Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

19-05-16, 11:33

7ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας για μαθητές Λυκείου 2016

YESprogram

Σας γνωστοποιούμε ότι το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Summer Program – YES Program).

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από 23-06-2016 έως 07-07-2016 και μπορούν να το παρακολουθήσουν μαθητές Λυκείου, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Για δηλώσεις συμμετοχής (έως 30-05-2016) και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.yes.aueb.gr.

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (κυρίως Β’ και Γ’ τάξης), είτε φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο είτε σε ΙΒ, με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία. Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει ένας μαθητής (διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, πολυτεχνικές σχολές, νομική, ιατρική κλπ.), η συμμετοχή του/της στο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του/της ως μελλοντικό στέλεχος μίας επιχείρησης, οργανισμού ή δημιουργού μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα τους δώσει επιπλέον ένα χρήσιμο πιστοποιητικό.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, επίσκεψη σε εταιρία, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου μίας νέας επιχείρησης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους, νέα, επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες συντάσσοντας το επιχειρηματικό πλάνο για την δική τους ιδέα και στο τέλος βραβεύονται οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο, οι γνώσεις αυτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες για μια καλύτερη κατανόηση του μαθήματος ΑΟΔΕ. Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε IB, η πρωτοβουλία και συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους δίνει ένα χρήσιμο πιστοποιητικό. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόγραμμα τους/τις βοηθά να διερευνήσουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητές τους ως μελλοντικά στελέχη ή επιχειρηματίες και να καταλάβουν πιο άμεσα τις προοπτικές που τους προσφέρει αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.

 

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανό, διαδραστικό και να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου νέας επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, η ημέρα θα είναι οργανωμένη σε τέσσερις χρονικές ζώνες ως εξής:
9.15 – 12.00: Μάθημα με κάποιον από τους διδάσκοντες
12.00 – 13.15: Επεξεργασία Επιχειρηματικού Σχεδίου
13.15 – 14.00: Διάλειμμα
14.00 – 15.00: Εργαστηριακές Δραστηριότητες
15.00 – 17.00: Εξωτερικοί Ομιλητές ή Επιχειρηματικό Παίγνιο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας
(Youth Entrepreneurship Summer Program – YES)
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πατησίων 76, 10434 Αθήνα
Τηλ.: 210 8203 677 (Λίλα Δεσποτίδου)
211 8003761 (Κελεπούρη Ιωάννα)
Fax: 210 8828078
E-mail: yes_at_aueb.gr (αντικαταστήστε το _at_ με @)

Διαβάστηκε 4790 φορές