Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

1-12-15, 16:21

Εκπαιδευτικό Πακέτο «Νους Υγιής & Σώμα Υγιές»

NousYgihsKaiSwmaYgies

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζονται από τα γεγονότα που συμβαίνουν στα κοντινά τους πρόσωπα και αισθάνονται αδύναμα να τα χειριστούν, ιδιαίτερα αν αυτά τα γεγονότα είναι τραυματικά. Υποστηρίζεται από πολλούς ερευνητές ότι η συναισθηματική κρίση που προκύπτει από τραυματικά γεγονότα, όπως είναι η σοβαρή ασθένεια ενός σημαντικού προσώπου στη ζωή των παιδιών, δημιουργεί απώλεια του ελέγχου και της σταθερότητας με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια. Έτσι σε καταστάσεις κρίσεων, από τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν ή ενδέχεται να συμβούν, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν στις συναισθηματικές αντιδράσεις των παιδιών, σχολική φοβία, απόσυρση από τις οικογενειακές επαφές, αντικοινωνική συμπεριφορά καθώς και αδυναμία συγκέντρωσης, η οποία συχνά συνοδεύεται από μείωση της σχολικής επίδοσης.

Μια από τις ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις κρίσεων έχει αναδειχθεί η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ασθένειας. Υπολογίζεται ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο.

Στο σκεπτικό των τρόπων στήριξης των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων που βιώνουν ή ενδέχεται να βιώσουν από ένα κοντινό τους πρόσωπο, την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, η Υπεύθυνη του Γραφείου Αγωγής Υγείας της Π. Ε. Ν. Ηρακλείου (2009) σχεδίασε το εκπαιδευτικό πακέτο «Νους Υγιής & Σώμα Υγιές» το οποίο περιλαμβάνει:

- Το Βιβλιοτετράδιο «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Εγκέφαλο»
- Το Παραμύθι «Η γιαγιά δε με γνωρίζει»
- Επιτραπέζια Παιχνίδια
- Αφίσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο αρχείο: «Σκεπτικό εκπαιδευτικού προγράμματος»

Διαβάστηκε 2232 φορές Τελευταία τροποποίηση στις 2-12-15, 09:17
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Μαθητές χωρίς σύνορα - Connecting Classrooms »