31-01-19, 13:07

Από τον Σόλωνα στον Περικλή και απο τον Ηρόδοτο στον θουκυδίδη

irodotos19

Ημερομηνία κατάθεσης: 21/1/2019

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΛΩΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ

ΘΙΑΣΟΣ

ΟΜΑΔΑ ATTACT

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

6944654073

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 9Π.Μ. – 6 Μ.Μ.

                           

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΝΑΙ

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

6944654073

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 9Π.Μ. – 6 Μ.Μ.

ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΗ

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

5 ΕΥΡΩ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Η φετινή θεατρική παραγωγή της εταιρείας Attact, με τίτλο «Από τον Σόλωνα στον Περικλή και από τον Ηρόδοτο στον Θουκυδίδη», σχηματοποιεί και αφηγείται με θεατρικές και κινηματογραφικές μεθόδους επιλεγμένα κεφάλαια από τη διδακτέα ύλη των βιβλίων της Ιστορίας:

1. της Α΄ τάξης Γυμνασίου (Αρχαία Ιστορία) και

2. της Α΄ τάξης Λυκείου Γενικής Παιδείας (Ιστορία τού αρχαίου κόσμου).

Στόχος της είναι, κυρίως, να φωτίσει τις ομοιότητες των ανθρώπων της αρχαίας εποχής με εμάς σήμερα. Γι’ αυτό παρακολουθεί τις κομβικές αλλαγές στη διαχείριση της κοινωνικής ειρήνης και της συμβίωσης των πολιτών και εστιάζει στις μεγάλες αλλαγές που παρουσιάζει ο πολιτικός τρόπος σκέψης μέσα σε τρεις γενιές. Τότε είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται φιλοσοφικά ερωτήματα, κατατίθενται εκλογικά συστήματα και παράλληλα, μέσω και του αρχαίου δράματος, τίθεται σε κίνηση ένας μηχανισμός χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Γίνεται διάκριση εννοιών. Διαχωρίζεται η ιστορία από τη θρησκεία και ξεχωρίζει ο νόμος από το έθιμο. Πρωτοεμφανίζονται και εφαρμόζονται στον χώρο της πόλης η ισηγορία και η ισότητα απέναντι στον νόμο. Η δημοκρατία αποκτά δομή και ισχυροποιείται, παίρνει από σχήμα μορφή.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή και αναμετρώνται με μεγάλες ιδέες και αξίες, όπως η δημοκρατία, η ειρήνη, η ισότητα, η αλληλεγγύη. Διευρύνουν την κριτική τους ικανότητα απέναντι στους προβληματισμούς και τα διαχρονικά, όπως αποδείχθηκε, ζητήματα της εποχής.

Χρησιμοποιώντας τις πηγές της εποχής (Ηρόδοτο, Θουκυδίδη, Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη) με ποικίλους τρόπους (αυτούσια ή διασκευασμένα αποσπάσματα, σε θεατρική ή κινηματογραφική εκδοχή) πολλαπλασιάζουμε την ισχύ του παιδευτικού μας σήματος.

Τα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος: Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνικά εμπλουτίζονται έτσι με μια διαφορετική προσέγγιση, με στόχο πάντα την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και τη μεταξύ τους διάδραση πάνω σε διαχρονικά θέματα.

Η πρόταση ενδέχεται να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος/ομίλου Ιστορίας ή και Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Κουρκουμέλης

σκηνοθέτης ηθοποιός εκπαιδευτικός

Σημ. Η προηγούμενη παραγωγή της ομάδας Attact για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν η θεατρική παράσταση «Δείξε μου τη γλώσσα σου». Ήταν ένα ταξίδι στη Νεοελληνική γλώσσα μέσα στους αιώνες. Παρουσίαζε τα λογοτεχνικά ρεύματα από τον 10ο αιώνα μέχρι σήμερα με άξονα τις ανθρώπινες σχέσεις και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονταν.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΑΦΗΓΗΤΉΣ Γιάννης Κουρκουμέλης

ΣΤΑ  VIDEO  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ  Νικηφόρος Αναστασάκης, Άρης Κακλέας, Νικόλας Νταουλτζής, Λυδία Τσούμπελη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στέφανος Κοσμίδης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κραυγή Μουσικό παραμύθι ''Ο Σκρουτζ'' »