Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

15-11-18, 12:40

Ελένη

ΧδΧζΩ Ε Ζ Χ Ζ Β Αψ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Ημερομηνία κατάθεσης: 8-11-2018

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

Ελένη

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ευριπίδης

ΘΙΑΣΟΣ

Ηχόδραση

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ

Άρης Μιχόπουλος


ΘΕΑΤΡΟ

Άλφα

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πατησίων 37 & Στουρνάρη 51

Αθήνα

210 5711412

 6983362530

Τετάρτη & Πέμπτη

Ώρα: 10:00


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ (ναι/όχι)

ΟΧΙ

ΤΟΠΟΣ - ΧΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

6


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Facebook: Ελένη Θέατρο Άλφα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

Το παράλογο του πολέμου της Τροίας, με πρόσχημα την Ελένη, τονίζει σε όλα τα δράματά του, τα εμπνευσμένα από τον Τρωικό κύκλο, ο Ευριπίδης. Για όσους πίστευαν πως η Ελένη ήταν η πραγματική αιτία του πολέμου, ο ποιητής αποδεικνύει πόσο άδικο είχαν, αφού η Ελένη μπορεί να απήχθη, αλλά δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Εκεί είχε σταλεί το είδωλό της, που δημιούργησε η Ήρα. Την ίδια τη μετάφερε στην Αίγυπτο, κατ’ εντολή του Δία, ο Ερμής.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Με ειδικότερο στόχο την προαγωγή της θεατρικής παιδείας στο χώρο της εκπαίδευσης, αφιερωθήκαμε, από το 2001 ήδη, στα διδασκόμενα έργα του αρχαίου δράματος, με παραστάσεις που απευθύνθηκαν στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα επαινετικά σχόλια που λάβαμε από την εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές και μαθητές) μας οδήγησαν να ανεβάσουμε και κατά τη φετινή θεατρική περίοδο την ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη, σε μία παράσταση υψηλής αισθητικής και ερμηνευτικής προσέγγισης.

          Την παράσταση προετοιμάσαμε, έχοντας ως γνώμονα και επιδίωξη τα ακόλουθα:

Ø  Την βαθύτερη κατανόηση του διδασκόμενου κειμένου, πράγμα που εξασφαλίζει την πρόσκτηση του διδακτικού αγαθού από την οπτικοακουστική επαφή με το έργο του Ευριπίδη.

Ø  Την παιδεία που προέρχεται από τον κόσμο των ιδεών της δραματικής ποίησης.

Ø  Την αισθητική απόλαυση και καλλιέργεια.

Ø  Την κατάδειξη των διαχρονικών αξιών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέσα από το συγκινησιακό βίωμα και τη διανοητική εγρήγορση, που το θέατρο γεννά.

Ø  Την προετοιμασία του εφηβικού κοινού για τον κόσμο του «θεᾶσθαι» τέχνη.      

          Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παράστασή μας, δομημένη σε μια σύγχρονη, χωρίς ακρότητες, θεατρική φόρμα, σέβεται απολύτως το κείμενο. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι η δική μας παράσταση παρουσιάζεται στο σχολικό βιβλίο του Υπουργείου Παιδείας για την ΕΛΕΝΗ, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

          Πιστεύοντας ότι ο συνδυασμός θεωρίας (διδασκαλία) και πράξης (θέατρο) οδηγεί σε πληρέστερη κατάρτιση τον μαθητή και τον καθιστά ευαίσθητο δέκτη του Ωραίου, σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την παράστασή μας, έχοντας την βεβαιότητα της συμμετοχής σας σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός που αναβαθμίζει την ποιότητα των σχολικών εκδηλώσεων.


ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΘΟΠΟΙΩΝ-ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ευριπίδης

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τάσος Ρούσσος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άρης Μιχόπουλος

ΣΚΗΝΙΚΑ: Άρης Μιχόπουλος

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βεστιάριο Διέξοδος

ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Κόννη Σοφιάδου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νίκος Τουλιάτος, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Αλίκη Στενού, Βασίλης Μήλιος, Σοφία Ζωνίτσα, Γιάννης Κλήμης, Κωνσταντίνος Πλιάτσος, Γεωργία Αμπουράντη, Ελεάνα Πουλίδα, Κόννη Σοφιάδου (φωνή).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η κοιμωμένη ξύπνησε Ηρακλής ο γενναίος »