8-10-19, 11:51

Χίλιες και μία ιστορίες

dipladipla19

Ημερομηνία κατάθεσης: 3/10/2019

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΜΑΙΚ ΚΕΝΝΥ

ΘΙΑΣΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

REX-ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 48

210-7001468

ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10ΠΜ, ΣΑΒΒΑΤΟ 1730 ΚΥΡΙΑΚΗ 1230 ΚΑΙ 1600

                           

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΟΧΙ

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

7Ε ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

www.n-t.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Μπορεί μια ιστορία ν’ αλλάξει τη μοίρα σου; Χίλιες και μία ιστορίες που κρατούν ένα ολόκληρο παλάτι ξύπνιο, που μαλακώνουν την καρδιά, που σώζουν τελικά τον κόσμο.    

Ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η συλλογή παραμυθιών και ιστοριών Χίλιες και μια νύχτες, αποτελεί την έμπνευση για την παράσταση που ζωντανεύει φέτος στο Μικρό Εθνικό, σε διασκευή του αγαπημένου θεατρικού συγγραφέα των παιδιών, Μάικ Κέννυ και σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη. Ένα έργο που μιλά για τα παραμύθια και τις ιστορίες μας, αυτήν την κωδικοποιημένη γνώση που περνά από τη μια γενιά στην άλλη, από μητέρα σε παιδί, δίπλα στο μαξιλάρι, με λίγο ή καθόλου φως. Ένα έργο αφιερωμένο στην ανάγκη μας να λέμε και να ακούμε ιστορίες, στη δύναμη των ιστοριών να μας φέρνουν κοντά και να μας ενώνουν. Γιατί τι άλλο είναι ο κόσμος μας αν όχι μια ιστορία που λέμε μεταξύ μας;

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του «αγοριού με τη βαλίτσα» και πολλών ακόμη αγαπημένων θεατρικών έργων για παιδιά, αφηγείται στο Χίλιες και μια ιστορίες (πρωτότυπος τίτλος Σεχραζάτ) μερικές από τις ομορφότερες ιστορίες του κόσμου: «Στα πολύ πολύ πολύ παλιά χρόνια, σ’ ένα μέρος πολύ πολύ μακρινό, σε μια χώρα που δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ, ζούσε ένας μεγάλος Σουλτάνος…». Πληγωμένος και απογοητευμένος, παντρεύεται κάθε νύχτα μία γυναίκα και κάθε αυγή τη θανατώνει. Όλα όμως αλλάζουν όταν παντρεύεται τη Σεχραζάντ, την κόρη του πιστού του βεζίρη που είναι ίσως και η ικανότερη αφηγήτρια παραμυθιών στην παγκόσμια ιστορία. Κι έτσι οι νύχτες στο παλάτι διαδέχονται η μία την άλλη, πάντα με την ίδια απαίτηση «Πες μου μια ιστορία».

Η μυθική ανατολή ζωντανεύει επί σκηνής: ένα τεράστιο παλάτι που είναι αναγκασμένο να ζει μόνο τη νύχτα, ένας πληγωμένος σουλτάνος, ένας κωμικοτραγικός βεζίρης, δύο κορίτσια που κινδυνεύουν, και οι νυσταγμένοι αυλικοί που δίνουν ζωή στις αφηγήσεις της Σεχραζάτ, ο τραγουδιστής του σουλτάνου κι ένα μουσικοχορευτικό τρίο. Ιστορίες για τον πόλεμο και για τον έρωτα, για κακούς μάγους και γελοίους ατζαμήδες, για το γέλιο και το φόβο, για τέρατα και ήρωες, για μαγικά χαλιά και φτερωτά άλογα, για γίγαντες και γελωτοποιούς… Με ένα ψηφιδωτό φτιαγμένο από τα υλικά της κωμωδίας και των καρτούν, μουσική και πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, γεννιέται ένα ξεχωριστό παραμύθι που με τη σειρά του γεννά πολλά, μικρότερα παραμύθια.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ  Μακρίδη

Μουσική σύνθεση/στίχοι: Δημήτρης Τάσαινας,Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας, Επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου

Σύμβουλος δραματουργίας: Μαρία Φιλίνη,Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθετών: Ζωή Φράττη  ,Βοηθός σκηνογράφου: Αγγελική Βασιλοπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Στέλλα Παναγοπούλου,Concept visual artist: Ελευθερία Καψάλη 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):Χριστίνα Γαρμπή, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Ιωάννης Δενδρινός, Θέμης Θεοχάρογλου, Ρωμανός Καλοκύρης, Λήδα Καπνά, Γιάννης Καράμπαμπας, Εμμανουήλ Κοντός, Κατερίνα Λάττα, Προμηθέας Νεραττίνι-Δοκιμάκης, Χρήστος Πίτσας, Ιωάννα Ραμπαούνη.  Μουσικοί: Αλέξης Κωτσόπουλος, Ορέστης Πετράκης, Δημήτρης Τάσαινας 

Τελευταία τροποποίηση στις 8-10-19, 12:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Δίπλα Δίπλα Οδύσσεια του Ομήρου »