλικής εφημερίδας Le Monde κ.ά.
|
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης έχει σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των Γραμμάτων, των Καλών Τεχνών και της Επιστήμης. Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, αποτελεί ιδιαίτερο τμήμα του ιδρύματος με σκοπό τη σύσταση και οργάνωση αρχείου μικροταινιών από χειρόγραφους κώδικες και ιστορικά αρχεία του ελληνικού χώρου. Διατηρεί εξειδικευμένη παλαιογραφική βιβλιοθήκη με συλλογή χειρογράφων, πλούσια συλλογή παλαιών ελληνικών και ξενόγλωσσων εντύπων και φωτογραφημένα χειρόγραφα από μοναστηριακές, εκκλησιαστικές και δημόσιες βιβλιοθήκες από τον ελληνικό χώρο, την Κύπρο, τα Ιεροσόλυμα, τη Μονή Σινά, την Βενετία, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, το Κίεβο και τη Βουδαπέστη.
|
Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οργανώνει και διαχειρίζεται ένα δίκτυο θεματικών μουσείων που μελετά, διασώζει και προβάλλει την ελληνική κληρονομιά και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας. Διαθέτει την Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου η οποία παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα οικονομικής ιστορίας, ιστορίας τραπεζών και επιχειρήσεων. Η ειδική βιβλιοθήκη της υπηρεσίας περιέχει σημαντικό υλικό ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, περιοδικών και φυλλαδίων, που αφορούν στη βιομηχανία, ιστορία, οικονομία, τραπεζική, τεχνολογία και δίκαιο. Η Βιβλιοθήκη του ιδρύματος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις και περιοδικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας έμφαση σε θέματα βιομηχανικής αρχαιολογίας, μουσειολογίας, ιστορίας της τεχνολογίας και διαφόρων κλάδων παραγωγής, λαογραφίας και υλικού πολιτισμού, εθνολογίας και ανθρωπολογίας, οικονομικής ιστορίας καθώς και νέων τεχνολογιών στην έρευνα γύρω από τον πολιτισμό. Επίσης, συγκεντρώνει σειρά εκπαιδευτικού υλικού που αφορά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
|
Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ίδρυματος Τραπέζης Κύπρου Εξειδικευμένη (μη δανειστική) βιβλιοθήκη στους τομείς της χαρτογραφίας, της νομισματικής, της αρχαίας και νεότερης ιστορίας και της κυπρολογίας γενικά, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς και στο προσεχές μέλλον θα λειτουργήσει για το κοινό. Περιλαμβάνει, επίσης, βιβλία σχετικά με τη συντήρηση του χαρτιού, καταλόγους δημοπρασιών που σχετίζονται με τις συλλογές του Ιδρύματος και ειδικό τμήμα με όλα σχεδόν τα βιβλία που εκδόθηκαν στην Κύπρο μετά το 1980. Στις συλλογές του ιδρύματος περιλαμβάνονται η χαρτογραφική συλλογή, η συλλογή σπανίων και παλαιών εκδόσεων με θέμα την ιστορία της Κύπρου, τα χαρακτικά και οι παλαιές φωτογραφίες της Κύπρου, που μαζί με τα αντίστοιχα έγγραφα αποτελούν τις παλαιότερες, ιστορικής αξίας, απεικονίσεις κυπριακών μνημείων, πόλεων και κατοίκων του νησιού και οι συλλογές μουσειακών και καλλιτεχνικών έργων.
|
 Ανέμη: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών Μια πλούσια συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού που σχετίζεται με το Νεότερο Ελληνισμό. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη παρέχει στον ερευνητή βιβλιογραφικές πληροφορίες, λεξικά και εγχειρίδια για τον νεότερο Ελληνισμό αλλά, συγχρόνως, και τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει ηλεκτρονικά ένα σημαντικό αριθμό παλαιών και σπάνιων τεκμηρίων, καθώς και νεότερων εκδόσεων των οποίων οι συγγραφείς επέτρεψαν την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο.
|
 Κοσμόπολις Συλλογή με ψηφιοποιημένα φιλολογικά και λογοτεχνικά περιοδικά 19ου και 20ού αιώνα από τη βιβλιοθήκη & Υπηρεσία Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.
|
 Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού Tο Σπουδαστήριο Nέου Ελληνισμού είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε με σκοπό την έρευνα και προβολή της νέας ελληνικής γραμματείας και γενικά κάθε έκφρασης νεοελληνικού πολιτισμού και παιδείας. Ειδικότερα, σκοπός του είναι η διατήρηση της πνευματικής και ακαδημαϊκής παράδοσης του Kων/νου Θ. Δημαρά και του Γιώργ. Π. Σαββίδη. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει Ανθολόγια κειμένων, παιδικής λογοτεχνίας και παράδοσης, αναγνώσεων και μαρτυριών από τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε ηλεκτρονική μορφή. Ο κατάλογος της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Σπουδαστηρίου εμπλουτίζεται διαρκώς με λογοτεχνικά κείμενα και περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό. Περιέχει ξεχωριστές σελίδες α) για τα Αρχεία Δημαρά, Σαββίδη και Kαβάφη, β) για ελληνικά περιοδικά 19ου και 20ού αιώνα και ξένα περιοδικά, και γ) για βιβλία ή φυλλάδια.
|
Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί ως συντονιστικό, συμβουλευτικό και επιτελικό όργανο του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σε θέματα γλωσσικής αγωγής και πολιτικής. Διαθέτει βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 14.000 τόμους και τεύχη περιοδικών για θέματα ελληνικής γλώσσας και γραμματείας. Οι Φρυκτωρίες, είναι ο δικτυακός τόπος που κατασκευάστηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, για να υποστηρίξει το έργο και την επικοινωνία των διδασκόντων την ελληνική στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Περιλαμβάνεται ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία.
|
 Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών Η βιβλιοθήκη της Ε.Μ.Σ. είναι μια ειδική πληροφοριακή βιβλιοθήκη. Με το υλικό της καλύπτει τον βόρειο ελληνικό χώρο και κυρίως τη Μακεδονία. Στη βιβλιοθήκη θα βρείτε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, συλλογή Χειρογράφων, χαρακτικών και χαρτών. Το υλικό της έχει σχέση με ιστορία, αρχαιολογία, φιλολογία, τέχνες και λαογραφία, χωρίς να λείπουν βιβλία άλλων επιστημών, αρκεί να αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη Μακεδονία.
|
 Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Το Iνστιτούτο Mεσογειακών Σπουδών ανήκει στις ερευνητικές μονάδες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Σε αυτό λειτουργούν: α) βιβλιοθήκη ισλαμικών και τουρκικών σπουδών, με πολλές σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών τουρκολογικού ενδιαφέροντος, β) εξειδικευμένη βιβλιοθήκη στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την ιταλική, κυρίως βενετσιάνικη και ρωμαϊκή, ζωγραφική του 16ου και την ισπανική τέχνη του 16ου-19ου αι., εμπλουτισμένη από μοναδικά περιοδικά και γ) τμήμα βιβλιοθήκης εξειδικευμένο σε θέματα ιστορίας και μεθοδολογίας της αρχαιολογίας και αρχαιολογικής νομοθεσίας.
|
 Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου Η βιβλιοθήκη του IMXA είναι η μοναδική στην Eλλάδα που εξειδικεύεται σε βαλκανικά θέματα. H συλλογή της αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια και ανάτυπα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε μία από τις βαλκανικές, τις δυτικοευρωπαϊκές, την ελληνική, την τουρκική και τη ρωσική γλώσσα. Παράλληλα διαθέτει και ειδική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις που έχουν τυπωθεί πριν το 1870. Εξυπηρετεί τους μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού των κρατών και λαών της Nοτιοανατολικής Eυρώπης.
|
 Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών είναι επιστημονική ένωση με σκοπό την προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας και γενικά του νεοελληνικού πολιτισμού στον κόσμο. Στον Ηλεκτρονικό Μαντατοφόρο θα βρείτε ψηφιακά βιβλιογραφικά αποκόμματα νεοελληνικού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν στις συλλογές της ψηφιακής βιβλιοθήκης Gallica της Εθνικής βιβλιοθήκης της Γαλλίας.
|
 Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό, έχει στην κατοχή του βιβλία, αρχεία, χειρόγραφα, μικρογραφίες, κατάστιχα, εικόνες και άλλα κειμήλια που μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η συρρικνωμένη ελληνική Κοινότητα της Βενετίας του προικοδότησε.
|
Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών και Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών Η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ) και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ) είναι μια ειδική βιβλιοθήκη με θεματολογία σύμφωνη με τις ερευνητικές κατευθύνσεις των Ινστιτούτων και με κύρια αποστολή την εξυπηρέτηση των ερευνητών, επίσης εξυπηρετεί το ευρύτερο κοινό σε ειδικές περιπτώσεις. Περιλαμβάνει βιβλία, φυλλάδια, περιοδικά, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό. Σημαντική είναι η συλλογή των ελληνικών εντύπων, βιβλίων και φυλλαδίων καθώς και η φιλμοθήκη σπανίων και δυσεύρετων εκδόσεων που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής βιβλιογραφίας από τον 16° ως τον 19° αιώνα. Το ΙΒΕ καλύπτει θέματα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Βυζαντίου καθώς και τις σχέσεις και επιδράσεις με τη Λατινική Δύση και τους Σερβικούς λαούς. Το ΙΝΕ μελετά θέματα του Νέου Ελληνισμού, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή, Βαλκανική και Οθωμανική ιστορία από τον 15ο ως τον 20ό αιώνα. Επίσης πραγματεύονται θέματα σχετικά με παλαιογραφία, διπλωματική, αρχειονομία, χρονογραφία, ιστορική γεωγραφία, ιστορία των ιδεών και των θεσμών, οικονομική, κοινωνική, πολιτική και διπλωματική ιστορία, συγκριτική φιλολογία, γραμματολογία και ιστορία τέχνης, θεάτρου και μουσικής.
|
 Βιβλιοθήκη Ολλανδικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Αθηνών Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (O.Ι.Α) είναι ένα από τα δεκαπέντε ξένα ακαδημαϊκά Ινστιτούτα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το O.Ι.Α λειτουργεί ως ακαδημαϊκό και πολιτιστικό κέντρο, συντονίζοντας και προωθώντας τις επαφές μεταξύ των επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων της Ολλανδίας και της Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη του Ο.Ι.Α διαθέτει βιβλία, δημοσιεύματα, μονογραφίες και περιοδικά προσφέροντας μια συλλογή έργων που καλύπτει διάφορους τομείς των Ελληνιστικών σπουδών και της Ολλανδικής ιστορίας. Ιδιαίτερα θα βρείτε βιβλία και περιοδικά που σχετίζονται με την ελληνική Αρχαιολογία, τα Αρχαία Ελληνικά, την Αρχαία Ιστορία, τη Βυζαντινή και Νεοελληνική Ιστορία, τη Νεοελληνική Φιλολογία, την Ολλανδική Ιστορία και την Ιστορία Τέχνης. Η βιβλιοθήκη είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών Ανθρωπιστικών Επιστημών και έχει ανοιχτή πρόσβαση μέσω του περιβάλλοντος "Η Αργώ", του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
|
Βιβλιοθήκη Κέντρου Μικρασιατικών Μελετών Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μικρασιατικών Μελετών θα βρείτε βιβλιοθήκη και επίσης το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης και το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο. Στο υλικό της βιβλιοθήκης του Κέντρου περιλαμβάνονται παλαιά και σπάνια βιβλία, πολλές ιδιωτικές δυσεύρετες εκδόσεις, σειρές μικρασιολογικών περιοδικών και 346 κανονισμοί μικρασιατικών ιδρυμάτων. Επίσης περιλαμβάνονται 380 τίτλοι σμυρναϊκών εκδόσεων, παλαιά έντυπα που αναφέρονται, κυρίως, στην οθωμανική ιστορία, συλλογή τουρκικών βιβλίων και περιοδικών, 12 οθωμανικά χειρόγραφα. Το τμήμα καραμανλίδικων εκδόσεων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διεθνώς συναγωγές της ειδικής αυτής γραμματείας.
|
Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα Η σκανδιναβική βιβλιοθήκη είναι μια κοινοπραξία από τα τέσσερα αρχαιολογικά ιδρύματα Σουηδίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Δανίας. Εξυπηρετεί ερευνητές των Βορείων Χωρών, αλλά και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες, που ασχολούνται με την Ελληνική αρχαιότητα. Η συλλογή που διαθέτει η βιβλιοθήκη καλύπτει κυρίως τον τομέα της ελληνικής αρχαιολογίας, της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και θρησκείας καθώς και τη μυθολογία, την τέχνη και τη φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας.
|
Βιβλιοθήκη Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών Η βιβλιοθήκη κατέχει κυρίως συλλογές περιοδικών, μονογραφιών και εργασιών με θέματα αρχαιολογίας και ιστορίας της ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, προϊστορία της Μεσογείου, βυζαντινή τέχνη και πολιτισμός, αρχαία ιστορία, ιστορία των θρησκειών κ.ά.
|
Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο Η βιβλιοθήκη του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο περιέχει βιβλία για την ελληνική και κυπριακή ιστορία και λογοτεχνία. Επίσης στις συλλογές της θα βρείτε εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αναθεωρήσεις και περιοδικά καθώς και ένα αρχείο με περισσότερα από 300 βιβλία για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
|
Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο Το ΚΜΕΕΘ-ΘΜ αποτελεί μοναδική και ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης για όλους όσους ασχολούνται με το Θέατρο. Η βιβλιοθήκη του ΚΜΕΕΘ-ΘΜ διαθέτει σημαντικό αριθμό βιβλίων και περιοδικών (κατάλογος βιβλιοθήκης) που καλύπτουν το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο καθώς και τη θεατρολογική μελέτη και έρευνα. Επίσης θα βρείτε ιδιαίτερα πολύτιμες συλλογές χειρογράφων θεατρικών έργων, παλιών θεατρικών εκδόσεων και σπανίων θεατρικών μεταφράσεων. Αρχεία του Κέντρου περιέχεται υλικό από τα μέσα του 19ου αι. έως σήμερα που αποτελείται από θεατρικά προγράμματα, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, μαγνητοσκοπημένες ή ηχογραφημένες παραστάσεις και εκπομπές κ.ά.
|
 Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου Η Η βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει: βιβλία για το θέατρο, εγκυκλοπαίδειες γενικού περιεχομένου, λογοτεχνικά και θεατρικά περιοδικά, παλιά βιβλία και σπάνιες εκδόσεις, προγράμματα από όλες τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 ως σήμερα, ανέκδοτα ελληνικά θεατρικά έργα και ανέκδοτες μεταφράσεις θεατρικών έργων κ.ά. Επίσης θα βρείτε αρχεία παλιών ηχογραφήσεων, μουσικής, σκηνογραφικών σχεδίων, μακετών, κοστουμιών καθώς και ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.
|
 Μουσική Βιβλιοθήκη Ελλάδας Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής. Σκοπός της είναι να προσφέρει επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής, στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση. Το υλικό της βιβλιοθήκης καλύπτει την αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη και τη λόγια Ελληνική μουσική, τη δυτική μουσική, τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο και τέλος τη μουσική τζαζ. Μπορείτε να αναζητήσετε βιβλία, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις κλπ. μέσω του καταλόγου της βιβλιοθήκης και της ηλεκτρονικής βάσης προσκτήσεις. Ακόμη παρέχονται: αλφαβητικός κατάλογος με τα περιοδικά της βιβλιοθήκης, τα πολυμέσα (cd-roms), καθώς και πληροφορίες για της συλλογή των Μικροφίλμ-Μικροφίς.
|
 Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Έρευνας Μουσικής Ακουστικής Το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) - Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κοινωφελή χαρακτήρα και συγκαταλέγεται στους αναγνωρισμένους εθνικούς φορείς που προάγουν τον πολιτισμό. Ασχολείται με τη μουσική έρευνα, την πρωτότυπη μουσική δημιουργία, τη μουσική τεκμηρίωση και πληροφόρηση, τη μουσική καλλιέργεια και ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους έρευνας και εφαρμόζοντας τις νέες τεχνολογίες ως εργαλείο για την πρακτικότερη και αποδοτικότερη επίτευξη των στόχων του. Στη βιβλιοθήκη του μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στοιχείων μέσω ηλεκτρονικού καταλόγου, βάσης δεδομένων και το θησαυρό της ελληνικής μουσικής. Επίσης μπορείτε να βρείτε αλφαβητικά τις υπάρχουσες μουσικές βιβλιοθήκες.
|
 Κέντρο σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει εκθέσεις και επιμελείται εκδόσεις οι οποίες διερευνούν τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή. Η βιβλιοθήκη του είναι εξειδικευμένη στις εικαστικές τέχνες, με προσανατολισμό στη διεθνή και στην ελληνική σύγχρονη τέχνη. Διαθέτει το αρχείο νέων ελλήνων καλλιτεχνών και βιβλία, καταλόγους εκθέσεων, περιοδικά, ειδικές εκδόσεις, artists books, λευκώματα, αρχείο καταλόγων δημοπρασιών, οπτικοακουστικό υλικό και βίντεο καλλιτεχνών, εκδόσεις αρχιτεκτονικής, βιομηχανικού σχεδίου (design) και γενικότερα υλικό για τη σύγχρονη κουλτούρα, συνεισφέροντας στην καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση γύρω από ζητήματα σύγχρονης τέχνης.
|
Βιβλιοθήκη Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Η Βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ διαθέτει εξειδικευμένες εκδόσεις και περιοδικά για τους κλάδους Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, Μουσειολογίας και Συντήρησης έργων τέχνης, Φιλοσοφίας, Ανθρωπολογίας ακόμη και Νέων Τεχνολογιών και Πολυμέσων. Είναι μια βιβλιοθήκη που εμπλουτίζεται συνεχώς ώστε να εξυπηρετεί προσωπικό, επισκέπτες, ερευνητές και καλλιτέχνες. Επίσης στη φωτοθήκη του Μουσείου θα βρείτε φωτογραφίες, διαφάνειες και ηλεκτρονικά αρχεία με υλικό από τις συλλογές του μουσείου.
|
Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη Η βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη έχει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων που υπάρχει μέσα σε Μουσείο στον ελλαδικό χώρο. Οι πολύτιμες συλλογές της βιβλιοθήκης, σε βιβλία και περιοδικά καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα: ελληνική ιστορία και τέχνη από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα, λαογραφία, πνευματική ζωή, οικονομία και θρησκεία ιδιαίτερα της περιόδου της τουρκοκρατίας και των νεότερων χρόνων. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται επίσης χειρόγραφα βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής που χρονολογούνται από το 10ο έως και το 19ο αιώνα, εκδόσεις περιηγητικών κειμένων, αρχέτυπα, μνημειακές, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, πολύτιμα λευκώματα, δυσεύρετα, αλλά και μοναδικά αντίτυπα βιβλίων από το 15ο μέχρι και το 19ο αιώνα και συλλογές βιβλίων γύρω από την ισλαμική τέχνη και την τέχνη της Άπω Ανατολής. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει μηχανογραφημένο Οnline κατάλογο, δεν είναι δανειστική, αλλά παραμένει ανοικτή στο κοινό για επιτόπια μελέτη, με δυνατότητα παροχής φωτοτυπιών, μικροφίλμ, φωτογραφιών και ψηφιακών εκτυπώσεων.
|
Βιβλιοθήκη Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης To Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συγκροτεί τη βιβλιοθήκη του με σκοπό να την καταστήσει μια από τις πλέον ενημερωμένες φωτογραφικές βιβλιοθήκες της χώρας. Αυτή τη στιγμή η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 1700 περίπου τίτλους βιβλίων και περιοδικών, ο πλήρης κατάλογος των οποίων σύντομα θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Μουσείου.
|
|