Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

21-11-16, 12:03

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να μην Καπνίζω» για την Πρόληψη του Καπνίσματος σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

kapnisma 2016

Σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την Πρόληψη του Καπνίσματος στη Μαθητική Κοινότητα, εγκρίνουμε τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος Πρόληψης του Καπνίσματος σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Μαθαίνω να μην Καπνίζω», το οποίο πραγματοποιείται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, μέσω του Ερευνητικού της Εργαστηρίου George D. Behrakis.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την πρόληψη του καπνίσματος και την προαγωγή υγείας των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από την ενεργητική και βιωματική μάθηση και θα υλοποιηθεί στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄, Γ’ Γυμνασίου και στην Α’ τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, για την Πρόληψη του Καπνίσματος στους τρεις χώρους υποδοχής:
1. Στην Αθήνα στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Αττική Παράδοση», στη Διεύθυνση Ηπίτου 17β, στην Πλάκα.
2. Στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, στη Θέρμη.
3. Στην Τεγέα Αρκαδίας στο πρώην παλαιό Δημαρχείο Τεγέας.

Στους χώρους αυτούς θα πραγματοποιούνται προληπτικές παρεμβάσεις για το κάπνισμα. Τα έξοδα μετακίνησης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, θα καλυφθούν από το πρόγραμμα του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η παρέμβαση διαρκεί δυο (2) διδακτικές ώρες και ο αριθμός των μαθητών σε κάθε παρέμβαση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τριάντα (30) άτομα.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα να δηλώσουν τη συμμετοχή των μαθητών:
Στο Νομό Αττικής, τηλεφωνικά στο 210 3314755 ή με e-mail στη διεύθυνση:
marina.demi.smokefreegreece_at_gmail.com, κ. Μαρίνα Δέμη.
Στο Νομό Θεσσαλονίκης, τηλεφωνικά στο +306976897535 ή με e-mail στη διεύθυνση:
doravog_at_hotmail.com, κ. Δώρα Βογιατζή.
Στην Πελοπόννησο, τηλεφωνικά στο +306958878227 ή με e-mail στη διεύθυνση:
heartiiprog_at_yahoo.gr, κ. Αθηνά Λυρώνη.

Η έγκριση της συνέχισης των καθιερωμένων μαθημάτων Πρόληψης του Καπνίσματος στις ανωτέρω Περιφέρειες δίδεται για το τρέχον σχολικό έτος 2016 – 2017.

Το Πρόγραμμα είναι προαιρετικό και θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, ενώ για τη συμμετοχή των μαθητών απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων αυτών. Η συνεργασία με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων των οικείων Διευθύνσεων κρίνεται απαραίτητη.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η διάθεση οποιουδήποτε υλικού μη εγκεκριμένου από το ΥΠ.Π.Ε.Θ..

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο έγγραφο.

Διαβάστηκε 2318 φορές