Υλικό Εκπαιδευτικών
Στη συλλογή αυτή έχει συγκεντρωθεί το υλικό που έχουν καταθέσει εκπαιδευτικοί κατά το χρονικό διάστημα 2006 έως Ιανουάριο 2015.
Έπειτα, η υπηρεσία κατάθεσης εκπαιδευτικού υλικού της Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης edu-gate.minedu.gov.gr αντικαθίσταται από το αποθετήριο «Φωτόδεντρο/e-yliko χρηστών», σύμφωνα με την εγκύκλιο υπ. αριθμ. 131377/Γ2/19-08-2014 και την έναρξη λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας.
Το «Φωτόδεντρο/e-yliko χρηστών» είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/ugc και αποτελεί Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού Χρηστών για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Οι αντιστάσεις μπορούν να συνδεθούν με διαφορετικούς τρόπους. Για την καλύτερη και ευκολότερη αντιμετώπιση σύνθετων κυκλωμάτων, παρουσιάζεται πολλές φορές η ανάγκη αντικατάστασης ενός συστήματος αντιστάσεων με μια ισοδύναμη αντίσταση.
Οι μαθητές διερευνούν τις βασικές παραμέτρους που εμπλέκονται στο φαινόμενο της ΑΑΤ και καθοδηγούνται σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις ώστε να αρθούν συνηθισμένες παρανοήσεις που σχετίζονται με τη μεταβολή των εν λόγω παραμέτρων και σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο μεταβολής της απομάκρυνσης, ταχύτητας και επιτάχυνσης κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου.
Με τη χρήση του excel γρήγορα και εύκολα μπορούμε να επεξεργαστούμε τα πειραματικά δεδομένα που λαμβάνουμε στο εργαστήριο, μετρώντας μήκος-περίοδο. Τις τιμές τις βάζουμε στον πίνακα του excel και αυτομάτως κατασκευάζεται το διάγραμμα l-T2 από όπου γίνεται υπολογισμός του g.
Στο εικονικό εργαστήριο κινήσεων δημιουργούνται ευθύγραμμες κινήσεις δύο σωμάτων με κατάλληλη διαμόρφωση των δύο αντίστοιχων γρ. παραστάσεων θέσης-χρόνου. Υπάρχει η δυνατότητα χρονικής καθυστέρησης στην έναρξη της κίνησης του ενός σώματος.
Περιγράφεται μία σειρά από απλά και γρήγορα πειράματα για την μελέτη των σχέσεων ανάμεσα σε P-V (ισόθερμη μεταβολή), V-T (ισόχωρη μεταβολή), P-T (ισοβαρής μεταβολή), αριθμού moles (n) και πίεσης (P) με το σύστημα λήψης μετρήσεων με αισθητήρες των εργαστηρίων Φυσικών επιστημών των Ενιαίων Λυκείων. Από τα πειραματικά δεδομένα, οι μαθητές οδηγούνται στην «επανανακάλυψη» της καταστατικής εξίσωσης των αερίων καθώς και στον υπολογισμό της τιμής του κλάσματος PV/nT (δηλαδή της παγκόσμιας σταθεράς των αερίων R). Προτείνεται επίσης ένα εκπαιδευτικό σχέδιο εργασίας (project) για τους νόμους των αερίων, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν τα περιγραφόμενα πειράματα.Εισήγηση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη». Σύρος 9, 10, 11 Μαϊου 2003.
Με την βοήθεια εικονικού εργαστηρίου (IrydiumProject) επιδιώκεται η α) εξαγωγή του νόμου της αραίωσης και β) Παραγωγή διαλύματος NaOH 0,025Μ και όγκου 0, 200L από διάλυμα 1Μ NaOH όγκου 0,100L.
Κείμενο σχετικά με τη ζωή και το έργο του Αριστοτέλη.
Οι μαθητές μελετουν τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η περίοδος της γραμμικής αρμονικής ταλάντωσης σώματος και τη μαθηματική σχέση της περιόδου από αυτές χρησιμοποιώντας ένα εικονικό πειραμα.