Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022

Robot Hood6

Το ρομπότ των δασών είναι ένας αυτόνομος τετράποδος φύλακας περιοχής, προγραμματισμένος και κατευθυνόμενος από κύκλωμα Arduino και Raspberry pi 4, το οποίο πετυχαίνει κίνηση με την βοήθεια servo motors και «αντιλαμβάνεται» ερεθίσματα με τη βοήθεια αισθητήρων. Το ρομπότ παρακολουθεί κλιματικές αλλαγές στο περιβάλλον που κινείται, καθώς καταγράφει τιμές όπως θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση και υψόμετρο και αναγνωρίζει με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (νευρωνικού δικτύου) σημάδια πυρκαγιάς όπως φλόγες και καπνό αλλά και όχι μόνο. Ακόμη, διαθέτει μία κάμερα με τη βοήθεια της οποίας κάνει εγγραφή μιας περιοχής, στην συνέχεια επεξεργάζεται την εικόνα αναγνωρίζοντας - έχοντας αντίληψη του οτιδήποτε κατέγραψε, ενημερώνοντας είτε για πιθανή πυρκαγιά είτε για ρίψη απορριμμάτων και μπαζών στην περιοχή. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του είναι ότι διαθέτει ένα solar panel με την χρήση του οποίου επαναφορτίζει τις μπαταρίες του, καθιστώντας το φιλικό προς το περιβάλλον. Τέλος, όλες οι τιμές των μετρήσεων από τους αισθητήρες καθώς και εικόνες από την αναγνώριση της περιοχής, μεταδίδονται και αποθηκεύονται online στο διαδίκτυο σε τοποθεσία που έχει πρόσβαση εξουσιοδοτημένος χρήστης.

Η κατασκευή του Ρομπότ  αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά μέρη και στάδια κατασκευής:

  • Τρόπος μετατόπισης και κίνησης στο περιβάλλον
  • Τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση αντικειμένων
  • Συλλογή και καταγραφή περιβαλλοντικών δεδομένων με την χρήση αισθητήρων
  • Κύκλωμα συλλογής και παροχής ενέργειας

Μία πρόσθετη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι ο βραχίονας επαναφοράς. Εάν το ρομπότ αναποδογυρίσει ή ανατραπεί  για οποιοδήποτε λόγο, ένας αισθητήρας υπερήχων  ενεργοποιεί το βραχίονα, ο οποίος επαναφέρει στο ρομπότ στην αρχική του θέση.

Για την ενεργειακή αυτονομία του ρομπότ προστέθηκε, εκτός από την επαναφορτιζόμενη μπαταρία 11,1V, 2700mAh, κι ένα ηλιακό solar panel των 6v. Έτσι η μπαταρία θα μπορεί να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και οικολογικές πηγές ενέργειας.

Η εργασία ξεκίνησε ως μια απλή ιδέα του μαθητής της Β’ τάξης Θοδωρή Τσαούση, ο οποίος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε με εκπληκτικό σθένος και μεράκι το Ρομπότ των Δασών, το οποίο στη συνέχεια  εμπλουτίστηκε και εξελίχτηκε με πολλές διορθώσεις, προσθήκες και αναβαθμίσεις, φτάνοντας  στο αποτέλεσμα που σας παρουσιάζουμε.

 Βίντεο επίδειξης

Περισσότερες πληροφορίες:

https://openedtech.ellak.gr/robotics2021/to-rompot-ton-dason-robot-hood-2o-gel-kalamarias/

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Νικολακάκης Γεώργιος, Πληροφορικός, 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

 

 

Κατηγορία STE(A)M

moriaki

 Η Ημερίδα Διασχολική Ημερίδα Βιολογίας – BIOSTEM με τίτλο «Βιοεπιστήμες και Εξατομικευμένη Ιατρική με την Εκπαιδευτική διαδικασία 2MoBiL». διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων και συμμετείχαν 13 συνολικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο αναλυτικά, 200 μαθητές και 30 εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις εξελίξεις στη Μοριακή Γενετική και την Εξατομικευμένη Ιατρική, να γνωρίσουν τεχνικές της Μοριακής Βιολογίας και να δουν στην πράξη αλλά και να πειραματιστούν με το φορητό εργαστήριο 2MoBiL (Mobile Molecular Biology Laboratory). Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 10/03/2022 με κεντρικούς ομιλητές τους κ. Γεώργιο Πατρινό, Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Βασίλειο Δουρή, Επίκουρο Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παρέμβαση έκανε και ο Καθηγητής Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών κ. Γεώργιος Θυφρονίτης, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Ηπείρου κ. Κόρακας και κ. Παπαευσταθίου. Στο 2ο μέρος της Ημερίδας, το πρώτο ρόλο είχαν οι μαθητές. Με την καθοδήγηση των μελών του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών μυήθηκαν σε έννοιες και πειραματικές διαδικασίες ανάλυσης του ανθρώπινου γονιδιώματος όπως είναι η απομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα της έσω παρειάς, η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Polymerase Chain Reaction, PCR), η ηλεκτροφόρηση σε πήκτωμα αγαρόζης και η γονοτύπηση με την μέθοδο της κατάτμησης με περιοριστικά ένζυμα.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ: 

  • Bίντεο (σε μορφή συνδέσμου που έχει αναρτηθεί σε εξωτερικό κανάλι),

ΕΔΩ

  • Δημοσιευμένη εργασία που αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία 2ΜοBiL (σε μορφή συνδέσμου),

ΕΔΩ

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

ΕΔΩ

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μαρκατζίνου Ελισάβετ Βιολόγος PhD, Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων

 

 

 

Κατηγορία STE(A)M