Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πελοπόννησος


Ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικές επισκέψεις από τη Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ανάρτηση πληροφοριών σχετικών με εκπαιδευτικά προγράμματα/δραστηριότητες Μουσείων και λοιπές προτάσεις φορέων στην ιστοσελίδα e-yliko έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν ισοδυναμεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεδομένου ότι δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών ούτε η ασφάλεια των χώρων στους οποίους διεξάγονται.

musicgame19

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με κάθε μουσική από κάθε εποχή και περιοχή του κόσμου, η βελτίωση της αντίληψής τους για όλα τα είδη και η ενθάρρυνσή τους για μουσική μάθηση.
Βασικό εργαλείο του προγράμματος η ζωντανή μουσική και το ατελείωτο παιχνίδι.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

linos19

Και φέτος, για τέταρτη χρονιά ο ΛΙΝΟΣ ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού για μια μοναδική απόδραση στο παρελθόν μας, στη λαϊκή μας παράδοση και κληρονομιά. Σε μία έκταση δύο στρεμμάτων θα μεταφερθείτε στο Χωριό του προηγούμενου αιώνα και θα ζωντανέψουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του παλιού καιρού:

- Στο πέτρινο χωριάτικο σπίτι και το κελάρι του

- Στην πλατεία με τα παλιά επαγγέλματα
- Στο καφενείο/παντοπωλείο του χωριού

- Στο παλιό σχολείο

- Στο περιβόλι με τα δέντρα, τα λαχανικά και τα ζώα

Οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις, που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε αλλα: αφήγηση (ιστορίες/παραμύθια) θεατρικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, συμμετοχή σε αγροτικές εργασίες συμβατές με κάθε εποχή, εικαστική δημιουργία.

Διάρκεια επίσκεψης: 2-2,5 ώρες

Είσοδος: 3 ευρώ.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

Υπεύθυνη προγράμματος και επικοινωνίας: Έλενα Μοναχολάκου,

Ψυχολόγος
Τηλ Επικοινωνίας: 2741072041 / 6936 500 592
www.linosmuseum.gr

fidelio19

Για τη σχολική χρονιά 2018-2019, το Fidelio έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Music Playroom», το οποίο απευθύνεται σε σχολεία & μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της αντίληψης των παιδιών για την κλασσική μουσική και η ενθάρρυνσή τους για μουσική μάθηση. Βασικό εργαλείο του Music Playroom η ζωντανή μουσική και το ατελείωτο διαδραστικό παιχνίδι.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

Τελευταία τροποποίηση στις 19-02-19, 09:51

kids scientists

Όλοι μπορούν να γίνουν επιστήμονες!

 

Ποιος θα μπορούσε να γίνει επιστήμονας; Μα φυσικά ο καθένας! Ο κεντρικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να δείξει στους μαθητές πως όλοι είναι εν δυνάμει επιστήμονες/εφευρέτες. Το πρόγραμμα κινείται γύρω από τρεις έννοιες:

 

 

  • Επιστήμη
  • Καινοτομία
  • Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές μαθαίνουν για εμβληματικές μορφές της επιστήμης  και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η πορεία τους. Περνάμε στη συνέχεια στο θέμα της καινοτομίας και ανακαλύπτουμε τι ακριβώς είναι η καινοτομία, μέσα από μια σειρά πρακτικών παραδειγμάτων που βασίζονται σε μια απλή συσκευή που όλοι γνωρίζουν: το κινητό τηλέφωνο. Αυτό θα είναι το έναυσμα για να χρησιμοποιήσουμε κινητά τηλέφωνα στη συνέχεια του προγράμματος για να δούμε μια άλλη πρόσφατη καινοτομία, την επαυξημένη πραγματικότητα σε φορητές συσκευές χαμηλού κόστους. Οι μαθητές θα μάθουν για τη λειτουργία του ματιού και θα πειραματιστούν παίζοντας με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα "Όλοι μπορούν να γίνουν επιστήμονες!" προσφέρεται δωρεάν από το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και https://www.facebook.com/gavlab/) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί  από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (έγγραφο έγκρισης).

Τελευταία τροποποίηση στις 22-10-18, 09:14

Stem education

Ο STEM EDUCATION προσκαλεί όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του και να μπουν στον κόσμο του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής !

Λιλιπούτειοι Μηχανικοί (Κατάλληλο για μαθητές Νηπιαγωγείου)  Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα LEGO DUPLO και γνώριμες εικόνες όπως ζώα, φυτά, πύργους, διαστημικό όχημα κλπ δημιουργούν ποικίλες κατασκευές που πλαισιώνονται με δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά προσεγγίζουν έννοιες μαθηματικών και φυσικών επιστημών με παιγνιώδη τρόπο. Κατανοούν τις απλές μηχανές - γρανάζια, τροχαλίες και μοχλούς - κατασκευάζοντας μοντέλα κάθε φορά διαφορετικά. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα από την ομαδική εργασία και την συνεργασία.

Νέοι Μηχανικοί (Κατάλληλο για μαθητές Α, Β και Γ Δημοτικού) Μέσα από μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένη δραστηριότητα, μαθαίνουμε τα βασικά δομικά υλικά μιας κατασκευής, ανακαλύπτουμε τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες, μοχλοί) και εξερευνούμε τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. Έτσι τα παιδιά κατανοούν τα φυσικά μεγέθη μέσα από τον πειραματισμό και η γνώση γίνεται διασκέδαση!

Τελευταία τροποποίηση στις 4-05-18, 10:27

kaiHistoriaGinetaiPaixnidi17

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα «...και η Ιστορία γίνεται παιχνίδι» είναι προϊόν της συνεργασίας του ξεναγού-ιστορικού Ηλία Παπαδόπουλου και της θεατροπαιδαγωγού Ρίτας Ζηκίδου. Υλοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους - Επίδαυρος, Μυκήνες, Παλιά πόλη Ναυπλίου, Τίρυνθα, Νεμέα, Τεγέα- και στοχεύουν στο να προσφέρουν στους μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται την Αργολίδα και την ευρύτερη περιοχή της, ιστορική γνώση με έναν βιωματικό, παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο. Γι αυτό το λόγο συνδυάζουνε την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο με το θεατρικό παιχνίδι και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
*Τα προγράμματα υλοποιούνται κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων, σε αίτηση μας η οποία κατατίθεται δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν την υλοποίηση του προγράμματος.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

digitOlympia

Το DIG IT, που σημαίνει "σκάψε το" είναι ένας σύγχρονος εκπαιδευτικός χώρος με θέμα την ανασκαφή, την αρχαιολογία και το επάγγελμα του αρχαιολόγου! Προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την αρχαιολογία και τη συντήρηση των ευρημάτων καθώς και η δυνατότητα να ζήσει ο επισκέπτης μια ανασκαφική εμπειρία. O χώρος του DIG IT βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία, πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο σε ανακαινισμένο ισόγειο κατάστημα 160τ.μ. και είναι προσβάσιμος από ΑΜΕΑ και ασφαλής για παιδιά.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

Τελευταία τροποποίηση στις 26-10-17, 12:29

KentroEllhnismouIdrymaDamianou

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ έχει να επιδείξει ένα μεγάλο έργο: τον ΚΗΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που περιλαμβάνει έντεκα θεματικές ενότητες:

- Η εκστρατεία και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Ομήρου-Ιλιάς και Ομήρου Οδύσσεια
- Αρχαία Ελληνική Λυρική Ποίηση
- Αρχαίο Ελληνικό Δράμα
- Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία
- Πανελλήνιοι Αθλητικοί και καλλιτεχνικοί Αγώνες, Ολυμπιακοί Αγώνες, Πυθικοί Αγώνες, Ίσθμια, Νέμεα
- Ήρωες και Ημίθεοι. Ηρακλής, Ιάσων, Θησεύς
- Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία
- Η Κύπρος στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία και Πολιτισμό
- Μεγάλοι Σταθμοί της Ιστορίας

Το κόστος ανα μαθητή ειναι 3 ευρώ.

ΚΗΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΡΟΔΟΚΗΠΟΣ
Τηλεφ. Επικοινωνίας:
Σχίνος: 27440-57070, 57224
Γραφεία Πειραιώς: 213 0186100  -154
Fax: 213 0186101
E-mail: webmaster_at_cfhdf.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)
http://www.cfhdf.gr 

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στα συνημμένα αρχεία: συνοδευτικό αρχείο, αναπαράσταση χώρου, χάρτης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22-09-17, 12:02