Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022

εικόνα κατασκευής

Ομάδα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων STEM από διάφορα σχολεία της Κρήτης συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου προσομοιώματος STEM κατασκευής, και συγκεκριμένα μίας μνήμης Flash. Ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε εκπαιδευτικού και το σχολείο, έγινε παρουσίαση της κατασκευής στους μαθητές σε όλα τα στάδια της δημιουργίας της και έγινε διασύνδεση με τα αντίστοιχα μαθήματα. Στο 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου έγινε διασύνδεση με τα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Οι μαθητές μελέτησαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δομή της ύλης, τα άτομα, την κίνηση των ηλεκτρονίων, τον μικρόκοσμο και τη νανοκλίμακα, ενώ έκαναν και τις δικές τους προτάσεις. Το βασικότερο ήταν ότι μπόρεσαν να δουν τη συνεργασία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων STEM στη δημιουργία μιας κατασκευής.

Η κατασκευή ήταν μία προσομοίωση μιας μνήμης Flash (φλασάκι μνήμης) σε μεγέθυνση, μέσα στην οποία μπορούσε να κινηθεί ένα ρομποτάκι. Μέσα στο προσομοίωμα υπήρχαν τέσσερις οκτάδες από σφαιρίδια με κόκκινο και μπλε χρώμα σε κάθε τους πλευρά, που αναπαριστούσαν την αποθήκευση της πληροφορίας στο φλασάκι στο δυαδικό σύστημα, ανάλογα με τη φόρτιση των θαλάμων των τρανζίστορ (κόκκινο για το "0" ("off") και μπλε για το "1" ("on")). Το ρομποτάκι είχε προγραμματιστεί μέσω μικροελεγκτή Arduino, ώστε κινούμενο να μπορεί να διαβάζει τα κόκκινα και μπλε σφαιρίδια ως "off" και "on" που αναπαριστούσαν τις πληροφορίες που είναι γραμμένες στο δυαδικό σύστημα, και συγκεκριμένα μία λέξη 4 γραμμάτων. Στη συνέχεια μπορούσαμε να πάρουμε την πληροφορία αυτή στον υπολογιστή και να μας απεικονίσει τη λέξη που ήταν αποθηκευμένη στο εικονικό μας φλασάκι μνήμης.

Βίντεο με την προσομοίωση:

https://www.youtube.com/watch?v=Ry-iy78mLFk

Περισσότερες πληροφορίες:

http://apostolakakis.blogspot.com/p/stem.html

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Αποστολακάκης Αβραάμ, φυσικός, 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου

 

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε εφαρμογή της διδακτικής πρότασης που δημιούργησαν επτά εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύγχρονα Ζητήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας» που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης.

Οι καθηγητές που δημιούργησαν τη διδακτική πρόταση ήταν οι: Αποστολακάκης Αβραάμ, Δακανάλη Μαρία, Κασσωτάκη Σοφία, Κοντοπόδης Μιχαήλ, Κορακάκη Ελένη, Παντελάκη Άννα, Περυσινάκη Ειρήνη.

Κατηγορία STE(A)M

kriti

Το σχολικό έτος 2020-21, είκοσι μαθητές από σχολεία του νομού Ηρακλείου, ασχολήθηκαν με τη δομή και τη λειτουργία της μνήμης Flash (φλασάκι μνήμης).

Οι μαθητές εργάστηκαν εξ’ αποστάσεως σύγχρονα και ασύγχρονα. Όλες οι διδακτικές ενότητες προσεγγίστηκαν μέσω πειραματισμού και διερεύνησης.

Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Μέγεθος –κλίμακα, ιδιότητες που εξαρτώνται από το μέγεθος (κατασκεύασαν μοντέλα, πειραματίστηκαν με το φαινόμενο του Λωτού)
  • Τρόπος δόμησης της ύλης, ατομικά τροχιακά, spin (κατασκεύασαν το ατόμου του Ηλίου)
  • Δυαδικό σύστημα αρίθμησης, αποτίμηση του δυαδικού συστήματος αρίθμησης από την Επιστήμη Υπολογιστών (προγραμματισμός στο tinkercad ,δημιουργία κώδικα)
  • Ηλεκτρισμός (δημιούργησαν κυκλώματα με Arduino)
  • Κατασκεύασαν μνήμη Flash με 3D Designs στο tinkercad.
  • Συναντήθηκαν με ειδικούς Επιστήμονες- Ερευνητές από τον τομέα της Νανοτεχνολογίας

Βίντεο κατασκευές του ατόμου του Ηλίου:

https://youtu.be/QlmKZf_S7UM και

https://youtu.be/mA21psBWX3c

Η ιστοσελίδα με υλικό του προγράμματος: Όμιλος Πειραματισμός Θετικών Επιστημών -STEM (omiloscience.blogspot.com)

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια Ομίλου Φυσικών Επιστημών του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κορακάκη Ελένη

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε εφαρμογή διδακτικής πρότασης που δημιούργησαν επτά εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σύγχρονα Ζητήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας» που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής των Θετικών Επιστημών (ΕΔΘΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κρήτης.

Οι καθηγητές που δημιούργησαν την διδακτική πρόταση ήταν: Αποστολακάκης Αβραάμ, Δακανάλη Μαρία, Κασσωτάκη Σοφία, Κοντοπόδης Μιχαήλ, Κορακάκη Ελένη, Παντελάκη Άννα, Περυσινάκη Ειρήνη.

Κατηγορία STE(A)M