Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

10-10-18, 12:03

Μικροί Επιστήμονες

mikroi episthmones slime

Οι Μικροί Επιστήμονες είναι ένα πραγματικό επιστημονικό εργαστήριο μόνο για παιδιά.

Στο εργαστήριό μας οι μικροί επιστήμονες εκτελούν εκατοντάδες διασκεδαστικά πειράματα και φτιάχνουν δεκάδες πρωτότυπες κατασκευές προσαρμοσμένες στην ηλικία και στο γνωστικό τους υπόβαθρο.

Παρατηρούν, αναρωτιούνται, προβλέπουν. Γνωρίζουν την επιστήμη βιωματικά, τη βλέπουν, την αγγίζουν, τη μυρίζουν. Κι εκείνη τους ξαφνιάζει και τους μαγεύει.

Φτιάχνουν πράγματα που πετάνε, που εκσφενδονίζονται, που στριφογυρίζουν, που κολυμπούν και που τρέχουν.

Και τελικά ανακαλύπτουν το εκπληκτικό επιστημονικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω από τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός αυθεντικού περιβάλλοντος επιστημονικής εργασίας, στο οποίο η γνώση έχει νόημα και είναι προσιτή στα παιδιά. Στο εργαστήριο πειραμάτων μας τα παιδιά δεν είναι παθητικοί θεατές πειραματικών επιδείξεων. Φορούν την ποδιά τους, βάζουν γυαλιά και γάντια και μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν οι επιστήμονες: διατυπώνοντας ερωτήματα, εξερευνώντας φαινόμενα και υλικά, παρατηρώντας, κάνοντας συσχετίσεις και συνδέσεις, κάνοντας λάθη.

Με αυτή την προσέγγιση η επιστημονική γνώση δε μεταβιβάζεται, ούτε γίνεται αποδεκτή παθητικά. Αντίθετα εποικοδομείται μέσα από την προσωπική και ενεργή εμπλοκή των παιδιών.

Καλούμε όλους τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών να μας επισκεφθούν για να εξερευνήσουν βιωματικά τον κόσμο της επιστήμης εμφυσώντας παράλληλα τον επιστημονικό τρόπο σκέψης στη ζωή τους.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας www.mikriepistimones.gr

Δείτε φωτογραφίες του χώρου και των πειραμάτων πατώντας εδώ.

Απολαύστε βίντεο με τους μικρούς μας επιστήμονες εν δράσει πατώντας εδώ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10-10-18, 13:30