Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019

ethelontismos19

Στο πλαίσιο της δράσης «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΣΧΟΛΕΙΟ -ΚΟΙΝΩΝΙΑ» το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και το Γυμνάσιο - Λύκειο στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Α.& Π. Κυριακού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΣΧΟΛΕΙΟ -ΚΟΙΝΩΝΙΑ» το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 και ώρα 10:00 – 13:00 στο Νομισματικό Μουσείο, αίθουσα Εσπερίδων (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα).

Η ημερίδα έχει τη στήριξη του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το δημόσιο σχολείο στην προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών και στη μετάγγιση στη νέα γενιά της ιδέας του Εθελοντισμού. Επιδιώκεται επίσης η διατύπωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ώστε οι παραπάνω δράσεις να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση στην κοινωνία.

Η δράση «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ - ΣΧΟΛΕΙΟ -ΚΟΙΝΩΝΙΑ» ξεκίνησε το σχολικό έτος
2016-2017 με πρωτοβουλία της Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων και του Γυμνάσιου – Λυκείου στα Nοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία και τη στήριξη του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Η δράση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφτηκε την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» για τη θέσπιση Ημέρας Αφιερωμένης στον Εθελοντισμό για την Αιμοδοσία και τη Δωρεά Μυελού των Οστών. Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 11 ημερίδες από τα σχολεία απευθυνόμενες στη τοπική κοινωνία και 2 ημερίδες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων σχολείων καθώς και μια κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων στο σταθμό του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Η δράση τέθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων
(Δ.Ε.Π.Π.Σ.) και είχε τη στήριξη του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Σκοπός της δράσης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τα μέλη του σχολικού, οικογενειακού, συγγενικού και φιλικού τους περιβάλλοντος με την αρωγή των εκπαιδευτικών των σχολείων και ειδικών επιστημόνων για θέματα που αφορούν στον εθελοντισμό. Τελικός στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων στη χώρα μας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα εύρεσης μοσχεύματος για τη σωτηρία των πασχόντων συνανθρώπων μας πάντα μέσα από την καλλιέργεια της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και του εθελοντικού πνεύματος. Στη συνέχεια οι μαθητές, αφού πρώτα οι ίδιοι ενημερωθούν και κατανοήσουν τις διαδικασίες που αφορούν στη μεταμόσχευση μυελού των οστών θα διαδώσουν το μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία.

H Οργανωτική Επιτροπή
Για περισσότερες πληροφορίες:
Λαμπρινή Παπατσίμπα, Εκ/κος, Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΜΕ ΠΠΣ, τηλ: 6908732251.
Αγγελική Χαραλαμποπούλου, Εκ/κος, Δ/ντρια του Γυμν. –Λυκ στα ν. Παίδων,
τηλ.:6979178188
Μποζονέλου Σοφία, ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ., τηλ. 6974431316

Επισυνάπτονται το δελτίου τύπου και η πρόσκληση της ημερίδας.

 

Κατηγορία Αρχείο Συνεδρίων

3sDiagZogr19

Διοργανωτής: Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.)

Η Αιμοδοσία θεωρείται η υψηλότερη μορφή εθελοντισμού, αφού με το αίμα μας σώζουμε ζωές. Οι ανάγκες για αίμα είναι καθημερινά τεράστιες εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων και των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων (πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ). Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτών.
Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κάποιος ευαισθητοποιημένος και ενήμερος από πολύ μικρή ηλικία. Όλα είναι θέμα παιδείας και σωστής ενημέρωσης, ώστε να μεγαλώσουμε υγιείς πολίτες με κοινωνικές ευαισθησίες.

Το θέμα του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και η σημασία της στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Ο δάσκαλος μπορεί να αφιερώσει λίγα λεπτά για να εξηγήσει στους μαθητές τι είναι η αιμοδοσία, ποιοι χρειάζονται αίμα, πώς γίνεται και γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε όλοι.

Στο διαγωνισμό Ζωγραφικής μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων της χώρας.
Οι ζωγραφιές πρέπει να είναι ατομικές (ζωγραφιές δύο ή περισσότερων ατόμων δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την ανάδειξη του νικητή).
Οι μαθητές μπορούν να ζωγραφίσουν σε οποιοδήποτε μέγεθος χαρτιού (Α3, Α4, Α5 κ.λπ.) και είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν μολύβια, κηρομπογιές, νερομπογιές, μαρκαδόρους και ό,τι άλλο κρίνουν απαραίτητο για να δημιουργήσουν τη ζωγραφιά τους.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων: 11 Ιουνίου 2019

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

 

Σελίδα 1 από 2