8-09-15, 12:05

ΞΕΝΙΟΣ

xenios1

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και λογισμικό για το μάθημα των ξένων γλωσσών στο σχολείο (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). Οι δραστηριότητες βασίζονται στην επικοινωνιακή προσέγγιση για την εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Μέσω ενός εικονικού ταξιδιού στη Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα και την κουλτούρα αυτών των χωρών.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες και λογισμικό για την υποστήριξη της διδασκαλίας των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών στο σχολείο. Ο «Ξένιος» αποτελείται από: 1) λογισμικό που αναπτύχθηκε σε περιβάλλον E-Slate (14 μικρόκοσμοι για τις ξένες γλώσσες), 2) δικτυακό υλικό με τη μορφή html σελίδων, όπου αναπτύσσονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, 3) ένα web site με στόχο την επικοινωνία, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της δημιουργίας κοινότητας των χρηστών του και 4) συνοδευτικά εγχειρίδια τεκμηρίωσης και χρήσης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και των τεχνολογικών εργαλείων.

Ο στόχος του λογισμικού και των δραστηριοτήτων δεν είναι να δώσει ένα έτοιμο, τελικό προϊόν για το μάθημα των ξένων γλωσσών στον καθηγητή, αλλά στο να δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση με το να δημιουργήσει ένα πλαίσιο εκπαιδευτικού σεναρίου με ποικιλία θεματικού περιεχομένου και μέσων παρουσίασης που να καλύπτει, όσο αυτό είναι δυνατόν τις ανάγκες του μαθητή και του καθηγητή σε διάφορες συνθήκες τάξης, επιπέδου και χρονικής διάρκειας μαθήματος.
Το μάθημα με τον «Ξένιο» διέπεται από τις βασικές αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης ενός μαθήματος με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ενώ παράλληλα έχει γίνει προσπάθεια να ενσωματωθούν οι αρχές των σύγχρονων παιδαγωγικών θεωριών όσον αφορά τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών. Η βασική παιδαγωγική προσέγγιση είναι αυτή του επικοινωνιακού χαρακτήρα του ξενόγλωσσου μαθήματος με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μαθητών, γραπτώς ή προφορικώς, σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές καταστάσεις.
Το Διαδίκτυο προσφέρεται με την επιλογή των κατάλληλων τόπων για την εικονική μεταφορά των μαθητών στις χώρες που ομιλείται η κάθε γλώσσα ως μητρική. Η πλοήγηση αυτών των τόπων είναι καθοδηγούμενη και εξυπηρετεί ένα γενικότερο εκπαιδευτικό σενάριο υιοθετώντας μια ολιστική και όχι αποσπασματική προσέγγιση στο μάθημα της ξένης γλώσσας.

Το γενικότερο θέμα όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι «Ταξίδι και ο τουρισμός σε μία ξένη χώρα». Οι δραστηριότητες σχεδιάστηκαν στα πλαίσια του γενικότερου θέματος του τουρισμού και χωρίστηκαν σε κάποιες γενικές κατηγορίες οι οποίες ονομάστηκαν "φάσεις". Οι φάσεις αυτές διεξάγονται κάθε μία σε διαφορετικό σκηνικό - που φέρει και την ανάλογη ονομασία: "στο αεροδρόμιο", "στο ξενοδοχείο", κλπ. Γνώμονας για το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων αυτών ήταν η συνεργασία των μαθητών μεταξύ τους και η καλλιέργεια επικοινωνιακών καταστάσεων, στις οποίες οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν στην πράξη την ξένη γλώσσα. Οι φάσεις του σεναρίου διέπονται από θεματική και χρονική συνέπεια και θέτουν ένα γενικότερο πλαίσιο εργασίας, μέσα στο οποίο η κάθε ομάδα εργασίας μπορεί να επιλέξει τη δική της πορεία. Έτσι ο καθηγητής μπορεί να: α) εστιάσει όσο θέλει σε κάθε φάση και σε κάθε δραστηριότητα ανάλογα με το θέμα ή το λεξιλόγιο που θέλει να διδάξει ή ανάλογα με το επίπεδο των μαθητών του, β) να βασιστεί στις υπάρχουσες δραστηριότητες είτε να τις αλλάξει συνολικά ή επιμέρους ως προς τη σειρά, το υλικό, το θέμα, το στόχο, το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες δραστηριότητες.
Στο υποστηρικτικό web site του «Ξένιου», το http://ovelix.cti.gr/support_site, βρίσκονται χρήσιμες πληροφορίες, όπως: κείμενα που συνοδεύουν το λογισμικό και υποστηρίζουν τη χρήση του, εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση του λογισμικού, απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα, λύσεις σε πιθανά προβλήματα, χρήσιμο υλικό (διευθύνσεις δικτυακών τόπων, φύλλα εργασίας για το λογισμικό, συνοδευτικά εγχειρίδια χρήσης, κλπ). Χρησιμεύει επίσης ως μέσο επικοινωνίας των χρηστών με την ανταλλαγή μηνυμάτων και τη δυνατότητα να στέλνουν οι χρήστες δραστηριότητες και εργασίες που έχουν γίνει στα πλαίσια των διαθεματικών δραστηριοτήτων για τις ξένες γλώσσες.

Διάθεση
Στην διεύθυνση: http://ovelix.cti.gr/mentorWeb
Το περιβάλλον E-Slate (βλέπε περιγραφή στο αντίστοιχο φυλλάδιο) και οι συνοδευτικοί μικρόκοσμοι (14 μικρόκοσμοι) διατίθενται είτε σε μορφή CD-ROM είτε σε μορφή on-line download από τη διεύθυνση http://e-slate.cti.gr.
Για διάθεση CD-ROM, μπορείτε να απευθύνεστε στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ένέργεια Οδύσσεια, Έργο Mentor (Multimedia Education Network for Teaching, Output and Research)
Κατασκευαστής: Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ερευνητική Μονάδα 3: Learning Technology Group & Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας)

ΑΔΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το λογισμικό διατίθεται μόνο για Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εγκατάσταση και η χρήση του λογισμικού επιτρέπεται μόνο στους σταθμούς των σχολικών μονάδων.

Η λήψη του λογισμικού είναι δυνατή μόνο από υπολογιστές σχολικών μονάδων που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Γνωστικό Αντικείμενο: Αγγλική Γλώσσα, Γαλλική Γλώσσα, Γερμανική Γλώσσα
  • Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Γυμνάσιο, Λύκειο
  • Έγκριση Παιδαγωγικού Ινστιτουτου: Ναι
  • ID: 73
  • Άδεια Μεταφόρτωσης: Ναι