Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Νέα/Ανακοινώσεις

 

Στο σημείο αυτό μπορείτε να δείτε Ανακοινώσεις ευρύτερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε για προηγούμενες Ανακοινώσεις που έχουν φιλοξενηθεί στις ιστοσελίδες τις Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης κάντε click εδώ.

 

ypaith21

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και το self-testing:

https://www.minedu.gov.gr/news/48316-07-04-21-15-xrisimes-erotiseis-kai-apantiseis-gia-ti-dia-zosis-epanaleitourgia-ton-lykeion-kai-to-self-testing

vouli21

Σε συνέχεια επιστολής από την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τους Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου:

1.  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής (Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης & Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων) και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, από το 2016 μέχρι το σχολικό έτος 2019-2020, μεταφέρεται διαδικτυακά ως ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον-εφαρμογή τηλεκπαίδευσης, με θέμα τη γλωσσική ποικιλότητα της Νέας Ελληνικής. Μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τη γλωσσική διδασκαλία τόσο στην Α/θμια, όσο και στη Β/θμια Εκπαίδευση. Είναι ελεύθερα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης της Βουλής: https://library.parliament.gr/%CE%95%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9% CF%82/%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3%CE%9FPOLIS/%CE%A8%CE%B7%CF%86 %CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82- %CE%95%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82?fbclid=IwAR0 7W5rppXNgtw94yMqNQvyGp1ZQt9ge4hQWjze4vKxFtGCA0vQhXztFqZ8

2.  Ο Οδηγός για εκπαιδευτικούς ««Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν»: Βιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον» εντάσσεται στις δράσεις εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης της Βουλής με επίκεντρο την εκπαιδευτική κοινότητα. Περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό του ομώνυμου βιωματικού γλωσσικού εργαστηρίου που υλοποιείται ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το 2017 στο Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης & Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων, πλαισιωμένο από θεωρητική τεκμηρίωση και αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι εστιάζει στη λεκτική διάσταση του σχολικού εκφοβισμού (λέξεις που πληγώνουν), αλλά και στις γλωσσικές επιλογές που διαθέτουμε για τον προσδιορισμό της διαφορετικότητας με σεβασμό προς τον Άλλο (λέξεις που χαμογελούν), σε μια σειρά θεματικών πεδίων που κυμαίνονται από την εξωτερική εμφάνιση και την ταυτότητα του φύλου, μέχρι την εθνική/εθνοτική προέλευση και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Το εν λόγω βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους/ες (Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικές μονάδες), μέσα από την εκδοτική σειρά της Βιβλιοθήκης της Βουλής Μέθοδοι και εργαλεία (ή σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα: https://library.parliament.gr/ ). Για τη διαθεσιμότητα του βιβλίου και τη δυνατότητα δωρεάν αποστολής του από τη γραμματεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής, μπορείτε να ενημερωθείτε στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

 

11syn21

11o Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση ICODL 2021 Αθήνα, 26-28 Νοεμβρίου 2021, (μέσω Διαδικτύου)
Η Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση την εποχή της Πανδημίας: Εμπειρίες, Προκλήσεις και Προοπτικές

Θεματικές Ενότητες
● Θεωρητικές προσεγγίσεις και αναστοχασμός στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση
● Στρατηγικές και πολιτικές στην εκπαίδευση την περίοδο της πανδημίας
● Διεθνείς εμπειρίες και εφαρμογές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση
● Διδακτική γνωστικών αντικειμένων στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
● Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή
● Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην επαγγελματική κατάρτιση και στη δια βίου μάθηση
● Εμπειρίες και Πρακτικές επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
● Υποστήριξη εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων την περίοδο της πανδημίας
● Εκπαιδευτικό υλικό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
● Ασφάλεια και Πνευματικά Δικαιώματα στο Διαδίκτυο
● Η εκπαίδευση μετά την πανδημία

Σημαντικές ημερομηνίες:

● Κατάθεση ολοκληρωμένων εισηγήσεων: έως 30 Μαΐου 2021
● Αποδοχή εισηγήσεων / ενημέρωση συγγραφέων: 30 Ιουλίου 2021
● Κατάθεση τελικών και διορθωμένων εισηγήσεων: 30 Αυγούστου 2021
● Διεξαγωγή συνεδρίου: 26 έως 28 Νοεμβρίου 2021

Γλώσσες συνεδρίου:
Ελληνικά/Αγγλικά

Διοργάνωση:
● Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
● Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΑΕ)

Υποβολή εισηγήσεων:
Μπορείτε να υποβάλετε την εργασία σας στην ακόλουθη διεύθυνση:
https://eproceedings.epublishing.ekt.gr/index.php/openedu/about/submissions #onlineSubmissions

Πληροφορίες για το Συνέδριο και υποβολή προτάσεων για Εργαστήρια ή Θεματικά Πάνελ:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.edae.net

 

 

paidvivl21

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. Φ16/24045/Δ2/02-03-2021 εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021», σας επισυνάπτουμε συμπληρωματικά ενημέρωση σχετικά με την αφίσα και το μήνυμα από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου2021, καθώς και τον σύνδεσμο μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και σχολεία μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το υλικό του εορτασμού.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

seismografos21

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ERASMUS+KA3 : «Reflecting 4 Change (R4C)» το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο είναι Εθνικός Συντονιστής του Έργου για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την με αρ. πρωτ. 10/25-2-2021 Πράξη του Δ.Σ. του, καλεί σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε Σχολικό Διαγωνισμό με θέμα: «Φτιάξε τον δικό σου ψηφιακό σεισμογράφο».
O διαγωνισμός πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή, Ευρωπαϊκό Συντονιστή του έργου R4C, κατά το σχολικό έτος 2020-21 με την προϋπόθεση να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

13sshk21

Στο πλαίσιο του 39ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα και το Μουζάκι από 20 έως 30 Μαΐου 2021 (σε κλειστούς-ανοιχτούς χώρους – διαδικτυακά) η 13η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, στην οποία λαμβάνουν μέρος σχολικές χορωδίες από σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και του εξωτερικού.
Σε περίπτωση παράτασης σχολικού έτους, η ανωτέρω Συνάντηση μπορεί να πραγματοποιηθεί από 10 έως 20 Ιουνίου 2021 σε ανοιχτούς χώρους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφύλαξης των χορωδών και των ακροατών. Επίσης υπάρχει η δυνατότατα υλοποίησής της από 18 έως 28 Νοεμβρίου 2021 (κλειστούς ανοιχτούς χώρους – διαδικτυακά).
Η εν λόγω Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας και την ουσιαστική αρωγή των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

paidvivl21

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που θα εορτασθεί σε όλον τον κόσμο στις 2 Απριλίου 2021.
Ο εορτασμός αυτός, που συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο με διάφορες εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναντήσεις μαθητών/τριών με συγγραφείς και εικονογράφους κ.α..

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

50wrc21

Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (ΠΤΕ/UPU) ιδρύθηκε το 1874 και αποτελεί εξειδικευμένο διακυβερνητικό οργανισμό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα αριθμεί 192 κράτη – μέλη που διασφαλίζουν τη συνεργασία μεταξύ των ταχυδρομικών φορέων τους (παρόχων, εθνικών διοικήσεων/υπουργείων, ρυθμιστικών αρχών, μη-κυβερνητικών οργανισμών, ενώσεων καταναλωτών, φιλοτελικών οργανισμών, πανεπιστημίων κ.α.). Η ΠΤΕ είναι ο οργανισμός εκείνος που θέτει τους κανόνες για τη διακίνηση της διεθνούς αλληλογραφίας, των δεμάτων και όλων των σχετικών υπηρεσιών, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική συνδρομή / διαμεσολάβηση μεταξύ των κρατών – μελών.
Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της ΠΤΕ και διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε αυτήν τα τελευταία χρόνια (επιτυχής Προεδρία κατά την τετραετία 2008-2012, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης από το 2012, συμμετοχή στα διεθνή συνέδρια κάθε 4 χρόνια καθώς και στο τελευταίο (3ο ) Έκτακτο Διεθνές Συνέδριο του 2019 στη Γενεύη). Στο πλαίσιο αυτής της ενεργούς συμμετοχής στα δρώμενα της ΠΤΕ, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και στον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Αλληλογραφίας Νέων, και μάλιστα η χώρα μας, με εκπροσώπηση μαθητή από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, είχε πρωτεύσει στον 41ο Διαγωνισμό του 2012.
Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2021 είναι: «Γράψε μία επιστολή σε συγγενικό σου πρόσωπο για την εμπειρία σου με τον COVID-19»
Η συμμετοχή στον 50ο Διεθνή Διαγωνισμό Αλληλογραφίας Νέων 2021 αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την εξοικείωση των νέων με τον σημαντικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά και με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων όλης της χώρας ηλικίας έως 15 ετών.
Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

noviol21

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο, από την Τετάρτη 3 Μαρτίου έως και την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021, (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών) σε δράσεις-συζητήσεις εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. 
Οι ανωτέρω δράσεις δύνανται να πραγματοποιηθούν δια ζώσης ή/και διαδικτυακά, με δεδομένο ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19, με την είσοδο έως 2 ατόμων το ανώτερο σε κάθε τμήμα πλέον του εκπαιδευτικού.

istoriis21

Η αρθρωτή περιοδική και ψηφιακή έκθεση του Τμήματος Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Ιστορίης απόδεξις» για μαθητές/-τριες Π.Ε. και Δ.Ε., έχει ολοκληρωθεί και είναι διαθέσιμη για τους φυσικούς και ψηφιακούς επισκέπτες.

Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το επισυναπτόμενο αρχείο.

Σελίδα 1 από 4