Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αθήνα - Με επιβάρυνση


Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικά προγράμματα/δραστηριότητες Μουσείων και λοιπές προτάσεις φορέων στην ιστοσελίδα e-yliko έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ισοδυναμεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεδομένου ότι δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών ούτε η ασφάλεια των χώρων στους οποίους διεξάγονται.

mouseioOryktPetr

Το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα εκθέματά του περιλαμβάνει εντυπωσιακές συλλογές, ορυκτών, πετρωμάτων, μετεωριτών, μεταλλευμάτων και πολύτιμων λίθων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο χώρος του Μουσείου αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο επίσκεψης για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές στο Μουσείο θα έλθουν σε άμεση επαφή και θα ξεναγηθούν στα πολυποίκιλα στερεά υλικά του Πλανήτη μας και θα βοηθηθούν στην κατανόηση μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο τους.
Η ξενάγηση στο Μουσείο γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσαρμόζεται στην ηλικία και τις γνώσεις των μαθητών.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

Τελευταία τροποποίηση στις 6-11-17, 14:45

kampanesToykosmou

Η έκθεση/εργαστήριο Καμπάνες του Κόσμου προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Για  αναλυτικές πληροφορίες δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία: 

              Αρχείο 1                        Αρχείο 2

aerini17

Η ομάδα «ΑΕΡΙΝΗ ΠΟΛΗ» υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα συναισθηματικής ανάπτυξης παιδιών νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο:

«Αέρινη πόλη-εκπαιδευτικά πρόγραμμα 2017-18»

attiko fytwriako parko

Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές/-τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης. Το Αττικό Φυτωριακό Πάρκο είναι μια έκθεση Βοτανικών Κήπων που φιλοξενεί ιδιαίτερες φυτικές ενότητες και παρουσιάζει την γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Είναι μια λειτουργική κατάφυτη εγκατάσταση, όπου η γνωριμία με την φύση αγκαλιάζει την δουλειά και η περιβαλλοντική εκπαίδευση γίνεται ψυχαγωγία. Το Πάρκο αποτελεί ανάπλαση μιας σύγχρονης φυτωριακής μονάδας και φιλοξενεί όλα τα γνωστά αλλά και σπάνια συλλεκτικά είδη του φυτικού κόσμου.
Ο σκοπός του Αττικού Φυτωριακού Πάρκου είναι η βελτίωση της ζωής μας. Μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα την Μητέρα Φύση και τα μυστικά της, να βιώσουμε τις διαφορές μεταξύ των φυτικών ειδών και να αντιληφθούμε πώς αυτά συμπεριφέρονται, πώς μεγαλώνουν, τι μας δίνουν και τι θέλουν από εμάς. Στόχος του Πάρκου είναι η επαφή με την φύση.

Από αρχές Σεπτεμβρίου 2017 λειτουργεί ένα καινοτόμο Περιβαλλοντικό Πάρκο, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με καινούριες θεματικές ενότητες και δραστηριότητες στο οποίο η βιωματική εκπαίδευση αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και καλλιεργείται η αισθητική για τη μορφοποίηση της Περιβαλλοντικής συνείδησης.

H είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη. Το κόστος συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις του Αττικού Φυτωριακού Πάρκου είναι 5 € ανά μαθητή/μαθήτρια.

Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό έντυπο και αρχείο με πληροφορίες για τα προγράμματα.

Διεύθυνση: Παπαγιαννοπούλου 294, Κίτσι Κορωπίου, 19400
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109654402 / 2109654194
Fax: 2109654962
Web: www.attikofytoriakoparko.grwww.perivallontikoparko.gr
E-mail: tani_at_attikofytoriakoparko.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)
Facebook: Αττικο Φυτωριακο Παρκο

Τελευταία τροποποίηση στις 17-10-17, 15:06

Gewpaideia

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Γεωπαιδεία σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποίει εκπαιδευτικά προγράμματα στη φύση, με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που απευθύνονται σε μαθητές Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης και είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε ηλικίας.

Οι προτεινόμενες δραστηριότητες, για το σχολικό έτος 2017-18, αφορούν τη μελέτη πεδίου και πραγματοποιούνται, έξω από την αίθουσα διδασκαλίας, σε υπαίθριους ή/και άλλους χώρους (μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ). Δίδεται έμφαση στην ομαδική εργασία, στην εγρήγορση των αισθήσεων, στην κριτική και δημιουργική σκέψη, στο διάλογο, στην ενεργό και ολόπλευρη συμμετοχή. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η προώθηση της οικολογίας, η ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος. Οι προτεινόμενες περιοχές είναι κατάλληλες για μαθητές κάθε ηλικίας, αφού έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης από τις σχολικές μονάδες, καθώς και της ασφαλούς περιήγησης.

Οι μαθητές ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τη φύση και τον ανθρώπινο πολιτισμό εφαρμόζουν γνώσεις και δεξιότητες ολοκληρώνοντας την διαδικασία μάθησης στον πραγματικό κόσμο. Ο ψυχαγωγικός τρόπος εκμάθησης σε συνδυασμό με διαδραστικές δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα την ευκολότερη, πιο ευχάριστη και αποτελεσματικότερη αφομοίωση της γνώσης.

Επισκεφτείτε την σελίδα www.geopedia.gr για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας προτείνουμε το καταλληλότερο, για εσάς, βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη φύση!
Αναλυτικές πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές εκδρομές «Από εδώ οι ‘Μαρίκες΄ ...μια παραλία με πολλά πρόσωπα!» και «Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου: Ένα ψηφιδωτό της φύσης!» στα συνημμένα αρχεία: αρχείο 1 και αρχείο 2.

Συνολική χρονική διάρκεια: 2,5 – 3 ώρες
Κόστος: Με την επιλογή της θέσης υλοποίησης του προγράμματος (πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τη Δ/νση και τον Σύλλογο Διδασκόντων των σχολείων), προσδιορίζεται το κόστος συμμετοχής ανάλογα με την περιοχή και τον αριθμό των μαθητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ
Διεύθυνση: Ολυμπιονικών 9Α, Χαλάνδρι 15232, Αττική
Ιστοσελίδα: www.geopedia.gr
Facebook: www.facebook.com/geopedia.gr
Email: info_at_geopedia.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)
Τηλ. Επικοινωνίας: +30 2130299551, + 30 6984198181

boltaSthFyshΟ «ΟΜΙΛΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ» είναι ένας σύλλογος με σκοπό την επιμόρφωση κοινωνικών συνόλων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη φύση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Στόχος είναι η συμβολή στην περιβαλλοντική αγωγή, στην αισθητική και καλλιτεχνική παιδεία, στην γνωριμία με τη φύση, στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης.
Στα πλαίσια των σκοπών αυτών ο Όμιλος δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βόλτα στη φύση», κατάλληλα διαμορφωμένο σε επίπεδα για παιδιά
i. Προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας
ii. Α’ και Β’ δημοτικού
iii. Γ’ και Δ’ δημοτικού
iv. Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Προβολή video και φωτογραφιών: οπτικοακουστική απόλαυση για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Γνώση στο πολλαπλάσιο: 10 κατηγορίες ζώων και φυτών.
Γνώση για όλους: όλα τα παιδιά συμμετέχουν με ασκήσεις, ερωταποκρίσεις, αινίγματα.
Θεατρικό παιχνίδι: γινόμαστε μέρη της αλυσίδας της ζωής, μιμήσεις και μεταμφιέσεις για τα παιδιά του νηπιαγωγείου.
Ζωγραφική (νηπιαγωγείο): αναμνηστικά σχέδια ζώων και φυτών.
Μουσικοκινητική (νηπιαγωγείο): υπό τους ήχους μουσικής χορεύουμε, τραγουδούμε και σχηματίζουμε τον κύκλο της ζωής.
Χρήση φυλλαδίου: από την Α’ δημοτικού και για όλες τις τάξεις.
Επιπλέον κατηγορία-απολιθώματα: για τα παιδιά από Γ’ έως ΣΤ’ δημοτικού
Εξαγωγή συμπερασμάτων και μηνυμάτων: τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι στη φύση δεν υπάρχουν διάσπαρτα ζώα και φυτά, αλλά το καθετί έχει τον ρόλο του, τη σημασία του και τον σκοπό του. Τα πάντα αποτελούν μέρη ενός συνόλου, πρόκειται για την αλυσίδα της ζωής.
Ανάπτυξη περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης: οι μικροί μαθητές μαθαίνουν Ν’ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ.

Διάρκεια προγράμματος: 60’-150’
Μικρό κόστος συμμετοχής.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού: Κατερίνα Παπαβασιλείου. Τηλ:6974062085, E-mail: pmkaterina_at_gmail.com (αντικαταστήστε το _at_ με @)

paidikoMouseio17

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει Eκπαιδευτικά Προγράμματα  για σχολικές ομάδες Α΄- Στ΄ Δημοτικού 2017-2018.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

POLYXWROS Metaixmio

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν εκπαιδευτικούς και μαθητές να επισκεφθούν τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα ή να παρακολουθήσουν τις θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνουν για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και πραγματοποιούνται, κατόπιν συνεννόησης, Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη από τις 9:15 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Παράλληλα με τα προγράμματα, τα παιδιά μπορούν επιπλέον να απασχοληθούν στους χώρους του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ και του βιβλιοπωλείου, κάνοντας διάλειμμα στο αίθριο και ξεφυλλίζοντας παιδικά βιβλία στο βιβλιοπωλείο.

Το σχολικό έτος 2017-2018 θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ: 

Για το Προνήπιο και το Νηπιαγωγείο
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Τα συναισθήματα μέσα από την Τέχνη!»

Για το Νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του Δημοτικού
Δραματοποιημένη αφήγηση με ζωντανή μουσική: «Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι» 

Για τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού
Θεατρική διασκευή από την ομάδα “Δον Κιχώτες”: «Παραμύθι χωρίς όνομα» 

Για τις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού
Θεατρική αφήγηση παραμυθιού βασισμένη στο βιβλίο της Κατερίνας Ανωγιαννάκη ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Για τις τάξεις Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού
Αφήγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Παίζω με τους άθλους του Ηρακλή»

Για τις τάξεις Γ’, Δ’ και Ε’ Δημοτικού
Εκπαιδευτικό παιχνίδι μυστηρίου από την ομάδα CSI Kids: «Ντετέκτιβ Κλουζ & CSI KIDS: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΚΟΜΙΚΣ»

Για τις τάξεις Γ’, Δ’ και Ε’ Δημοτικού
Εκπαιδευτικό παιχνίδι μυστηρίου από την ομάδα CSI Kids: «Πένι Πέπερ & CSI KIDS: Το Κλεμμένο Ροκ Τραγούδι»

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ ή να απευθυνθείτε στο Τμήμα Παιδικού Βιβλίου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 211 3003500, εσωτ. 268), Δευτέρα έως Παρασκευή, 10π.μ.-5μ.μ. Εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων με αφορμή βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. 

Τελευταία τροποποίηση στις 27-09-17, 14:01

synaisthimaton

Το Μουσείο Συναισθημάτων είναι ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα!
Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.
Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Ο σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα πλαίσια της διαδραστικής έκθεση του μουσείου «Στο Παλάτι του Θυμού!», είναι να προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές και στους σπουδαστές:
 να αλληλεπιδράσουν με τα διαδραστικά εκθέματα,
 να κατακτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του συναισθήματος του θυμού
 να ανακαλύψουν δημιουργικούς τρόπους για να αξιοποιούν τη ζωτική του ενέργεια.
Τα συναισθήματα αποτελούν την εσωτερική πυξίδα που μας καθοδηγεί στη ζωή μας. Μας βοηθάνε να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα από το περιβάλλον μας, να κατανοούμε τον εαυτό μας, τον κόσμο γύρω μας και να βρίσκουμε το δικό μας νόημα στη ζωή.
Η φιλοσοφία του Μουσείου Συναισθημάτων βασίζεται στη γνώση πως ενθαρρύνοντας τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.
Το Μουσείο Συναισθημάτων είναι μη κερδοσκοπικός φορέας που η λειτουργία του βασίζεται αποκλειστικά στα εισιτήριά του.
Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο μουσείο και στα σχολεία θα βρείτε στο ακόλουθο ενημερωτικό αρχείο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
________________________________________
ΚΑΡΑΤΖΑ 7, 11741 ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ | ΤΗΛ 210 9218329 | ΦΑΞ 210 9218323 | E-MAIL Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | URL www.mce.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις 27-09-17, 13:43

ergKeramikis

Το εργαστήρι κεραμικής λειτουργεί από το 1986 και οργανώνει μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα για νηπιαγωγεία, και δημοτικά που βασίζονται στην αρχή της βιωματικότητας.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί η δημιουργική έκφραση των παιδιών γνωρίζοντας την κεραμική του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και της λαϊκής μας παράδοσης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά την κεραμική τέχνη μέσα από ένα παιχνίδι αναζήτησης και δεξιοτήτων, με την βοήθεια της φαντασίας τους δημιουργούν τα δικά τους έργα.
Τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για τμήματα μέχρι 40 παιδιά, μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο χώρο του σχολείου, οργανωμένα από εμάς με εργαλεία και υλικά, έτσι τα παιδιά δεν χρειάζονται να μετακινηθούν. Τα προγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν στον χρόνο της διδακτικής ώρας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.


Εργαστήρι κεραμικής «Φως στην Τέχνη » της Νίκης Γκόφα
Αδελφοί Γιαννίδη 9 Μοσχάτο
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2103456130, Email: gofa_niki_at_yahoo.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)

Τελευταία τροποποίηση στις 26-09-17, 14:34

eam17

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα για το διάστημα Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου 2017:

 

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

theoxar17

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη έχει στο κέντρο των ενδιαφερόντων του τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική στην Ελλάδα και παγκοσμίως, με κύριο άξονα την εμφάνιση και εξέλιξη του μοντέρνου στον 20ό και 21ο αιώνα.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μαθητικό κοινό, το Ίδρυμα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα εικαστικών τεχνών και μουσικής, την καλλιέργεια αισθητικής παιδείας και την εξοικείωση με μουσειακούς χώρους.
Τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος απευθύνονται σε όλες τις σχολικές ηλικιακές βαθμίδες. Για να δείτε τα προγράμματα που πραγματοποιούνται  για το σχολικό έτος 2017 – 2018 πατήστε εδώ.

Για αναλυτικές πληροφορίες πατήστε εδώ.