Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

11-12-15, 09:09

Μαθητικός Διαγωνισμός Νανοτεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας Quantum SpinOff 2015-16

Το έργο Quantum Spinoff στοχεύει να φέρει εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους σε άμεση επαφή με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα στον τομέα της νανοτεχνολογίας, με απότερο σκοπό την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς επιστημονικά εγγράμματων ευρωπαίων πολιτών. Ομάδες μαθητών, καθοδηγούμενες από τους εκπαιδευτικούς, θα κληθούν να δημιουργήσουν μία εικονική εταιρία η οποία θα εμπορεύεται μία επιστημονικά και κοινωνικά υπεύθυνη εφαρμογή της έρευνας στη νανοτεχνολογία. Για να το επιτύχουν αυτό, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή και θα συνεργαστούν τόσο με ερευνητές του χώρου όσο και επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της νανοτεχνολογίας. Οιεπιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, η δημιουργικότητα και η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, αποτελούν τα βασικά κριτήρια τα οποία θα ληφθούν υπόψη από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποίαθα κρίνει τον τελικό νικητή.
Ο διαγωνισμός αφορά στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων (Β΄ και Γ΄) των Λυκείων της χώρας και θα διενεργηθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο 2015 έως Απρίλιο 2016. Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει σε επαφή τους μαθητές πρώτα με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, καθώς και να τους παρέχει την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι πώς μία καινοτόμος ιδέα μπορεί να οδηγήσει σε μια εφαρμογή σε μια επιχείρηση. Υπό την επίβλεψη τόσο ερευνητών αλλά καιεπιχειρηματιών του χώρου, οι μαθητές παράγουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με βάση τις γνώσεις του επιστημονικού αντικειμένου και στήνουν μία εικονική εταιρία νανοτεχνολογίας.

 

Οι φάσεις του διαγωνισμού

(1) Προπαρασκευαστική Spin-up-ημέρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Στις αρχές Οκτώβρη θα διοργανωθεί μια ημερίδα για τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την οποία οι διοργανωτές του διαγωνισμού θα παρουσιάσουν τον διαγωνισμό και θα γίνει μία πρώτη γνωριμία με τους ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθώς και τους επιχειρηματίες με τους οποίους θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Η ημέρα Spin-up έχει ως στόχο να βυθιστούν οι μαθητές σε ζητήματα κβαντικής φυσικής και να τους γνωρίζειπερισσότερο ή λιγότερο γνωστές εφαρμογές όπως τα LED, μνήμη flash, IR κάμερες, ιατρικές εικόνες. Αντίστοιχα οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας δείχνουν στους μαθητές πώς η βασική έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε συναρπαστικές εφαρμογές.

(2) Ενασχόληση με ζητήματα Σύγχρονης Φυσικής

Με βάση διάφορους σταθμούς μάθησης τους οποίους έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές του διαγωνισμού για τους εκπαιδευτικούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να συζητηθούν στην τάξη, οι μαθητές μελετούν τις βασικές αρχές της κβαντικής μηχανικής και των εφαρμογών της. Κατά τον Ιανουάριο όλοι οι σταθμοί μάθησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι μαθητές αρχίζουν να μελετούν ένα επιστημονικό άρθρο.

(3) Επίσκεψη σε εταιρεία νανοτεχνολογίας

Οι μαθητές επισκέφτονται μία εταιρία νανοτεχνολογίας και να προσπαθούν να κατανοήσουμε την υποκείμενη τεχνολογία και τις εφαρμογές της Φυσική στα παραγόμενα προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι εργαζόμενοι της εταιρίας παρουσιάζουν τη σημασία της έρευνας στην δημιουργία και παραγωγή νέων προϊόνττων υψηλής τεχνολογίας.

(4) Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Για να είναι σε θέση να κατανοήσουν το επιστημονικό άρθρο οι μαθητές μπορούν να επισκεφθούν την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Εκεί μπορούν να θέσουν ερωτήσεις στους ερευνητές σχετικά με το άρθρο που έχουν μελετήσει. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές με τη συνοδεία των ερευνητών θα μπουν στα εργαστήρια και θα εξερευνήσουν το συναρπαστικό κόσμο της βασικής έρευνας.

(5) Δημιουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας

Με βάση την επίσκεψη στην εταιρία νανοτεχνολογίας, στην επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο και τη μελέτη του επιστημονικού άρθρου οι μαθητές εφευρίσκουν μια νέα εφαρμογή ή υπηρεσία.

(6) Σχεδιασμός του επιχειρηματικού μοντέλου

Οι ομάδες των μαθητών μαθαίνουν πώς να σχεδιάσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο για την εφαρμογή ή την υπηρεσία τους. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στο «Επιχειρηματικό Μοντέλο Καμβά», με το οποίο έχουν εξοικειωθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

(7) Ημέρα Spin-off

Κατά τη διάρκεια της ημέρας Spin-off οι ομάδες των μαθητών προτείνουν τη νέα σχεδιασμένη εφαρμογή τους καθώς και το επιχειρηματικό τους μοντέλο της δικής τους εικονικής εταιρία νανοτεχνολογίας. Η κριτική επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα απονείμει το βραβείο για το σχολείο το οποίο έχει αναπτύξει την πιο καινοτόμο ιδέα, με το πιό άρτια ανεπτυγμένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Για περισσότερεςπληροφορίεςκαθώς και οδηγίες για τη συμμετοχή στο μαθητικό διαγωνισμό Quantum Spinoff επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://gr.qs-project.ea.gr.

quantumSpinoff 2015 2016

Διαβάστηκε 3787 φορές Τελευταία τροποποίηση στις 11-12-15, 09:28