Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

27-09-19, 12:14

Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

salivan19

Ημερομηνία κατάθεσης: 20/9/2019

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

WILLIAM GIBSON

ΘΙΑΣΟΣ

«ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ (ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ)

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΙΑΣΜΗ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ

ΘΕΑΤΡΟ

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ»

(ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 77 ΑΤΟΜΑ)

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΟΥ 14,

104 36, ΑΘΗΝΑ

210-5234382

ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ

                           

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ

210-5234382

ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ (Ε & ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ)

&

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

10ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

fb: Θέατρο Μεταξουργείο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Το Θέατρο «Μεταξουργείο» συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες ανέβηκαν περισσότερες από 30 προσεκτικά επιλεγμένες παραστάσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές. Η Άννα Βαγενά, πιστή στο όραμά της αλλά και το όραμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη για τη δημιουργία ενός χώρου έκφρασης και επικοινωνίας, γιορτάζει αυτή την επέτειο παρουσιάζοντας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας, το εμβληματικό έργο «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του William Gibson.

Η Έλεν Κέλλερ, μωρό ακόμα, δεκαεννιά μηνών, έχασε την όραση, την ακοή και τη λαλιά της. Ως τα εφτά χρόνια της έμεινε ένα τυφλό και κωφάλαλο αγρίμι, κλεισμένο στο σκοτάδι και στη σιωπή, εχθρικό για όλους και για όλα, βυθισμένη στο έρεβος των πρωτόγονων ενστίκτων –κάτι χειρότερο από ένα μικρό ζώο-, γιατί είχε ψυχή γεμάτη τυφλή μανία κι απελπισία. Στην απόγνωσή τους, οι γονείς της κάλεσαν μια δασκάλα για να βοηθήσει το δύσμοιρο παιδί της.

Η νεαρή αυτή κοπέλα, η Άννυ Σάλιβαν, ήταν άλλοτε τυφλή, είχε όμως ξαναβρεί σχεδόν το φως της ύστερα από πολλές και οδυνηρές εγχειρήσεις, κι είχε σπουδάσει σ’ ένα Ινστιτούτο για τυφλούς, στη Βοστώνη. Μέσα σ’ ένα μήνα, κατόρθωσε να κάνει τη μικρή μαθήτριά της να ψελλίσει, και λίγο-λίγο, η Έλεν Κέλλερ μπόρεσε όχι μόνο να διαβάζει, να γράφει και να μιλάει αλλά ανάπτυξε και σπάνια πνευματικά χαρίσματα. Αρίστευσε στα Κολλέγια όπου σπούδασε, και αφιέρωσε όλη τη ζωή της  στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων, διδάσκοντας καινούρια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της πείρα. Η περίπτωσή της είναι απ’ τα θαυμαστά δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης πάνω στη σωματική αναπηρία κι ένα ζηλευτό παράδειγμα αυταπάρνησης κι αγάπης.

Το «Θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», είναι λοιπόν, ένα βιογραφικό ντοκουμέντο, μια συγκινητική ιστορία. Αλλά είναι κι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και γνώση, στον ηρωικό αγώνα του ανθρώπου ενάντια στις ίδιες του τις αδυναμίες.

Πιστεύουμε ότι το θέμα του έργου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές, γιατί δείχνει ότι η εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο όπλο για κάθε άνθρωπο και όταν κάποιος έχει δυνατή θέληση, τίποτε δεν μπορεί να τον σταματήσει στο να ξεπεράσει κάθε δυσκολία στην προσπάθεια της κατάκτησής της.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Συγγραφέας: William Gibson

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και σε διπλή διανομή οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή (Ματίλντα στην περσινή ομώνυμη παράσταση του Ακροπόλ) και Κατερίνα Κανάκη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κι όμως...κινείται! Μαύρη ζάχαρη »