Εκδρομές

Στην κατηγορία αυτή θα αναρτάται πρωτότυπο υλικό από εκπαιδευτικές επισκέψεις-εκδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί από δημόσια ή ιδιωτικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

serafeio Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ιωάννα Κυρίτση

277150718 933648353995282 1964501759657128661 n

Επίσκεψη του 14ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Κέρκυρας στο Μουσείο Καποδίστρια, στο πλαίσιο εορτασμού 
της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://blogs.sch.gr/14nipkerk/2022/03/24/sto-moyseio-kapodistria/

 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Πέζαρου Πηνελόπη, Αρμενιάκου Κωνσταντίνα, Ανδριώτη Ευθυμίακαι Τ.Ε. Νικολούζου  Βασιλική

 

αγιος αθανασιος

 "Στα πλαίσια των διδακτικών επισκέψεων μας την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2020 βρεθήκαμε στον Άγιο Αθανάσιο, Μητρόπολη της Μυτιλήνης (γνωστό σε όλους τους κατοίκους του νησιού  ως Άγιο Θεόδωρο).

Ο ρυθμός του ναού  είναι τρίκλιτη Βασιλική όπως οι περισσότερες εκκλησίες της Λέσβου.

 Είναι  χτισμένος  από την κόκκινη πέτρα σαρμοσάκ που την φέρνανε από τη Μικρά Ασία γιατί  ήταν εύκολο να πελεκηθεί. Με  το ιδιο υλικό είναι κτισμένο και το επιβλητικό καμπαναριό στην αυλή του ναού.

Στο προαύλιο της εκκλησίας μας υποδέχτηκε ο παπάς Νικόλαος Βουλμές……Είδαμε τα λείψανα του Άγιου Θεοδώρου τα οποία μας έκαναν πολλή εντύπωση. Προσκυνήσαμε τις εικόνες και καθίσαμε να μας μιλήσει ο ιερέας για τον Αγιο Θεόδωρο και για τον Άγιο Αθανάσιο . Μας είπε πολύ ωραία και ξεχωριστά πράγματα

Μας επισήμανε ότι μπορούμε να γνωρίσουμε  σε ποιον άγιο είναι αφιερωμένη η εκκλησία αν κοιτάξουμε  αριστερά δίπλα στην εικόνα της Παναγίας του τέμπλου .

Οι κολόνες του ναού είναι εσωτερικά  από ξύλο κυπαρισσιού και οι τεχνίτες τις κατασκεύαζαν να φαίνονται προς τον επισκέπτη ως μαρμάρινες Οι τεχνίτες αυτοί  λέγονταν κοσμετογράφοι.

Μας πληροφόρησε ότι οι αγιογραφίες είναι έργο του Βασίλειου Κεσανλή. Ο Βασίλειος  Κεσανλής αγιογράφησε  τη Μητρόπολη το 1901. Τον προσκάλεσαν από την Κωνσταντινούπολη γιατί ήταν ζωγράφος στο  Πατριαρχείο Στον τρούλο απαγορεύεται να υπάρχουν άγιοι, μόνο  η Αγία Τριάδα ,Πατήρ ,Υιός και Άγιο Πνεύμα. Ο Πατήρ  φοράει άμφια έχει αυστηρό ύφος, τριγωνικό φωτοστέφανο και κρατάει τη γη και ένα σκήπτρο. Ο Υιός φοράει μπλε κόκκινα άμφια το μπλε συμβολίζει τη  δικαιοσύνη και το κόκκινο την  αγάπη . Κρατάει Σταυρό και ευλογεί  τους ανθρώπους.  Το Άγιο Πνεύμα συμβολίζεται με ένα περιστέρι μέσα στο φως όπως φανερώθηκε στη βάφτιση του Ιησού.  Γύρω από την Αγία Τριάδα βλέπουμε πρόσωπα αγγέλων (Θρόνοι)που δοξάζουν το Θεό.

Από τις αγιογραφίες του γυναικωνίτη ξεχωρίσαμε το  Μυστικό Δείπνο.

Ο Χριστός κάθεται στο κέντρο με το φωτοστέφανο, δίπλα κάθεται ο Ιωάννης και ο Απόστολος Πέτρος κρατάει μαχαίρι, γιατί όταν πήγαν να πάρουν το Χριστό πήγε να μαχαιρώσει ένα στρατιώτη.

Η  πιο εντυπωσιακή αγιογραφία αυτή που ο Χριστός είναι στη λίμνη Τιβεριάδα και σώζει τον Απόστολο Πέτρο που βουλιάζει στη λίμνη.

Την περίοδο της κατοχής οι Γερμανοί  στρατιώτες πήγαιναν πολύ συχνά και έβλεπαν αυτή την εικόνα γιατί τους θύμιζε ζωγραφική από  την πατρίδα τους.

 Στην ωραία πύλη υπάρχει το Άγιο Πνεύμα ,ο Πατήρ σε τριγωνικό φωτοστέφανο και ο Χριστός κρατάει  το Δισκοπότηρο με την Θεια Κοινωνία.

 Είδαμε το τέμπλο το οποίο είναι σκαλισμένο πολύ ωραία με παγώνια, λουλούδια ,φύλλα και καρπούς αμπελιού. Μας ανέφερε  ότι σε όλο το τέμπλο υπάρχουν  68 εικόνες. Τα αγόρια του σχολείου μας, είχαν την ευκαιρία να μπουν μέσα στο Ιερό και να δουν την πολύ ωραία Αγία Τράπεζα που τους έκανε φοβερή εντύπωση και βγήκαν ενθουσιασμένοι. Επίσης τόνισε ότι η Αγία Τράπεζα είναι χειροποίητη σκαλισμένη και υπάρχει πάνω της κιβώριο. Για να είναι εμφανής η λεπτομέρεια της κατασκευής της προς τους επισκέπτες δεν καλύπτεται όλη. Τέλος, μας τόνισε τα θαύματα του Αγίου Θεοδώρου προς το νησί και ότι το είχε σώσει δύο φορές από πανδημία και βομβαρδισμό από τους Γερμανούς.

Ήταν μια πολύ ωραία επίσκεψη και μάθαμε πολύ ωραία πράγματα που θα μας μείνουν.

  Τον ευχαριστήσαμε για την υπέροχη ξενάγηση και αποχωρήσαμε."

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:  Νικολέτα Παπαπορφυρίου, Μιχαήλ Τσιβγαδέλλης, Χρήστος Κοκκινέλλης

 

 

ταναγρα

H πιλοτική πλατφόρμα https://etanagrea.wordpress.com/ δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Μαθητικού Διαγωνισμού του 2ου Μαραθώνιου Καινοτομίας City Challenge Crowdhackathon #smartcity (http://crowdhackathon.com/smartcity2/), που διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πλατφόρμα αυτή, που υλοποιήθηκε από ομάδα ευφάνταστων μαθητών του Γενικού Λυκείου Σχηματαρίου, είχε ως στόχο την ανάδειξη του πλούτου του δήμου Τανάγρας σε συνδυασμό με τη διοργάνωση μίας σχολικής εκδρομής, ώστε τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές να είναι μία ευχάριστη, δημιουργική εμπειρία, και όχι μία απλή επίσκεψη σημείων ενδιαφέροντος.

Με αυτή τη λογική, ο επισκέπτης είχε δύο δυνατότητες να επισκεφθεί την πλατφόρμα:

  1. Η μία επιλογή ήταν μέσω διαδρομών, με δύο δυνατότητες:
    1. Στη μία δυνατότητα, ο επισκέπτης, θα έδινε κάποιες πληροφορίες σε σχέση πχ με την ώρα και το κόστος που διαθέτει και η πλατφόρμα θα του έβγαζε την κατάλληλη διαδρομή. Υλοποιήθηκε μία ενδεικτική διαδρομή, κατά την οποία εμφανίζεται ο χάρτης με τα σημεία που προτείνονται βάση των πληροφοριών που θα έδινε ο χρήστης, καθώς και βασικές πληροφορίες για αυτά:

https://etanagrea.wordpress.com/%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae/

b. Στην άλλη δυνατότητα, ο επισκέπτης απλά θα επέλεγε ποια τοπόσημα θέλει να επισκεφθεί από ένα κατάλογο σημείων ενδιαφέροντος: https://etanagrea.wordpress.com/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82/

Σε αυτά όμως τα σημεία ενδιαφέροντος, θα υπήρχε εκπαιδευτικό υλικό, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να τα επισκεφθούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, στο τοπόσημο με το Μουσείο Τανάγρας και τις Ταναγραίες κόρες δημιουργήθηκαν κόμικ, παζλ, αντίστοιχο βίντεο και λινκ με χρήσιμο υλικό: https://etanagrea.wordpress.com/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85/

  1. Η δεύτερη επιλογή ήταν μέσω παιχνιδιών:

Αρχικά σε ένα πίνακα ανακοινώσεων, όλοι οι μαθητές που θα επισκέπτονταν το δήμο  θα ανέβαζαν φωτογραφίες και εντυπώσεις https://padlet.com/ntemoum/discover_e_tanagrea, ενώ θα υπήρχε και πλήθος παιχνιδιών με θεματολογία σχετική με τα σημεία ενδιαφέροντος του δήμου: https://etanagrea.wordpress.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%cf%89-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1/

Ο επισκέπτης, θα είχε επίσης τη δυνατότητα να δει βασικές πληροφορίες όπως πχ καταλύματα, σημεία εστίασης, ημερολόγιο με τα βασικά γεγονότα που γίνονται στο Δήμο, πχ Tanagraair show, αλλά και τους βασικούς λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να επισκεφθεί το δήμο Τανάγρας. Στοιχεία που υλοποιήθηκαν στο δεξί υπομενού της πλατφόρμας.

Solomos

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας
 
 
Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί:
Πηνελόπη Πέζαρου
Κωνσταντίνα Αρμενιάκου 
Ευθυμία Ανδριώτη

freiburg

Το Freiburg im Breisgau είναι ένα υπόδειγμα Πράσινης πόλης. Οι δημοτικές αρχές της πόλης με τη συναίνεση των πολιτών πραγματοποίησαν μια σειρά από πράσινες παρεμβάσεις κάνοντας την πόλη απόλυτα φιλική προς τον άνθρωπο, ιδίως στους πεζούς και στους ποδηλάτες.
Το Κολλέγιο Ανατόλια, στη σειρά των εκπαιδευτικών ταξιδιών του επισκέφτηκε επανειλημμένα την πόλη και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να μελετήσουν τις εφαρμογές της πράσινης προσέγγισης. 

Δείτε το αρχείο για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

 

xaniaO Μεγάλος Θησαυρός είναι ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε για την επίσκεψη της Ε1 και Ε2 του  Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου, το 2017, στον χώρο των μοναστηριών της Αγίας Κυριακής και Μεταμόρφωσης στο Βαρύπετρο Χανίων. Η εκπληκτικής φυσική ομορφιά και ιερότητα του χώρου με την ιδιαίτερη βλάστηση, τα εκπληκτικά σχεδιασμένα μονοπάτια που οδηγούν σε επιβλητικά σπήλαια προδιαθέτει και εξάπτει την φαντασία των μαθητών. Πέρα από τους γνωστικούς στόχους του παιχνιδιού η ιδιαιτερότητά του έχει να κάνει με τα ηθικά διλήμματα και την λήψη αποφάσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές.

Οι μαθητές ενημερώνονται λίγες μέρες πριν την επίσκεψή τους με ένα βίντεο σχεδιασμένο ειδικά για την επίσκεψή τους και το παιχνίδι του Μεγάλου Θησαυρού. (https://www.youtube.com/watch?v=Otn6ZoW3tpA)

Στο βίντεο διάρκειας   15 λεπτών προβάλλεται σύντομα η ιστορία του μοναστηριού, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο με τα σπήλαια, οι κανόνες του παιχνιδιού και κυρίως εξάπτεται η φαντασία των μαθητών για τον Μεγάλο Θησαυρό. Σημαντικό μέρος τα προβολής είναι η αινιγματική αναφορά μέσα από την ιστορία του μοναστηριού την ποίηση του Καβάφη και ευαγγελικές περικοπές στον Μεγάλο Θησαυρό που θα αναζητήσουν οι μαθητές.

Οι ομάδες παίρνουν από ένα αντίγραφο του χάρτη της περιοχής των σπηλαίων. Ο χάρτης είναι φτιαγμένος να θυμίζει συλλογή από αυτοκόλλητα σαν αυτά που αγοράζουν τα παιδιά. Υπάρχουν οι διαδρομές ανάμεσα στα σπήλαια και στην θέση των σπηλαίων υπάρχει χώρος για το αυτοκόλλητο που θα βρίσκουν οι μαθητές στα σπήλαια που θα επισκεφτούν.

Κατά την επίσκεψη κάθε ομάδας σε κάθε σπήλαιο οι μαθητές συναντούν μοναχές από το μοναστήρι και με την ολοκλήρωση της δοκιμασίας που είναι προγραμματισμένη κερδίζουν τα αυτοκόλλητα που χρειάζονται για την συλλογή τους. Ένα μόνο αυτοκόλλητο, το σπάνιο και πολύτιμο, θα μείνει για την τελική φάση του παιχνιδιού με την μεγάλη έκπληξη, πρόκληση και τον Μεγάλο Θησαυρό. Στην περιπέτεια αυτή έρχονται σε επαφή με τους βίους των αγίων που τιμούνται εκεί, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, ευαγγελικούς λόγους που εξυπηρετούν την εξέλιξη του παιχνιδιού κ.τ.λ.

Το παιχνίδι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ιδιαίτερη διάθεση των παιδιών για τις συλλογές. Επίσης συνδυάζει την ιδιαίτερη επιθυμία των παιδιών για ολοκλήρωση της συλλογής βρίσκοντας το σπάνιο αυτοκόλλητο, με την ανακάλυψη του Μεγάλου Θησαυρού και τον πνευματικό θησαυρό της θρησκείας μας. Στο τέλος του παιχνιδιού μια μεγάλη ανατροπή και μια έκπληξη περιμένει τους κυνηγούς. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγραφούν και να συζητηθούν κατά την αξιολόγηση του παιχνιδιού η αντίδραση των ομάδων και του κάθε μαθητή ξεχωριστά στην μεγάλη πρόκληση όταν τελειώνει το παιχνίδι με την αποκάλυψη του Μεγάλου Θησαυρού.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερο υλικό στα συνημμένα αρχεία ΕΔΩ. 

 

ΔΕΔΙΣΑ

 Επίσκεψη του 3ου ΔΣ Ρεθύμνου στη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων

https://www.youtube.com/watch?v=GhHCEBnj6xk

 

VR2

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο «The VR Project» – 2/2/2018

Στις 2 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές των τμημάτων Β4 και Β5 επισκέφτηκαν τους χώρους «εμβυθιστικής» (immersive) Εικονικής Πραγματικότητας του «The VR project». Στόχος η εξοικείωση με τις ποικίλες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. Υπεύθυνη Επίσκεψης: κ. Γαρδίκη.

Φωτογραφίες εδώ: https://blogs.sch.gr/1gymvoul/files/2018/02/20180202_100645-768x432.jpg

Μικρό video εδώ: https://www.animaker.com/animo/Pr8Nc94oou5U

Πάντειο πανεπιστήμιο – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – 1/2/2019

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β3 ξεναγήθηκαν στους χώρους του Παντείου Πανεπιστημίου και ενημερώθηκαν για τις διαφορετικές κατευθύνσεις σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές.

Οι μαθητές στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, όπου συμμετείχαν στο διαδραστικό project «Bubble Jam» του Daniel Wetzel, μια παράσταση-πείραμα για τη γενιά που έχει μάθει να επικοινωνεί κυρίως μέσω του Messenger, του Viber και του WhatsApp. Οι μαθητές εξοπλίστηκαν με smartphones συνδεδεμένα με υπολογιστή που ελάμβαναν οδηγίες και ερωτήσεις προσαρμοσμένες στον τρόπο που ενεργούσαν οι συμμετέχοντες, η συμπεριφορά των οποίων καθόρισε την έκβαση του «σεναρίου». Υπεύθυνη Επίσκεψης: Ι. Γαρδίκη

Φωτογραφίες εδώ: https://blogs.sch.gr/1gymvoul/files/2019/02/stegh.gif

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο UTech-Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου – 19/1/18

Την Παρασκευή 19/1/18 οι μαθητές του τμήματος Β2 του σχολείου μας παρακολούθησαν εργαστήρια Ρομποτικής και 3D-printing στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Υπεύθυνη επίσκεψης: κ. Ιωάννα Γαρδίκη.

Φωτογραφίες εδώ: https://blogs.sch.gr/1gymvoul/files/2018/01/ezgif.com-gif-maker.gif

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο UTech-Lab  του Ιδρυματος Ευγενίδου – 21/3/2017

Την Τρίτη 21/3/17 οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β3 του σχολείου μας παρακολούθησαν εργαστήρια Animation και 3D-printing στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Δείτε λεπτομέρειες στο video που ακολουθεί.  Υπεύθυνη: κ. Γαρδίκη.

Video εδώ: https://video.sch.gr/asset/detail/ypQAbbJNTGWteXfSQiwzxcSD/g1UnJRMWoFMtcK97Wp4oOHHG