Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10-10-19, 15:02

“Μαθήματα με φως στο σκοτάδι” - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογραφικής εκπαίδευσης - Νεανικό Πλάνο

mathimatafos19

Το Νεανικό Πλάνο, ιδρυτικός φορέας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με 27 χρόνια λειτουργίας και ενεργού δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει αναπτύξει πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την κινηματογραφική εκπαίδευση και τη δημιουργική έκφραση παιδιών και νέων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μαθήματα με φως στο σκοτάδι” έχει ως βασικούς σκοπούς:

  • την ανάπτυξη της κινηματογραφικής Παιδείας στην Α΄/βάθμια και Β΄/βάθμια Εκπαίδευση.
  • την προώθηση της παραγωγής και την εναλλακτική διανομή ποιοτικών ταινιών για Παιδιά και Νέους στους μαθητές και την Εκπαιδευτική Κοινότητα.
  • την διαρκή επιμόρφωση και κατάρτιση των Εκπαιδευτικών όσον αφορά την παιδαγωγική αξία και χρήση του κινηματογράφου στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναλυτικότερα, τα “Μαθήματα με φως στο σκοτάδι” περιλαμβάνουν ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις γύρω από τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κινηματογραφική παιδεία, και απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε ολόκληρη την Ελλάδα με:

  • Οργανωμένες προβολές και αναλύσεις από εξειδικευμένους συνεργάτες βραβευμένων ταινιών της Παιδικής και Νεανικής Ταινιοθήκης του Νεανικού Πλάνου, που είναι η μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα. Τα θέματα των ταινιών αφορούν στα παιδιά και τους νέους και τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί από τη UNICEF, την UNESCO και εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς για τον Κινηματογράφο για Παιδιά και Νέους.

Το σύνολο των ταινιών είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και διατίθενται για οργανωμένες πρωινές προβολές, που πραγματοποιούνται σε συνεργαζόμενες κινηματογραφικές αίθουσες διαφόρων περιοχών της Αθήνας -αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας- με χαμηλό εισιτήριο, για τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Οι ταινίες συνοδεύονται από -επίσης εγκεκριμένους- επιστημονικά και αισθητικά άρτιους Οδηγούς Μελέτης, οι οποίοι εκπονούνται από το Νεανικό Πλάνο και διευκολύνουν τη δουλειά του εκπαιδευτικού πριν και μετά την προβολή.

Δείτε εδώ τον φετινό Κατάλογο των κινηματογραφικών ταινιών για το σχολικό έτος 2019-2020.

  • Διοργάνωση και υλοποίηση κινηματογραφικών εργαστηρίων δημιουργίας μικρού μήκους ταινιών (α) animation, (β) μυθοπλασίας, και (γ) ντοκιμαντέρ, (δ) μικτής τεχνικής, από μαθητές στο σχολείο και υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών κινηματογραφιστών.

Δείτε εδώ την συνοπτική περιγραφή των κινηματογραφικών εργαστηρίων του Νεανικού Πλάνου

  • Υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων των εκπαιδευτικών με θέματα τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

 

Πληροφορίες-Οργάνωση Εκπαιδευτικών Δράσεων

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ
Ρόδου 18, 11252 Αθήνα

Ιστοσελίδα: http://www.neanikoplano.gr/
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 8664470