24-09-19, 14:14

Το Όνειρο της Σταχτοπούτας

oneiroSt19

Ημερομηνία κατάθεσης: 13/9/2019

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΚΑΣ – ΝΑΝΤΙΑ ΜΑΝΤΕΛΛΟΥ

ΘΙΑΣΟΣ

ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΖΙΚΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΚΑΣ

ΘΕΑΤΡΟ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

                           

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

Ναι

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Στο χώρο του σχολείου (Παιδικούς Σταθμούς - Νηπιαγωγεία – Δημοτικά Σχολεία)

6979187028

Κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία.

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρωτοβάθμια

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

www.marionettes.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

«Το Όνειρο της Στατοπούτας»

Μια πολυαισθητηριακή παράσταση Θεάτρου Μαριονέτας με ταυτόχρονη απόδοση του σεναρίου και στη Νοηματική Γλώσσα.

Η παράσταση «Το όνειρο της Σταχτοπούτας» αποτελεί το πρώτο ελληνικό εγχείρημα επιστημονικής ενσωμάτωσης της Νοηματικής Γλώσσας στο πεδίο της αναπαραστατικής τέχνης, που αφορά το θέατρο μαριονέτας. Πρόκειται για μια παράσταση, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει με τους ίδιους όρους τόσο το ακούον παιδικό κοινό, όσο και παιδιά με προβλήματα ακοής. Οι έννοιες της ένταξης και της προσβασιμότητας πρακτικοποιούνται , αίροντας μέσω αυτής της προσέγγισης, κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ανοίγονται έτσι νέοι ορίζοντες συνύπαρξης, μέσω της δημιουργίας ίσων ευκαιριών πρόσληψης μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το σενάριο, το οποίο υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί  Χρήστος Τζίκας και Νάντια Μαντέλλου, επιχειρεί μια κριτική αναθεώρηση της κλασικής εκδοχής του παραμυθιού, αναδεικνύοντας ζητήματα αυτενέργειας, συναισθηματικής αυτοεκπλήρωσης, θάρρους και αισιοδοξίας, απαντώντας σε σύγχρονες ανησυχίες του παιδικού κοινού. Μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων των σύγχρονων προσεγγίσεων της παιδαγωγικής και πολιτισμικής επιστήμης, ρητές ή άρρητες κοινωνικές προκαταλήψεις και οπτικές διαχωρισμών αποδομούνται. Ενισχύονται με αυτό τον τρόπο συναισθήματα και πρακτικές αποδοχής και αρμονικής αλληλεπίδρασης.  Στο διασκευασμένο κείμενο, διατηρώντας τη φαντασιακή διάσταση του παραμυθιακού λόγου, η Σταχτοπούτα περιδιαβαίνει μαζί μας τον όμορφο, μα και δύσκολο, δρόμο της διεκδίκησης των επιθυμιών και των ονείρων.

Σε τεχνικό επίπεδο, παρουσιάζονται δέκα περίτεχνες μαριονέτες, και δύο γιγαντόκουκλες. Η σκηνική επένδυση περιλαμβάνει 4 διαφορετικά τρισδιάστατα θέματα, εναλλασσόμενα κατά τη διάρκεια της παράστασης, τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση «μαγικής ανάδυσης».

Η προσβασιμότητα της παράστασης αυξάνεται, μέσα από κατασκευαστικές προσθήκες πρωτότυπων σκηνικών αντικειμένων που αφορούν:

·         Την οπτικοποίηση των ηχοποιητικών στοιχείων.

·         Την κειμενοποίηση των σκηνών με μορφή υπερτίτλων.

·         Την αισθητοποίηση των παλμικών δονήσεων.

·         Την αξιοποίηση τεχνικών εναλλασσόμενου φωτισμού.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Χρήστος Τζίκας – Νάντια Μαντέλλου